ΓΝΩΣΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Η αειθαλής συντροφιά του Γεντικίου

*Έκοψαν και πίτα οι χαρούμενοι περιπατητές

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2017 22:30

«Ειδικά αυτόν τον καιρό ντρέπεσαι να πατήσεις το λουλουδένιο χαλί που σκεπάζει τις πλαγιές…». Μπορεί το Γεντίκι, στον δρόμο Λάρισας-Συκουρίου, να δείχνει από μακριά ένα άγονο πετροβούνι, εκείνοι που το περπατούν όμως γνωρίζουν ότι κι εκεί η φύση οργιάζει. Βρίθει από βότανα, κυριαρχείται από μυρωδιές, μέχρι άγρια σπαράγγια μαζεύουν τούτες τις μέρες.

Εδώ και χρόνια μια ομάδα γνωστών Λαρισαίων ασκείται και χαλαρώνει συνάμα εκδράμοντας στο Γεντίκι. Ορισμένοι το κάνουν σχεδόν καθημερινά. Πλην εορτών και βροχών, άλλοι ανεβοκατεβαίνουν απλώς συχνά σίγουρα κάθε βδομάδα. Οι περισσότεροι διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, έχουν πατήσει προ πολλού τα εξήντα, υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι νεότεροι ή και νέοι. Η βασική ομάδα όμως απαρτίζεται από συνταξιούχους, όχι όμως απόμαχους. Άνθρωποι πεισματάρηδες, κάποιοι έχουν και προβλήματα υγείας, πίσω δεν κάνουν όμως, διαψεύδοντας τους κανόνες της ορθοπαιδικής ή και της καρδιολογίας, ξεπερνούν τον εαυτό τους βοηθώντας τον. Γνωστοί Λαρισαίοι επιχειρηματίες, του τεχνικού κλάδου οι περισσότεροι αλλά και εκπαιδευτικοί και πρώην υπάλληλοι. Γιορτάζοντας την άνοιξη περισσότερο παρά τον Νέο Χρόνο, έκοψαν εκεί πάνω στα βράχια την πίτα για το 2017.

Μεταξύ της αειθαλούς συντροφιάς του Γεντικίου συγκαταλέγονται ο Παναγιώτης Πανάγος, ο Κώστας Παπακώστας, ο Αντώνης Καϊκλής, ο Άλκης Σιόρμπας, ο Γιώργος Ντούρος, ο Βησσάρης Αδάμος, ο Γιάννης Χαύδας, ο Τάσος Τσιόπας, ο Κώστας Ευαγγέλου, ο Ορφέας Πανάγος, ο Γιώργος Δαλαμάγκας, ο Γιώργος Παυλίδης, ο Γιώργος Γραβάνης, ο Θωμάς Γκιάτας κ.ά.

Ανάλογα με τη διάθεση κάθε φορά, τον χρόνο που διαθέτει καθένας τους, τις δυνάμεις του, τον καιρό που επικρατεί, η διαδρομή της χαλαρής ορειβασίας αλλάζει. Κυμαίνεται από 3 μέχρι 15 χιλιόμετρα. Από το πού θα αφήσουν τα αυτοκίνητα αλλά και ποια κορυφή θα επιλέξουν. Αν θα ξεκινήσουν απ΄ το Συκούριο, τις λίμνες του Καλοχωρίου ή από αλλού. Και η υψομετρική διαφορά των διαδρομών παίζει από 250 μέχρι 1.000 μέτρα. Η ψηλότερη κορυφή του Γεντικίου δεν φτάνει καλά-καλά τα 500 μέτρα, ωστόσο οι διαδρομές ελίσσονται και καθ΄ ύψος, έχουν ανεβοκατεβάσματα.

Κι η ευχάριστη ζωή συνεχίζεται. Υπάρχει φυσικά και σχέδιο για το μέλλον, το απώτερο. Μετά από πολλά-πολλά χρόνια θα περπατούν λέει στο Γεντίκι από κάτω, στο χωράφι στα ισιάδια, για να κόβουν εκεί την πίτα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass