ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ» ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«Το δίλημμα είναι ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή εμείς»

* Σκληρή κριτική Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη και Αβραμίδη στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2017 14:20

Δημόσια πρόσκληση «στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών καθώς και των Μεταρρυθμιστών» να εργαστούν «για την άμεση δημιουργία της νέας ενωμένης και ισχυρής προοδευτικής παράταξης» με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απηύθυναν χθες από τη Λάρισα, σε εκδήλωση της κίνησης «Ωρα αποφάσεων», τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας και πρώην υπουργοί, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Φλωρίδης και το στέλεχος του «Ποταμιού» Παντ. Αβραμίδης.

Με ισχυρή δόση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι επικεφαλής της κίνησης «έριξαν» επίσης «το γάντι» στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά καταθέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου η πρωτοβουλία να καταλήξει σε πολιτικό σχήμα.

Προτείνοντας, μετά το Πάσχα, την πραγματοποίηση ιδρυτικής συνέλευσης καθώς και εκλογή ηγεσίας από τη βάση του νέου κι ενιαίου προοδευτικού φορέα και ιδρυτικό συνέδριο τον Ιούνιο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τοπικούς υποστηρικτές της πρωτοβουλίας «Ωρα αποφάσεων», χθες το πρωί στο κατάμεστο «Χατζηγιάννειο», από πρώην στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία, νυν στελέχη του «Ποταμιού», εκπροσώπους φορέων αλλά και πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για τις θέσεις της πρωτοβουλίας.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρ. Κόλλιας ενώ στο προεδρείο βρέθηκαν οι Λία Γκουντρουμπή, Χρ. Ντουλούλης, Αχ. Οικονόμου και Νικολέτα Χατζούλη, σε ερωτήσεις των οποίων κλήθηκαν να απαντήσουν οι κεντρικοί ομιλητές.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ, ο οποίος περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά, σημείωσε ότι «σήμερα στη Λάρισα απέμειναν 14.900 επιχειρήσεις από 25.000 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι παρεμβάσεις των ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας είχαν ως άξονες τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, το χρέος, την πορεία της οικονομίας αλλά και τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση του νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα.

Για να τονίσουν μεταξύ άλλων πως «η 20ή Φεβρουαρίου είναι μια κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία της οικονομίας και για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις, η άρνηση εφαρμογής των συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Τσίπρα και η έλλειψη εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου οδηγούν στην καλύτερη περίπτωση σε μια πολιτική και οικονομική συμφωνία ήττας και περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας –κι αυτό γιατί υπάρχει συνδυασμός περαιτέρω μέτρων ύφεσης και φτωχοποίησης χωρίς λέξη για το χρέος. Στη χειρότερη περίπτωση οδηγούν σε τέταρτο μνημόνιο ή και μεθοδευμένη -απ' έξω κι από μέσα- έξοδο από την Ευρώπη».

«Στο εσωτερικό μέτωπο» πρόσθεσαν οι ομιλητές «το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται. Ο συντηρητικός πόλος επιχειρεί, με αλλαγή αρχηγού, την επιστροφή του στην εξουσία, όμως στον οργανικό του πυρήνα παραμένει βαθιά λαϊκιστικός, κρατικιστικός, πελατειακός και αντίθετος στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία. Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση για τη χώρα.

Από την άλλη, η γερασμένη λαϊκίστικη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνη στην κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να διακινδυνεύει για μία ακόμα φορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και νέα βύθιση της οικονομίας, φτωχοποιώντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο προοδευτικός πόλος αντιμετωπίζει τεράστια κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας παρωχημένη και παρακμιακή ρητορική, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη που συμβάλλει στη διάσωση και ανόρθωση της χώρας, θέτοντας κυνικά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον.

Το προοδευτικό κίνημα, για να γίνει ξανά ισχυρός, ανταγωνιστικός και διακριτός πόλος απέναντι στον συντηρητισμό, χρειάζεται δομικές, ιδεολογικές και πολιτικές αλλαγές που συνοψίζονται στο τετράπτυχο:

Αντιλαϊκισμός στην πολιτική, με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπεράσπιση της αλήθειας. Στροφή στην παραγωγή, που σημαίνει έμπρακτη άρνηση του παρασιτικού καταναλωτικού προτύπου με δανεικά.

Προτεραιότητα στην είσοδο νέων ανθρώπων στην παραγωγή και στην πολιτική. Ηττα του ΣΥΡΙΖΑ και διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» πιστεύει σε αυτά τα προτάγματα και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται μαζί με την προοδευτική κοινωνία μέχρι την ολοκληρωμένη αποτύπωσή τους σ’ ένα νέο και ενιαίο προοδευτικό κόμμα. Σε αυτή τη βάση προχωρούμε στην πιο προωθημένη πράξη ενότητας.

Εστιάζουμε σε όσα μπορούν να ξεκινήσουν από αύριο, αφού αξιοποιήσαμε και συνθέσαμε όλες τις απόψεις που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο: Πραγματοποίηση εθνικής συντακτικής συνέλευσης του προοδευτικού χώρου τον Απρίλιο, αμέσως μετά το Πάσχα και εκλογή αρχηγού από τη βάση, με τη συμμετοχή όλων.

Ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος τον Ιούνιο, ακολουθούμενο από τη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα. Όποιος θέλει τον προοδευτικό πολίτη στο προσκήνιο, συνδιαμορφωτή και συμμέτοχο, όποιος πράγματι επιθυμεί την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση, δεν μπορεί να αρνηθεί μια τόσο καθαρή πρόταση. Γι' αυτό, όποιοι με αήθεις ανακοινώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα διάσπασης, όποιοι λένε όχι στην ενότητα, τότε, εκ των πραγμάτων λένε ναι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου και της δραχμής».

ΔΙΛΗΜΜΑ

Με τον κ. Ραγκούση να διευκρινίζει πως «κάνουν μεγάλο ιστορικό λάθος όσοι νομίζουν ότι το πολιτικό δίλημμα στον προοδευτικό χώρο είναι ή εμείς ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το πολιτικό δίλημμα είναι ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μία νέα, μεγάλη κι ενωμένη προοδευτική παράταξη.

Αυτό είναι το πολιτικό δίλημμα: ή ΣΥΡΙΖΑ ή εμείς. Σήμερα, ενώ καταρρέει η εμπιστοσύνη των προοδευτικών πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου εντούτοις κανένα από τα υφιστάμενα κομματικά σχήματα δεν ανακάμπτει δυναμικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και παρόλα αυτά η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει ουσιαστικά στάσιμη. Έτσι όπως πηγαίνουν σήμερα τα πράγματα και αν "αύριο" πραγματοποιηθούν εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει με μεγάλη διαφορά από τον επόμενο τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως θα είναι θέμα χρόνου να επανέλθει στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό, όποιοι με αήθεις άτυπες ανακοινώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα κρίσης και διάσπασης, όποιοι λένε όχι στην ενότητα τότε εκ των πραγμάτων λένε ναι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου».

"ΠΑΛΑΙΑ ΥΛΙΚΑ"

Στο ερώτημα αν η κεντροαριστερά μπορεί να δημιουργηθεί με "υλικά κατεδαφίσεως" η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι "όλη αυτή η κουλτούρα που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση ταυτίζει τους ανθρώπους με τα τούβλα. Η μεγάλη διαφορά των ανθρώπων είναι ότι έχουνε εμπειρίες και κρίνονται με βάση τη διαδρομή τους, με βάση το τι έκαναν στη θέση εξουσίας.

Βεβαίως πρέπει να πω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό που θέλει η κοινωνία και οι νέοι άνθρωποι. Εμείς λοιπόν έχουμε υποχρέωση να πάμε πολλά βήματα πίσω αλλά να φτιάξουμε αυτό το αεροπλανοφόρο από το οποίο θα απογειωθούν τα μαχητικά νέας γενιάς που είναι οι νέοι".

«ΣΥΝΑΞΕΙΣ»

Περισσότερο επικριτικός στις πρωτοβουλίες της κ. Γενημματά ήταν ο κ. Φλωρίδης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ελπίζω να διαψευσθεί η δήλωσή της ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει μετά τις εκλογές. Δηλώνουν δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ κουράστηκε να εργάζεται για τη σωτηρία της χώρας;» αναρωτήθηκε ο κ. Φλωρίδης. Προσθέτοντας ότι «καλές οι συνάξεις παλαιών αλλά αυτά εκνευρίζουν τον κόσμο. Όταν επέστρεψε ο Γ. Παπανδρέου με το κόμμα του, αυτός που διέσπασε το ΠΑΣΟΚ, ανακοινώθηκε ότι θα κατέλθει στην Αχαΐα, λες και είχε μια σκασίλα ο κόσμος αν θα εκλεγεί ο Παπανδρέου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο περιφερειακός συντονιστής Θεσσαλίας του «Ποταμιού» Δημ. Σακατζής και ο βουλευτής του «Ποταμιού» Γρ. Ψαριανός για να ακολουθήσουν ερωτήσεις παρευρισκομένων. Ενώ παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Παν. Γούλας, η περιφερειακή σύμβουλος Ε. Λιακούλη, ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος, ο καθηγητής Δημ. Κουρέτας, τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γ. Χατζής, Κων. Κούτρας και Γρ. Κουτσομάρκος, η πρώην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Κων. Πράντζου και αρκετοί πολίτες.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass