ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΒΟΜΒΙΣΤΩΝ

Κάθειρξη 26 ½ ετών στον Π. Βλαστό για τη βόμβα στην οδό Μανδηλαρά

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2015 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:34

Με βαριές καταδίκες ολοκληρώθηκε χθες, μετά τις 6 το απόγευμα, η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, για την έκρηξη στην πολυκατοικία της οδού Μανδηλαρά, που έγινε τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου 2013. Ως ηθικός αυτουργός της υπόθεσης καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός σε ποινή κάθειρξης  15 ετών και 138 μηνών (11 ½ έτη), δηλαδή συνολικά 26 ½ έτη. Οι δύο δράστες που τοποθέτησαν τη βόμβα, καταδικάστηκαν , ο μεν ένας σε ποινή κάθειρξης 19 ετών και 138 μηνών, σύνολο 30 ½ έτη  και ο άλλος, σε ποινή κάθειρξης 6 ετών και 92 μηνών. Για τον τελευταίο, αποφασίστηκε από το δικαστήριο, η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη με όρους, με πλειοψηφία 4 προς τρία(μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές). Άσκησε έφεση και αφέθη ελεύθερος. Εκτιτέα ποινή για όλους είναι τα 25 χρόνια. Ο βασικός κατηγορούμενος Παν. Βλαστός, εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο, από πληρεξούσιο δικηγόρο, γιατί συνεχιζόταν και χθες η απολογία του, για την υπόθεση των εκβιασμών, στον ανακριτή Αθηνών.

Από την απολογία του ενός εκ των δύο βομβιστών, εμπλέκονται στην υπόθεση της Μανδηλαρά η ξαδέλφη του Παν. Βλαστού, γνωστή ως Λίτσα και ο σύζυγός της. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε ότι την βόμβα την παρέλαβε στην Αθήνα από τη Λίτσα και τον σύζυγό της, σε ραντεβού που είχαν σε πολυκατάστημα στα Πευκάκια Αττικής. Με εντολή του εισαγγελέα της έδρας, τα πρακτικά θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, που θα εξετάσει τυχόν εμπλοκή του ζευγαριού.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι δύο που κατηγορούνταν για την τοποθέτηση της βόμβας, ενώ ο Παν. Βλαστός ήταν απών, λόγω της συνεχιζόμενης πολυήμερης  απολογίας του στον ανακριτή Αθηνών, για την υπόθεση των «νονών» των φυλακών. Είχε διορίσει όμως πληρεξούσιο δικηγόρο. Επίσης, απουσίαζε η εισαγγελέας, σε βάρος της οποίας έγινε η βομβιστική επίθεση στην πολυκατοικία και κατατέθηκε έγγραφο, ότι ήταν απασχολημένη στην  έδρα άλλου δικαστηρίου. Ο πρώτος των κατηγορουμένων, που έβαλε τη βόμβα, υποστήριξε στο δικαστήριο, ότι είχε «υποχρέωση» στον Π. Βλαστό και όταν πήρε την εντολή, έβαλε τη βόμβα. Αρνήθηκε ότι ήταν ο κατασκευαστής της βόμβας, δηλώνοντας ότι δεν ξέρει να κατασκευάζει βόμβες. Ισχυρίστηκε δε  ότι την βόμβα την πήρε έτοιμη από τη Λίτσα και τον σύζυγο της, σε ραντεβού που είχαν στην Αθήνα, στα Πευκάκια. Μάλιστα, δήλωσε ότι η Λίτσα τον απείλησε κιόλας και του είπε: «Θες να με ευχαριστήσεις;» Είπε ακόμα, ότι είχε έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα στη Λάρισα, με την βόμβα για να τη τοποθετήσει, αλλά δεν το έκανε, γιατί είδε να παίζουν παιδιά τριγύρω και έφυγε. Όσο για τον συγκατηγορούμενο του, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα περί τοποθέτησης  βόμβας, όταν ήλθαν μαζί στη Λάρισα από την Αθήνα.

Ο δεύτερος των κατηγορουμένων (που τελικά η ποινή του ανεστάλη), υποστήριξε ότι του είχε πει από πριν, αόριστα για μια δουλειά ο συγκατηγορούμενός του, ρωτώντας τον, αν οδηγεί. Του έδωσε ραντεβού στις 11 το βράδυ στην Αθήνα και αφού μπήκαν στο αυτοκίνητο του είπε ότι πάνε στη Λάρισα.  Στη διαδρομή έπαιζε μουσική και δεν μίλησαν καθόλου. Στη Λάρισα, όταν έβγαλε το «πακέτο» έμαθε περί βόμβας και απλά πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και περίμενε τον συνεργό του, μέχρι που ακούστηκε η έκρηξη…

Δια του δικηγόρου του, ο απουσιάζων Π. Βλαστός, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι όντως έδωσε εντολή, στον ένα δράστη να βάλει τη βόμβα για την εισαγγελέα. Αυτό είχε να κάνει με τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ανθρώπων (αστυνομικών κλπ.) και τη φυσική παρουσία της εισαγγελέα, ως προϊσταμένης των φυλακών. Η εντολή δόθηκε μέρες πριν και μετά ο Βλαστός δεν είχε περεταίρω εμπλοκή, ούτε γνώριζε πώς εκτελέστηκε η εντολή του. Εάν ήθελε να προκαλέσει ζημιά ο Βλαστός, θα το είχε κάνει διαφορετικά… Την ενοχή και των τριών, όπως κατηγορούνται, χωρίς ελαφρυντικά, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή του. Μετά από πολύωρη διάσκεψη, το δικαστήριο αποφάσισε τα εξής:

Έκρινε τον πρώτο κατηγορούμενο, που πήρε την εντολή Βλαστού να βάλει την βόμβα, ένοχο τριών κατηγοριών: Έκρηξης με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, κατοχής εκρηκτικών και διακεκριμένης φθοράς κατά συρροή. Συνολική ποινή, κατά συγχώνευση, κάθειρξη 19 ετών και 138 μηνών (ποινή βάσης 3 μήνες για κάθε φθορά)και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ. Τον δεύτερο κατηγορούμενο έκρινε ένοχο απλή συνέργειας σε έκρηξη με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και για τις διακεκριμένες φθορές. Συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών και  92 μηνών, με το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, κατά πλειοψηφία (οι τέσσερις ένορκοι ψήφισαν υπέρ του ελαφρυντικού και οι τρεις τακτικοί δικαστές, κατά). Τέλος, ο Παν. Βλαστός, κρίθηκε ένοχος ηθικής αυτουργίας στην έκρηξη και στις διακεκριμένες φθορές κατά συρροή και του επιβλήθηκε η συνολική ποινή κάθειρξης των 15 ετών και 138 μηνών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass