ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΓ. ΘΩΜΑ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Ρυθμίσεις "ανάσα" για τους δικαιούχους του ΟΕΚ

* Εκπτώσεις έως 50%, περισσότερες δόσεις και μειωμένες τιμές στην παραχώρηση των διαμερισμάτων - Οδηγός για τον τρόπο αποπληρωμής οφειλών

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2017 23:00

Ρυθμίσεις που αίρουν την πολυετή ομηρία σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών του ν. Λάρισας, δίνοντας διέξοδο στο σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα της έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων και σημαντικές εκπτώσεις σε ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σε ειδικές κατηγορίες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των οικισμών περιλαμβάνονται στην απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε ΦΕΚ.

Η δημοσίευση της απόφασης που ανοίγει τον δρόμο σε πάνω από 1.000 οικιστές των εργατικών κατοικιών του Αγ. Θωμά, της Γιάννουλης, των Φαρσάλων, του Αμπελώνα, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και εν γένει όλους όσοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου ή έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής ή έχουν οριστικό παραχωρητήριο, για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, να διορθώσουν τις τιμές παραχώρησης των διαμερισμάτων και να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών τους έως και δέκα επιπλέον χρόνια…

 Είναι αυτονόητο πως στη ρύθμιση επαναπροσδιορισμού της τιμής δεν μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες που έλαβαν τα παραχωρητήρια με μικρότερη τιμή από αυτή που καθορίστηκε, όπως π.χ. της Νεάπολης Λάρισας, ενώ, εξίσου σημαντικό πως από τους διακανονισμούς που ισχύουν, μπορούν να μειωθούν δραστικά τόκοι υπερημερίας, να αποπληρώσουν από 240 σε 360 δόσεις και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, κ.τ.λ.) να εξασφαλίσουν σημαντικές εκπτώσεις.

 Το σπουδαιότερο βεβαίως είναι ότι με τις ρυθμίσεις αυτές και θα αρθούν οι εκκρεμότητες με τους τίτλους ιδιοκτησίας και θα ενισχυθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ, που τα τελευταία χρόνια βαίνουν συνεχώς μειούμενα…

ΜΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ορίζονται και ανάλογα με την περίπτωση ισχύουν τα εξής:

* ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α’: Για τους δικαιούχους κατοικιών, προς τους οποίους έχουν εκδοθεί συμφωνητικά παραχώρησης χρήσης (προσωρινά παραχωρητήρια) και αναμένεται η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων.

α) Στις ρυθμίσεις θα ενταχθούν οι δικαιούχοι κατόπιν αίτησης.

β) Στην περίπτωση που η τιμή μονάδας παραχώρησης ανά τ.μ., είναι μεγαλύτερη από την πρόσφατη ενιαία που ανακοινώθηκε ζητούν και τον επανυπολογισμό της τιμής παραχώρησης της κατοικίας τους. Θυμίζουμε πως η ενιαία τιμή που καθορίστηκε είναι στα 304,41 ευρώ/τ.μ. και σε κάθε περίπτωση είναι χαμηλότερη για τους οικιστές Γιάννουλης μιας και τα διαμερίσματα όταν παραδόθηκαν το 1998 χρεώθηκαν προς 389,78 ευρώ/τ.μ . Και σαφώς πολύ χαμηλότερη από τότε που άρχισε ο ΟΑΕΔ να παραδίδει στους δικαιούχους τα οριστικά παραχωρητήρια, με τιμές 453,68 ευρώ/τ.μ.

γ) Αφού αφαιρεθεί από το τελικό τίμημα παραχώρησης το όποιο ποσό έχει καταβληθεί από τον δικαιούχο, μέσω του συμφωνητικού παραχώρησης χρήσης, ορίζεται η οφειλή του δικαιούχου και το ύψος των δόσεων. Στις τυχόν καθυστερημένες μηνιαίες καταβολές, που προέβλεπε το προσωρινό παραχωρητήριο, δεν επιβάλλεται τόκος υπερημερίας.

δ) Αν μέσω των προβλεπόμενων στο συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης (προσωρινό παραχωρητήριο), κατά την ημερομηνία έκδοσης του οριστικού παραχωρητηρίου, έχει καταβληθεί ποσό που φτάνει ή υπερβαίνει το 60% της ως άνω οριζόμενης τιμής παραχώρησης, τότε πραγματοποιείται έκπτωση 40% επί αυτής και ο δικαιούχος αιτείται άρση της υποθήκης της κατοικίας του. Το τυχόν υπερβάλλον καταβληθέν ποσό, πέραν του 60%, επιστρέφεται στον δικαιούχο εντός χρόνου που ορίζεται από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, ανάλογα του προς επιστροφή ποσού και όχι πέραν των πέντε ετών.

ε) Η ορισθείσα οφειλή μειώνεται ως εξής: Αν καταβληθεί από τον δικαιούχο εντός ενός έτους το 50% της οφειλής, παρέχεται μείωση κατά 50%, αν καταβληθεί εντός 5 ετών, το 60% της οφειλής, παρέχεται μείωση κατά 40%, αν καταβληθεί εντός 10 ετών, το 80% της οφειλής, παρέχεται μείωση κατά 20%. Οι χρόνοι θα ξεκινήσουν από την ημερομηνία έκδοσης του οριστικού παραχωρητηρίου.

* ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β΄ : Αφορά σε δικαιούχους με οριστικά παραχωρητήρια που είναι σε ισχύ ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής ή έχουν εξοφλήσει, κάνοντας χρήση της έκπτωσης του 40%.

α) Εντός έξι μηνών με αίτησή τους, ζητούν τον επανυπολογισμό της τιμής παραχώρησης της κατοικίας τους, εφόσον αυτό αρχικά είχε υπολογισθεί με τιμή μεγαλύτερη από την προκύπτουσα.

β) Στην περίπτωση που το ποσό που έχει καταβληθεί από τον δικαιούχο υπερβαίνει την τιμή παραχώρησης δικαιούται επιστροφή εντός χρόνου, που ορίζεται από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, ανάλογα με το ποσό και όχι πέραν των πέντε ετών.

γ) Σε κάθε άλλη περίπτωση, αφού προσδιοριστεί η νέα τιμή παραχώρησης της κατοικίας ορίζεται το τελικό τίμημα παραχώρησης. Από αυτό, αφού αφαιρεθεί το όποιο ποσό έχει ήδη καταβληθεί από τον δικαιούχο (μη υπολογιζόμενων τυχόν ήδη καταβληθέντων τόκων υπερημερίας), ορίζεται η νέα οφειλή του, ο αριθμός και το ύψος των υπολειπόμενων δόσεων.

 ε) Αν ο δικαιούχος δεν κάνει χρήση του νέου αυξημένου αριθμού δόσεων και εξοφλήσει την οφειλή του εντός του προβλεπόμενου από το οριστικό παραχωρητήριο χρόνου, πραγματοποιείται μείωση της οφειλής κατά 20%. Στην περίπτωση που ο ως άνω δικαιούχος δεν κατορθώσει να εξοφλήσει την οφειλή του εντός του αρχικά προβλεπόμενου στο οριστικό του παραχωρητήριο χρόνου και πριν ο χρόνος αυτός λήξει, δύναται να αιτηθεί την ένταξή του στο σύνολο των 360 δόσεων, παραιτούμενος της έκπτωσης του παρόντος άρθρου.

 γ) Το ποσό των τόκων υπερημερίας, που έχει προκύψει, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού απομειωθεί κατά 50%, κατανέμεται ισομερώς στον αριθμό των δόσεων.

* ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γ’: Δικαιούχοι κάτοχοι οριστικών παραχωρητηρίων που ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

* Εντός έξι μηνών ο δικαιούχος οικιστής με αίτησή του ζητά την ένταξή του στη ρύθμιση.

* Ως υπολειπόμενο χρέους του δικαιούχου οικιστή ορίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δόσεων, χωρίς δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της τιμής παραχώρησης της κατοικίας (διατηρείται η τιμή παραχώρησης του οριστικού του.

 * Ως χρόνος έναρξης των καταβολών νοείται η ημερομηνία ορισμού της οφειλής από τον ΟΑΕΔ.

 * Προϋπόθεση για την ένταξη του δικαιούχου οικιστή στις διατάξεις της παρούσας αποτελεί η ιδιοκατοίκηση.

* Σε περίπτωση που δικαιούχος κάνει χρήση οποιασδήποτε εκ των αναφερόμενων στην παρούσα γενικών και ειδικών ρυθμίσεων και προβεί σε πώληση ή εκμίσθωση της κατοικίας του εντός 10 ετών από την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου για τους δικαιούχους της περίπτωσης Α και πέντε ετών από την ένταξή του στις ρυθμίσεις της παρούσας, για τους δικαιούχους των περιπτώσεων Β και Γ, αυτόματα εκπίπτει από το δικαίωμα χρήσης των διατάξεων αυτών και οφείλει να καταβάλει στον ΟΑΕΔ, προ της πώλησης ή εκμίσθωσης, το ποσό κατά το οποίο ωφελήθηκε.

* Στο διάστημα αυτό, των πέντε και 10 ετών, αντιστοίχως, η υποθήκη του ακινήτου παραμένει στον ΟΑΕΔ και αίρεται, κατόπιν αιτήσεως του δικαιούχου και αφού καταβάλλει το ποσό κατά το οποίο ωφελήθηκε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Επίσης όπως αναφέρονται στις διατάξεις του νόμου:

* Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των οφειλών των δικαιούχων οικιστών στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ (νυν ΟΑΕΔ) ορίζεται σε 360, για τις περιπτώσεις των οικιστών Α και Β. Οι δικαιούχοι της περίπτωσης Β δύνανται να διατηρήσουν τον προβλεπόμενο στο οριστικό παραχωρητήριό τους χρόνο, εφόσον το ζητήσουν. Στην περίπτωση Γ, παρέχεται πρόσθετος χρόνος αποπληρωμής δέκα ετών (120 δόσεις), με αφετηρία έναρξης την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου, στην οποία θα ορίζεται και η οφειλή του προς τον ΟΑΕΔ.

* Σύμφωνα με την απόφαση, παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους όλων των περιπτώσεων (Α, Β, Γ), μετά από αιτιολογημένη αίτησή τους, να εξαιρούνται για διάστημα έξι μηνών τμηματικά και αθροιστικά όχι πέραν των τριών ετών, με ισόχρονη επιμήκυνση από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης, χωρίς επιβολή τόκων υπερημερίας ή άλλου είδους κυρώσεις. Ενδεικτικά, ως λόγοι ένταξης στη ρύθμιση αυτή αναφέρονται η απώλεια εργασίας, η μακροχρόνια ανεργία, η αδυναμία προς εργασία (ασθένεια) ή άλλη εξίσου σοβαρή αιτία που καθιστά αδύνατη για τον δικαιούχο την παρακολούθηση της οφειλής του. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση του δικαιούχου για την ένταξή του στη ρύθμιση αυτή, ορίζονται από τον ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις εξετάζονται από αυτόν.

*Εξακολουθεί η ισχύς της διάταξης που αφορά στην έκπτωση κατά 50% στο τίμημα παραχώρησης στους πολύτεκνους δικαιούχους που εμπίπτουν στην περίπτωση Α.

* Στους δικαιούχους κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ (νυν ΟΑΕΔ) με τρία ή τέσσερα προστατευόμενα μέλη-παιδιά, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στις περιπτώσεις χηρείας με ένα τουλάχιστον προστατευόμενο μέλος-παιδί, στις οικογένειες με προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ,στις οικογένειες με μέλος με διαπιστωμένη αναπηρία 67% και άνω και στους συνταξιούχους κατά τον υπολογισμό του τελικού τιμήματος παραχώρησης, πραγματοποιείται έκπτωση 20%.

* Δικαιούχος που τυχόν εμπίπτει σε περισσότερες από μία των παραπάνω κατηγοριών, επιλέγει μία εξ αυτών, για να ενταχθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass