ΧΡΩΣΤΑΕΙ 150.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

«Χρέη – θηλιά» στο Δημοτικό Γηροκομείο

* Απλήρωτοι εδώ και πέντε χρόνια λογαριασμοί 80.000 ευρώ στο φυσικό αέριο

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2017 15:00

Η οικονομική ασφυξία που απειλεί τη λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας απασχόλησε εκτάκτως τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας μετά από ερώτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου για τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, χωρίς να αφήσει υπονοούμενα για κακή διαχείριση, να «απορεί» για διοικητικές πρακτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, και να περιγράφει ως «μη κανονική» την οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου που σήμερα φιλοξενεί 101 ηλικιωμένους.

Ο κ. Καλογιάννης παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για να αρθεί το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, κατέθεσε παράλληλα τον προβληματισμό του για τη διαχείριση των προηγούμενων ετών ενώ μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έκρυψε την έκπληξή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόλις χθες, δεν το γνώριζα ούτε εγώ, το πληροφορήθηκα όταν έλαβα έγγραφο από το Φυσικό Αέριο ότι το Γηροκομείο έχει απλήρωτους λογαριασμούς εδώ και πέντε χρόνια περίπου και το ποσό της οφειλής αγγίζει τις 80.000 ευρώ».

Από τις τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες βράδυ, προέκυψε ότι – ελλείψει χρημάτων όπως εξηγήθηκε από τη διοίκηση του φορέα – το Γηροκομείο δεν διαθέτει ελέγχους Ορκωτών Λογιστών για τα οικονομικά έτη της τελευταίας περιόδου. Έτσι εκτιμάται ότι προκλήθηκαν αλυσιδωτές εξελίξεις με αποτέλεσμα σήμερα, να βιώνει την οικονομική ασφυξία ενώ πλέον δεν μπορεί να λάβει ούτε και τις επιχορηγήσεις που δικαιούται.

Παρά λοιπόν την ακίνητη περιουσία που διαθέτει, οι 25 εργαζόμενοι πληρώνονται έναντι και με σημαντική καθυστέρηση ενώ οι οφειλές σε εργαζόμενους και προμηθευτές εκτιμάται πως ανέρχονται σε 150.000 ευρώ.

Με το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήγει στην ανάγκη, σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις να συζητά την έγκριση πρόσθετης επιχορήγησης, από τη ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να τακτοποιηθούν επείγουσες οφειλές.

«ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ»

Η κατάσταση του Γηροκομείου έγινε γνωστή στο σώμα όταν η συζήτηση επεκτάθηκε στα οικονομικά του φορέα, μετά από ερώτηση της κ. Καραλαριώτου η οποία ζητούσε ενημέρωση για τους «εργαζόμενους στο Γηροκομείο που έχουν απλήρωτοι 8 μήνες».

Από τη μεριά του ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος εκ του νόμου είναι πρόεδρος παράλληλα του Γηροκομείου, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση.

Σημειώνοντας εξαρχής πως «η κατάσταση στο Γηροκομείο δεν είναι καθόλου καλή, παρότι έχει σημαντική περιουσία σε ακίνητα, δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών».

«Βρήκαμε μια κατάσταση» πρόσθεσε ο δήμαρχος «με πολλές οφειλές σε προμηθευτές και απλήρωτο προσωπικό ενώ το Γηροκομείο έπαψε πλέον στα χρόνια της κρίσης να έχει τη στήριξη των συμπολιτών και δεν υπάρχουν πλέον χορηγίες.

Εδώ και πολλά χρόνια το Γηροκομείο δεν διαθέτει πιστοποίηση για τον αριθμό των φιλοξενουμένων που έχει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει τις επιχορηγήσεις. Μας ειπώθηκε ότι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τους ορκωτούς λογιστές για να εμφανίσει τα οικονομικά του στοιχεία και σήμερα ασκούμε πιέσεις στους Ορκωτούς Λογιστές που κάνουν τον έλεγχο να ολοκληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν τον έλεγχο για τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα επίσης γίνεται μια προσπάθεια να πωληθούν δύο ακίνητα, ένα αγροτεμάχιο στον Τύρναβο και ένα διαμέρισμα στη Λάρισα, προκειμένου να εισπραχθούν περί τις 100.000 ευρώ όταν οι υποχρεώσεις σε εργαζόμενους και τρίτους ανέρχονται στις 150.000 ευρώ. Από τη ΔΕΥΑΛ δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα 50.000 ευρώ και τμηματικά καταβάλλονται χρήματα στους εργαζόμενους».

Σήμερα επίσης το Γηροκομείο αποκτά μια μεγάλη κληρονομιά από Λαρισαίο που ζούσε στη Σουηδία αλλά αυτή η διαδικασία θα καθυστερήσει».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Στο Υπουργείο Εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στις επαφές της δημοτικής αρχής «υπάρχει αδρανοποιημένη από χρόνια μια Επιτροπή η οποία θα εγκρίνει την πιστοποίηση οπότε θα προκύψει μια νέα επιχορήγηση 40 – 50.000 ευρώ που προσωρινά θα ανακουφίσει την κατάσταση. Η πρότασή μας είναι να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Μόλις χθες, δεν το γνώριζα ούτε εγώ, το πληροφορήθηκα όταν έλαβα έγγραφο από το Φυσικό Αέριο ότι το Γηροκομείο έχει απλήρωτους λογαριασμούς εδώ και πέντε χρόνια περίπου και το ποσό της οφειλής αγγίζει τις 80.000 ευρώ. Έκανα παρέμβαση να μη διακοπεί το Αέριο και απευθύνω έκκληση και στους συμπολίτες να βοηθήσουν.

Δεν είμαστε σε κανονικότητα με το Γηροκομείο, στις αρχές του 2016 ήταν ορατή η απειλή να κλείσει. Η επιχορήγηση των δύο προηγούμενων ετών, κάπου 40.000 ευρώ, δεν απορροφήθηκε και επέστρεψε, γιατί ακριβώς δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις που προανέφερα».

Με τον κ. Καλογιάννη να προτείνει στο σώμα, το Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον δεν υπάρξει αντίρρηση και από τη ΔΕΥΑΛ, να εγκρίνει μια ακόμη επιχορήγηση.

Με τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ. του Γηροκομείου Νέστ. Αντωνίου να διευκρινίζει πως «το Γηροκομείο φιλοξενεί σήμερα 101 ηλικιωμένους από 55 στο παρελθόν. Έτσι δεν μπορεί να λάβει και το 25% της επιχορήγησης από τον ΕΟΠΥΥ για αυτό και πιέζουμε το Υπουργείο Εργασίας να ενεργοποιήσει την Επιτροπή, να λάβει πιστοποίηση και να λάβει την επιχορήγηση».

Με τον κ. Αντωνίου αναφερόμενο στο παρελθόν να σημειώνει πως «δεν υπάρχουν οικονομικοί απολογισμοί για πολλά χρόνια». Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Κων. Καλαμπαλίκης, αντιπρότεινε να διατεθούν χρήματα από «το 5% της ΔΕΥΑΛ» με τον κ. Καλογιάννη να προτείνει τη συζήτηση του θέματος σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος διευκρίνισε πως «το Γηροκομείο είχε πιστοποίηση στο παρελθόν για μικρότερο αριθμό φιλοξενουμένων αλλά σήμερα δεν έχει πιστοποίηση για τους 101 φιλοξενούμενους που διαθέτει σήμερα».

ΦΥΛΑΚΕΣ

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης η κ. Καραλαριώτου έθεσε επίσης και το θέμα της απασχόληση σχολικών φυλάκων σε άλλες, πλην των σχολείων, υπηρεσίες του Δήμου με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «βρισκόμαστε σε διαδικασία επανατοποθέτησης».

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ

Η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδη να ενημερώνει το σώμα για το θέμα της πολεοδομικής κατάστασης του Σχεδίου Πόλης και των δεσμευμένων ιδιοκτησιών που έχουν καταστήσει «ομήρους» αρκετούς συμπολίτες.

Ο κ. Μαβίδης παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για τις δεσμευμένες εκτάσεις σημείωσε την ανάγκη χάραξης πολιτικής από τον Δήμο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καθίσταται αναγκαίο να υπάρξει μια διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευμένων χώρων, ώστε κατά προτεραιότητα η πόλη να αποκτά τους σημαντικότερους γι’ αυτήν χώρους, κατανέμοντας σωστότερα τους περιορισμένους πόρους της».

Να σημειωθεί ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass