ΖΟΥΝ ΕΔΩ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Βούλγαροι έστησαν γέφυρα φιλίας στη Λάρισα

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2017 15:22

Εδώ και έξι χρόνια η Λάρισα έχει γίνει η νέα της πόλη. Ερωτεύτηκε τον άντρα που στη συνέχεια παντρεύτηκε και την κράτησε εδώ, ο λόγος για τη Vanya Nikolova. Από τη Φιλιππούπολη, όχι της Λάρισας αλλά της Βουλγαρίας, βρέθηκε στην πόλη και μαζί με τους ομοεθνείς της δημιούργησαν τον Σύλλογο Βουλγάρων και Φίλων Λάρισας, ο οποίος συστάθηκε πριν έναν χρόνο.

«Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι στη Λάρισα με βουλγάρικη καταγωγή», λέει στην «Ε» φτιάχνοντας συγχρόνως διάφορα αντικείμενα με χάντρες, ξύλα και άλλα υλικά αφού ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών η Vanya που ήρθε από τη γειτονική χώρα ανάμεσα σε γιατρούς, μουσικούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Στην πόλη της Λάρισας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ζουν τα τελευταία χρόνια περί τα 200 άτομα με καταγωγή από τη Βουλγαρία. «Όλα ξεκίνησαν από έναν καφέ. Εκεί μοιραζόμασταν τους προβληματισμούς μας, μιλούσαμε τη γλώσσα μας και ορίζαμε την επόμενη συνάντησή μας. Μέχρι που ήρθε η πρόταση από τον Δήμο Λαρισαίων να συμμετάσχουμε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με παρουσία στο “Παραδοσιακό Χωριό”. Αμέσως σκεφτήκαμε ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μοιραστούμε με όλους τους φίλους μας τους Λαρισαίους τα ήθη και έθιμά μας την περίοδο των εορτών. Και αυτό έγινε, πρόθυμοι όλοι, με μεγάλη χαρά».

Στόχος των μελών του Συλλόγου Βουλγάρων και Φίλων Λάρισας είναι να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, «όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που ζουν στη Λάρισα», σημειώνουν.

Μέλη του Συλλόγου μπορούν να γίνουν όλοι. Όπως ξεκαθαρίζει η Vanya Nikolova «δεν απευθυνόμαστε μόνο σε ομοεθνείς μας αλλά είναι ανοιχτός ο Σύλλογος σε όλους, όπως και στους Έλληνες. Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε, να δείξουμε και να παρουσιάσουμε τα καλύτερα στοιχεία που διαθέτει η βουλγάρικη κουλτούρα. Από μαθήματα παραδοσιακών χορών, μέχρι και παραδοσιακών εδεσμάτων που έχουν διατηρηθεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Να στήσουμε μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

Από τη δημιουργία του Συλλόγου και έπειτα οι Λαρισαίοι έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι να γνωρίσουν νέες κουλτούρες, όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν στην ίδια πόλη, στη διπλανή πόρτα. «Στον Σύλλογο απευθύνονται Έλληνες που θέλουν να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, αλλά και όσοι σπούδασαν στη Βουλγαρία και μας πλησιάζουν για να κάνουν πρακτική εξάσκηση στη γλώσσα», ενώ διευκρινίζει ότι «ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει τα παιδιά και τα εγγόνια που οι γονείς και οι παππούδες τους είναι βουλγαροπρόσφυγες. Αυτοί είναι που δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος για να μην χάσουν τις ρίζες τους».

Στις επόμενες δράσεις τους τα μέλη του Συλλόγου σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν έκθεση που θα παρουσιαστούν έθιμα της Βουλγαρίας. Τα μαθήματα χορού γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6985-675270.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass