ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ, ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΒΕΛΙΚΑ

Αποχέτευση στα παράλια της Αγιάς

* Σύνδεση με το δίκτυο και έκπτωση 40% στο τέλος * Ποδηλατόδρομος θα κατασκευαστεί σε όλο το μήκος της παραλίας, καθώς και χώροι στάθμευσης

Δημοσίευση: 30 Απρ 2017 22:46

Οκτώ αντλιοστάσια κατασκευάστηκαν στον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς, τα οποία θα συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης και ακολούθως με τον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Από το 2018, τα παράλια θα έχουν σε λειτουργία ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην ανάπτυξη της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των παραθεριστών των οικισμών τους, αλλά και γενικότερα στο περιβάλλον.

Παράλληλα ο Δήμος Αγιάς έχει ολοκληρώσει μελέτη αποκατάστασης του παραλιακού οδοστρώματος και ανάπλασης της παραλίας με παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν ποδηλατόδρομο σε όλο το μήκος της παραλίας (από το λιμάνι Αγιοκάμπου μέχρι και τα «βραχάκια» στη Βελίκα), χώρους στάθμευσης οχημάτων, πεζογέφυρες στα ρέματα, διαμόρφωση χώρων πρασίνου κ.α., ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δηλώνει στην «Ε» ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης –Αποχέτευσης του Δήμου Αγιάς κ. Αλέξης Μπουζούκης, οι εργασίες που αφορούν στο έργο του δικτύου αποχέτευσης των παραλίων του Δήμου, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στα παράλια, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή εξέλιξή της.

Αυτό σημαίνει πως όσον αφορά σε έργα επί του παραλιακού άξονα, όπως τα αντλιοστάσια, θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι και τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουζούκη, μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί οκτώ αντλιοστάσια σε σημεία της παραλίας, ενώ δρομολογείται η κατασκευή ακόμη ενός για να συμπληρωθεί το δίκτυο, όπως προβλέπει η μελέτη.

Ο ίδιος αναφέρει: «Όλα τα αντλιοστάσια συνδέονται με το δίκτυο αποχέτευσης και με το κεντρικό αντλιοστάσιο (Α 7), που βρίσκεται στη γέφυρα «Καλατράβα» στον Αγιόκαμπο. Αυτό συνδέεται και θα στέλνει στον βιολογικό καθαρισμό, τα λύματα. Σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού και αναμένεται-σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου- να ολοκληρωθούν τέλη του 2018. Θα ακολουθήσει εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με τον ανάδοχο του έργου».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τελική φάση ενός μεγάλου έργου, προϋπολογισμού 19 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2013, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το οποίο περιλάμβανετην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, έργων περιβαλλοντικών υποδομών μεγάλης κλίμακας.

Η τελική φάση του έργου σήμερα χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, μετά από σχετική σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρα.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπουζούκης «όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται σε άριστη συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΔΕΥΑ Αγιάς, με στόχο να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος ενός άρτιου λειτουργικού δικτύου».

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) των παραλιακών οικισμών του Δήμου Αγιάς κατασκευάζεται στο Δ.Δ. Αγιοκάμπου και θα λαμβάνει τα λύματα από τη Βελίκα, τη Σωτηρίτσα και τον Αγιόκαμπο. Περιλαμβάνει τις παρακάτω μονάδες:

-Επεξεργασία λυμάτων: Φρεάτιο άφιξης λυμάτων. Μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων με εσχάρωση, εξάμμωση και απολίπωση.

Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων με εσχάρωση και εξάμμωση.

Αντλιοστάσιο ενδιάμεσης ανύψωσης. Μονάδα μέτρησης παροχής.

Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας (δεξαμενές αποφωσφόρωσης – απονιτροποίησης – αερισμού). Μονάδα τελικής καθίζησης.

Αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας και απαγωγής περίσσειας ιλύος.

Μονάδα φίλτρανσης. Μονάδα μέτρησης παροχής στην απολύμανση.

Μονάδα απολύμανσης. Μονάδα μεταερισμού. Δεξαμενή αποθήκευσης βιομηχανικού νερού. Αντλιοστάσιο τελικής διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Μονάδα μηχανικής πάχυνσης και αφυδάτωσης ιλύος με την αντίστοιχη μονάδα πολυηλεκτρολύτη. Αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας στραγγιδίων.

Έργα μεταφοράς και διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων: Καταθλιπτικό αγωγό διάθεση. Λοιπά έργα εξυπηρέτησης των εγκαταστάσεων: Δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αυτοματισμών, εσωτερική οδοποιία, κ.α.

40% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

«Οι ιδιοκτήτες σπιτιών στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς, και συγκεκριμένα Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας, θα τύχουν έκπτωσης 40% στα τέλη σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, αν προχωρήσουν άμεσα και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, στη σχετική κατάθεση αίτησης στη ΔΕΥΑ Αγιάς», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Μπουζούκης, τονίζοντας επίσης ότι, ενώ το κόστος των τελών σύνδεσης ανέρχεται στα 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι νέες συνδέσεις θα πραγματοποιηθούν με κόστος 3,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αυτή η προσφορά της ΔΕΥΑ, στοχεύει στο να παρακινήσει τους ιδιοκτήτες των κατοικιών να συνδεθούν με το νέο δίκτυο.

Οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αίτηση σύνδεσης, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους στο τηλέφωνο: 24940 51924.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass