ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ

Τι διαβάζει ο Αϊ Βασίλης από τη Λάρισα;

* Ανεργία, κρίση, πρόσφυγες και τζιχαντιστές χώρεσαν στα γράμματα των Χριστουγέννων * Η Βίκυ Ματζιάρη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΤΑ μιλάει στην «Ε»

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2016 14:20

Πάνε δεκάδες χρόνια από τότε που οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ καθώς ξεδιάλεγαν τα γράμματα, τέτοιες μέρες γιορτινές, όλο και κάποιο πήγαινε στην άκρη «Για τον Άγιο Βασίλη» έλεγαν και το άφηναν.

Κάποιοι μάλιστα είχαν το μεράκι να απαντήσουν κι όλας. Χρόνο με τον χρόνο όμως τα γράμματα πλήθαιναν και έτσι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποφάσισαν να κάνουν πράξη το όνειρο των παιδιών. Να συλλέξουν όλα τα γράμματα και μάλιστα να απαντήσουν.

Η αγωνία των παιδιών μεγάλη. Παιχνίδια, λαχτάρα, περιτύλιγμα. Μαγικός συνδυασμός που σαν έφτανε η ώρα της παραλαβής ενίσχυε την πίστη τους για τον καλοσυνάτο άγιο. Μα όλα αυτά τα χρόνια πόσο έχουν αλλάξει τα γράμματα των παιδιών από τη Λάρισα; Τη στιγμή που κάποια είδαν γονείς να χάνουν δουλειά, κάποια ένιωσαν ανασφάλεια, άλλα είδαν τους ενήλικες να μαλώνουν για τους πρόσφυγες. Αυτό ρωτήσαμε την κ. Βίκυ Ματζιάρη που ανήκει στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ για να μας δώσει ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

«Τόσο στη Λάρισα όσο και σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο τα παιδιά πάντα θέλουν παιχνίδια. Αυτό είναι ευχάριστο και παρήγορο. Στη συνέχεια τα περισσότερα από αυτά κάνουν και μια ευχή» και υπογραμμίζει το ότι τα παιδιά δεν σταματάνε να είναι παιδιά.

Εισπράττουν το αρνητικό κλίμα που βλέπουν όλα αυτά στην κοινωνία τόσο από την τηλεόραση όσο και από την ίδια τη ζωή και σύμφωνα με τα παραπάνω «τα τελευταία χρόνια κάποια γράμματα μιλάνε για τα παιδιά των προσφύγων, για τον πόλεμο, για την ανεργία, την κρίση. Αυτό συναντάμε τα τελευταία χρόνια. Είναι λέξεις που δεν υπήρχαν παλιότερα. Παλιότερα ήταν λέξεις για παιδάκια που δεν είχαν φαγητό, για παιδιά που δεν είχαν μαμά και μπαμπά, για παιδάκια φτωχά. Τέτοιου είδους έννοιες. Τώρα έχουν μπει και καινούριες λέξεις στο λεξιλόγιο των παιδιών. Για να φανταστείτε συναντήσαμε για πρώτη φορά τη λέξη τζιχαντιστές. Ό,τι ακούνε το αποτυπώνουνε σε αυτά τα γράμματα. Στην πλειοψηφία τους όμως είναι αισιόδοξα γραμματάκια, αστεία, χρωματιστά, με φαντασία».

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εσείς νομίζετε πως γράμματα στέλνουν μόνο τα παιδιά; Κάνετε λάθος γιατί οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ βλέπουν και γράμματα γραμμένα από ενήλικες: «Κυρίως γράφουν ανώνυμα και το κάνουν για ψυχοθεραπευτικούς λόγους» εξηγεί η κ. Ματζιάρη και συνεχίζει: «Είναι μια ευχή κυρίως. Ίσως πρόκειται για ανθρώπους που είναι μοναχικοί που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Πρόβλημα υγείας, οικονομικό, εργασίας που θεωρούν πως το ξορκίζουν όταν το γράφουν και το διαβάσει κάποιος. Πόσο μάλιστα ο Άγιος Βασίλης τον οποίο πίστευαν κάποτε».

Αλήθεια όμως, πόσα γράμματα φεύγουν από τη Λάρισα και πόσα συγκεντρώνονται απ’ όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις των ανθρώπων που εργάζονται στα ΕΛΤΑ της Λάρισας περίπου 3.000 αφορούν στη Λάρισα ενώ συνολικά 80-100 χιλιάδες περίπου σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στις απαντητικές κάρτες όμως αυτές είναι 30 χιλιάδες και πρέπει να είναι καθαρά τα στοιχεία του αποστολέα στον φάκελο για να λάβει μια τέτοια. Πότε όμως τα στέλνουν τα γράμματα τα Ελληνόπουλα; Ρωτάμε την κ. Μάτζαρη για να μας πει: «Τα παιδάκια στην Ελλάδα επειδή περιμένουν τον Άγιο Βασίλη την Πρωτοχρονιά και όχι τα Χριστούγεννα, γράφουν τα γράμματα λίγο καθυστερημένα. Ο μεγάλος όγκος των γραμμάτων έρχεται σε εμάς τώρα που πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και θα συνεχίσει να έρχεται και μετά την Πρωτοχρονιά».

Όσο αργά και να τα στέλνουν όμως ένα είναι σίγουρο. Πως θα φτάσουν στον προορισμό τους γιατί ένα ολόκληρο δίκτυο δουλεύει γι’ αυτό τον σκοπό. Από τους ανθρώπους που τοποθετούν τα γραμματοκιβώτια, από αυτούς που κάνουν τη διαλογή των γραμμάτων κάθε μέρα, τα καταστήματα, τα κέντρα διαλογής που τα στέλνουν στην Αθήνα, τους ανθρώπους της κεντρικής υπηρεσίας που πέραν του ωραρίου τους και των δικών τους αρμοδιοτήτων ετοιμάζουν τις απαντήσεις. Έτσι για τη μαγεία των ημερών…

Κώστας Γκιάστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass