Ο ΥΕΘΑ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΑΕΤΟ

Απόπειρα αναβίωσης εθνικισμού…

* Παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας οι αλλαγές σε ΑΤΑ και 1η Στρατιά – Ανακοινώθηκε και επίσημα η τοποθέτηση του Ηλ. Λεοντάρη στη διοίκηση του ΓΕΕΦ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 14:55

«Αυτά τα φαινόμενα θα αντιμετωπισθούν όπως προβλέπεται και με την μέγιστη αυστηρότητα. Από εκεί και πέρα όμως δεν θα πρέπει να δίνουμε τροφή σε εκείνους που προσπαθούν να αναβιώσουν έναν εθνικισμό στην πατρίδα μας προσβάλλοντας την Ελλάδα», επανέλαβε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παν. Καμμένος σχολιάζοντας τα περιστατικά στρατιωτών που φωτογραφήθηκαν να σχηματίζουν με τα χέρια τους, το σήμα του αλβανικού αετού.

Ο κ. Καμμένος συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Α/ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή και τον Α/ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου βρέθηκε χθες στη Λάρισα προκειμένου να παραστεί στις τελετές παράδοσης – παραλαβής των νέων διοικήσεων της 1ης Στρατιάς και του ΑΤΑ.

Αρχικά, στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, από τον αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, στον νέο ΑΤΑ αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Με τον απερχόμενο ΑΤΑ και νυν Α/ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου να σημειώνει στην ημερήσια διαταγή την επίτευξη στόχων που, μεταξύ άλλων αφορούσαν «στην αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπηρεσιών του Αρχηγείου σύμφωνα με τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα και πνεύμα οικονομίας, στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών μας ασκήσεων σε άριστο επίπεδο με εξωστρέφεια ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για όλες τις ξένες αεροπορίες, στην επιχειρησιακή αναβάθμιση όλων των διατιθέμενων μέσων και τέλος στην αξιοποίηση και αξιολόγηση του προσωπικού ανάλογα με τα προσόντα ενός εκάστου».

Με τον παραλαμβάνοντα Αρχηγό ΤΑ Γ. Μπλιούμη να σημειώνει στην ημερήσια διαταγή του, μεταξύ άλλων, πως «όραμά μας, είναι μια ισχυρή και ευέλικτη Τακτική Αεροπορία, που θα λειτουργεί ως πανίσχυρη δύναμη αποτροπής, ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά, στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Βασικοί μας στόχοι, για την επίτευξη του οράματος μας, θα είναι: Η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε υψηλά επίπεδα. Η αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών μας συστημάτων και μέσων. Η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο έδαφος και στον αέρα. Η ασφάλεια των πτήσεων και εδάφους, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη ως προς τα όριά της. Εφησυχασμός, χαλαρότητα και αδιαφορία είναι έννοιες που δεν συνάδουν με τον χώρο μας.

Η βελτίωση των χώρων και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού, με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας» κατέληξε ο νέος ΑΤΑ. Προηγήθηκε δοξολογία στην οποία χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Λάρισας σεβ. Ιγνάτιος και Ελασσόνας σεβ. Χαρίτων ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την παράδοση διακριτικών αλλά και αναμνηστικών.

ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Ακολούθησε η τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων από τον απερχόμενο διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ αντιστράτηγο Ηλ. Λεοντάρης στον παραλαμβάνοντα διοικητή αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Με τον κ. Λεοντάρη να σημειώνει στην ημερήσια διαταγή του πως «διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια. Σε μια εποχή ιδιαίτερα ρευστή, σ´ ό,τι αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα δύσκολη από την άποψη των διαθέσιμων πόρων, αλλά κυρίως σε μια εποχή που οι αξίες βάλλονται, κληθήκαμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη μαχητική ικανότητα του στρατού μας, ώστε να διασφαλίζει τον ρόλο του ως θεσμός του κράτους αλλά και ικανό να υλοποιεί την επιχειρησιακή του αποστολή για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης συμβατικής καθώς και κάθε άλλης ασύμμετρης απειλής.

Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες λειτουργήσαμε και τα καταφέραμε. Ο στρατός μας μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία, αντέξαμε και φθάσαμε ως εδώ». Για να ολοκληρώσει σημειώνοντας πως «κλείνοντας τον κύκλο της υπηρεσίας μου στον ελληνικό στρατό αλλά και της διοικήσεώς μου στην 1η Στρατιά, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, που είχα την τύχη να διοικήσω τον μεγαλύτερο Χερσαίο Επιχειρησιακό Σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού».

Με τον παραλαμβάνοντα διοικητή Δημ. Ζερβάκη να παρουσιάζει τους στόχους του με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας, η ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού μας, προτάσσοντας την ποιότητα έναντι της ποσότητας, αποτελεί την πεμπτουσία του Οράματος μας και καθορίζει και το επίπεδο φιλοδοξίας μας. Η 1η Στρατιά, ως κύριος συντελεστής αποτροπής, μέσω του επιχειρησιακού, κοινωνικού και διεθνή ρόλου της, έχει εισέλθει σε μια περίοδο προκλήσεων, την οποία καλούμαστε να μετατρέψουμε σε ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι.

Αυτό προϋποθέτει καλλιέργεια σε βάθος όλων των στρατιωτικών αρετών, ήθος, αισιοδοξία, χαμόγελο, λεβεντιά, εξαιρετικές ανθρώπινες σχέσεις, πίστη και αφοσίωση στο έργο μας και επικέντρωση της ενεργητικότητας μας στην εξασφάλιση και βελτίωση των συστατικών της μαχητικής ισχύος της Στρατιάς. Σήμερα το αυτονόητο δεν αποτελεί το ζητούμενο» κατέληξε ο κ. Ζερβάκης.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την παράδοση των λαβάρων της 1ης Στρατιάς, από τον ΥΕΘΑ στον νέο διοικητή. Προηγήθηκε δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιγνάτιος ενώ κατά την ανταλλαγή αναμνηστικών, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε και επίσημα την τοποθέτηση του κ. Λεοντάρη στη θέση του Αρχηγού του ΓΕΕΦ στην Κύπρο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε δήλωσή του στα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Καμμένος επισήμανε πως «σήμερα, εδώ, στη Λάρισα, στην καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων, γίνεται η παράδοση - παραλαβή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και της 1ης Στρατιάς. Είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για τη Λάρισα, για την πατρίδα μας, για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Παραδίδουν δύο άξιοι Αρχηγοί. Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, που πλέον αναλαμβάνει τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, παραδίδει στον νέο Αρχηγό του ΑΤΑ, ο οποίος είναι ένας από τους άριστους Αξιωματικούς, που είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσει την αποστολή του, μαζί με όλο το προσωπικό, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό, κατά άριστο τρόπο, όπως έπραξε και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην 1η Στρατιά παραδίδει ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, ένας άξιος αξιωματικός, ο οποίος με απόφαση της Κυβέρνησης και πρότασή μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντός των επομένων ημερών θα αναλάβει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς. Παραλαμβάνει ένας άξιος στρατηγός. Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Λάρισα, όπως είπα και στην αρχή, αποτελεί το κέντρο όπου χτυπάει η καρδιά των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Ερωτηθείς για τους στρατιώτες με τον αλβανικό αετό, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Θα εξαντληθούν τα προβλεπόμενα από τις πειθαρχικές, διοικητικές και πιθανόν θα διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες.

Θα ήθελα όμως να παρακαλέσω τα μέσα ενημέρωσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά, να μην προσθέτουμε σε αυτά τα γεγονότα άλλα γεγονότα που δεν υφίστανται. Για παράδειγμα, υπήρξε μια ανακοίνωση ότι υπήρξε σμηνίτης στην 112 Πτέρυγα Μάχης, ο οποίος είχε την ευθύνη της φύλαξης - και μάλιστα είχε πληροφορίες - για τις αναχωρήσεις του Πρωθυπουργού. Ποτέ δεν υπήρξε αυτό.

Από τη μία πλευρά θα αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, όπως προβλέπεται και με τη μέγιστη αυστηρότητα, από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα πρέπει να δίνουμε τροφή σε εκείνους που προσπαθούν να αναβιώσουν έναν εθνικισμό στην πατρίδα μας προσβάλλοντας την Ελλάδα».

ΜΠΛΟΚΑ

Ερωτηθείς επίσης για τα μπλόκα των αγροτών τόνισε πως «απ’ ότι ξέρω στα μπλόκα και σήμερα, είναι μόνο μία μερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος οι αγρότες έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει το παν προκειμένου να βοηθήσει τα αιτήματά τους».

Στις τελετές παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Αθ. Παιδής και Βασ. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ Ι. Γιάγκος, ο πρώην Α/ΓΕΑ Βασ. Κλόκοζας, ο διοικητής της SEEBRIG Φ. Μετίν, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, διοικητές Μονάδων, εκπρόσωποι συλλόγων αποστράτων, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass