Κριτική σκέψη και αυτογνωσία για αριστοτελική «ευδαιμονία»

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2017 11:13

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με  αφορμή την έκδοση των βιβλίων «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης» και  «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της ιδανικής Πόλης» του φιλόλογου και συγγραφέα, Θανάση Μπαντέ, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ.

Σπουδαίοι ομιλητές όπως ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας κ. Αργύρης Γιουρούκης, η φιλόλογος-γενική γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Ράνια Βερέμη και ο ίδιος ο συγγραφέας ανέλυσαν και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τα πολιτικά κείμενα του Αριστοτέλη, που αποδεικνύονται περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.
Αυτή την επικαιροποίηση των κειμένων του Αριστοτέλη σχολίασε εύστοχα ο αντιδήμαρχος κ. Δεληγιάννης, τονίζοντας μεταξύ άλλων « Σήμερα επικρατεί η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών…  Το οικονομικό τέλμα και οι πολιτικές λιτότητας. Η κοινωνική οπισθοδρόμηση που οδηγεί στην παρακμή και στην αποσύνθεση, στη φτώχεια, στην ματαίωση, στην εγκληματικότητα, στον ρατσισμό. Το ξέσπασμα μιας ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται όλο και πιο εμφανές. Και ταυτόχρονα μειώσεις και περικοπές των δαπανών για τη δημόσια υγεία και την πρόνοια.  Ο φόβος κυρίαρχος Και κοντά στο φόβο, ο θυμός.
Απαξίωση των «πολιτικών» και των δημοκρατικών διαδικασιών.
Απαξίωση της ίδιας της έννοιας της Δημοκρατίας. Όταν ο φόβος και ο θυμός κυριαρχούν, ο ορθός λόγος υποχωρεί και η Δημοκρατία μοιάζει αδύναμη. Η ίδια η έννοιά της κακοποιείται συστηματικά. Και χρησιμοποιείται από όσους προσπαθούν να την γκρεμίσουν».Καταλήγοντας ο κ. Δεληγιάννης, υπογράμμισε ότι όπως όλα δείχνουν  η κοινωνία να προσπαθεί να επανεξετάσει την πορεία της, να αναγνωρίσει τις παθογένειές της, να δομήσει μια διαφορετική πραγματικότητα. «Οι λύσεις είναι λοιπόν πολιτικές. Παραπέμποντας στον Αριστοτέλη και το πολίτευμα της Πολιτείας, όπου το πλήθος ασκεί την εξουσία με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Σ’ αυτό το δύσκολο τοπίο ξαναμπαίνει το θέμα της προσωπικής στάσης και της παιδείας μιας κοινωνίας. Η κοινωνία που αλλάζει, η «Πόλη που Μαθαίνει» αφορά μια διαδικασία αλλαγής. Της δικής μας αλλαγής. Και εδώ βέβαια είναι μεγάλη η ευθύνη όσων έχουν την ευθύνη, τον ρόλο να την εκπαιδεύουν. Αναιρώντας παγιωμένες αντιλήψεις, πεποιθήσεις και φοβικά σύνδρομα μιας κοινωνίας που αρνείται να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Ψάχνοντας για εχθρούς, αντιπάλους, υπαίτιους των όσων της συμβαίνουν. Και αναφέρομαι σε «πολιτικούς», αλλά και εκπαιδευτικούς.  Να επικεντρώσουμε στις ανάγκες τις κοινωνίας, στις ανάγκες των πολιτών που χρειάζονται απαντήσεις. Είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζονται πολίτες που είναι κάτι περισσότερο από άνθρωποι καταρτισμένοι, με δεξιότητες για την παγκόσμια αγορά. Κριτική σκέψη και αυτογνωσία, σημαντικά για την ιδιότητα του πολίτη, τις προσωπικές σχέσεις, την προσωπική βελτίωση και την ικανοποιητική εργασία. Προϋποθέσεις για την αριστοτελική «ευδαιμονία» χωρίς τα οποία η ζωή δύσκολα ονομάζεται ανθρώπινη.. Προϋπόθεση τελικά για την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
Η φιλόλογος κ. Ράνια Βερέμη, αναφερόμενη στα βιβλία του κ. Θανάση Μπαντέ, τόνισε ότι δεν πρόκειται για βοηθήματα αλλά για  ένα εξαιρετικό χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να προσεγγίσουν καλύτερα την πολιτική θεωρία του Αριστοτέλη αλλά και να τη διδάξουν σε μια καλύτερη βάση. «Τα βιβλία αυτά περιλαμβάνουν μια σχετικά σύντομη προσέγγιση του περιεχομένου των 8 βιβλίων των Πολιτικών του Αριστοτέλη, έτσι ώστε τουλάχιστον να διευκολύνουν τον καθηγητή να αποκτήσει εποπτεία όλης της συλλογιστικής του πορείας» πρόσθεσε.Ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ κ. Αργύρης Γιουρούκης έθιξε θέματα που αναφέρονται στα Αριστοτελικά κείμενα και αφορούν τη σημερινή πραγματικότητα όπως δικαιοσύνη, παιδεία, αξιοκρατία, αρχές και φυσικά τη δημοκρατία. Ο συγγραφέας των βιβλίων κ. Αθανάσιος Μπαντές αναφέρθηκε στη σημασία των ορισμών Δημοκρατία, ολιγαρχία, τυραννία και στη σύνδεση τους με τη πραγματικότητα. Όπως είπε κατά τον Αριστοτέλη η Δημοκρατία αφορά τους φτωχούς ενώ η ολιγαρχία και η τυραννία έχει να κάνει με το συμφέρον των λίγων. Μόνο που όπως τόνισε δεν πρόκειται για δημοκρατία αλλά για στρέβλωση.Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass