ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία

Δημοσίευση: 01 Απρ 2017 9:27

Στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων προκειμένου να υλοποιηθούν νέα έργα, αφορούσε ημερίδα που διοργάνωσε χθες η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) σε συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

«Χρειαζόμαστε χρηματοδοτικά εργαλεία, τα χρειαζόμαστε για το μέλλον, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, το νερό και την εξοικονόμηση ενέργειας» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα που έγινε στη αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ.

Για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να συντονίσουμε δυνάμεις και να βρούμε λύσεις στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και ειδικότερα το θέμα της προστασίας του βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, κυρίως σε ό,τι αφορά στους μικρούς δήμους. Πρέπει να εξετάσουμε ζητήματα που σχετίζονται με τα λύματα, την επαναχρησιμοποίηση του νερού της κλιματικής αλλαγής, της εξοικονόμησης ενέργειας κ.α. Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται βοήθεια και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Απ. Καλογιάννης τόνισε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα. Θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε το γενικότερο περιβάλλον και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.

Να σημειωθεί η ιδιαίτερα θετική πορεία των ΔΕΥΑ τα προηγούμενα χρόνια. Οι ΔΕΥΑ έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόπιστους φορείς που έχουν αξιοποιήσει με θετικό τρόπο τις χρηματοδοτήσεις των προηγούμενων ετών. Μάλιστα τα ποσά που απορρόφησαν από το 1980 ως σήμερα είναι τεράστια. Πρόκειται για επιχειρήσεις αιχμής που κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά, οι οποίες με τη δυνατότητά τους να δίνουν καθαρό και φθηνό σε πολλές περιπτώσεις νερό στους πολίτες, έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο γύρω από τη διαχείριση των λυμάτων, παίρνοντας έτσι μια πολύ σημαντική θέση στον κατάλογο των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που έχουν κάνει αντίστοιχα έργα.

Μάλιστα τα ποσά που έχουν απορροφήσει είναι τεράστια. Μιλάμε λοιπόν για επιχειρήσεις αιχμής που κάνουν μια σημαντική δουλειά, εκτελώντας ταυτόχρονα την αποστολή τους να δίνουν υγιεινό, καθαρό και σε πολλές περιπτώσεις φθηνό νερό.

Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό παρελθόν αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Είμαστε μπροστά σε πολύ σοβαρά και ανοικτά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού, με τους ενιαίους κανόνες τιμολόγησης, τη συνέχιση των έργων σε μικρούς και μεγάλους οικισμούς, είτε πρόκειται για έργα υποδομής».

Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, Ευγενία Φωτονιάτα, σε δήλωσή της αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα έργα που μπορούν να υλοποιήσουν οι ΔΕΥΑ.

Προσθέτοντας ότι από την πλευρά της Γραμματείας, «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν την υλοποίηση έργων προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνέργειες που μπορούν να γίνουν για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων στα έργα υποδομών.

Τέλος ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κων. Βαρλαμίτης, σε δήλωσή του επεσήμανε ότι «το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ήταν μέχρι πρότινος ο αποκλειστικός χρηματοδότης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων των ΔΕΥΑ.

Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο επειδή το ταμείο πιστεύει ότι οι ΔΕΥΑ μπορούν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών τους αλλά και σε σημαντική μείωση στο κόστος, που θα είναι προς όφελος των καταναλωτών. Προσπαθούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαμορφώσουμε λύσεις για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε και σε ανακοινώσεις.

Ταυτόχρονα το Ταμείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση για αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων των ΔΕΥΑ που θα οδηγήσει σε μείωση των τοκοχρεολυσίων της τάξης των 33,4%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο και είναι αρκετά σημαντικό για να μπορέσουν οι ΔΕΥΑ να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες που έχουν σήμερα».

Η ημερίδα, που στόχευε στην ενημέρωση στελεχών των ΔΕΥΑ της χώρας σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές χρηματοδότησης νέων έργων, ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδ. Καφφές.

Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την ημερίδα γιατί ξέρουμε ότι οι ΔΕΥΑ, είτε είναι εύρωστες οικονομικά, είτε όχι, χρειάζονται επιπλέον χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος που η κάθε μια έχει».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί που απηύθυναν διοργανωτές αλλά και εισηγήσεις που μεταξύ άλλων αφορούσαν σε θέματα, όπως οι «δυνατότητες χρηματοδότης έργων περιβάλλοντος μέσω ΕΣΠΑ», η «τεχνολογική εξέλιξη και κοινωνική προστιθέμενη αξία των ΔΕΥΑ», τα «τραπεζικά Εργαλεία Χρηματοδότησης Υποδομών σε ΔΕΥΑ», η «χρηματοδότηση υποδομών από το ΤΠ-Δ» , η «ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων-πρόκληση για το ΕΣΠΑ 2014-2020» , οι «μελλοντικές επενδυτικές ανάγκες των ΔΕΥΑ», η «συμβολή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Ανάπτυξη των ΔΕΥΑ» και, τα «ευρωπαϊκά μη συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Interreg, MED, Life, Η2020, Erasmus κ.α.) και η Χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass