Η - ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ - ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΕΛ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ

Μυαλά υπάρχουν, η έρευνα έχει μέλλον στην Ελλάδα

* «Δικαίωση του αγώνα μου για τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο»

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2016 14:15

Για 9η συνεχή χρονιά η L’Oréal Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τίμησαν τρεις διακεκριμένες ερευνήτριες με τα «Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Ανάμεσα στις νεαρές διακεκριμένες ερευνήτριες η Δρ. Ελένη Ευθυμιάδου, η οποία κατάγεται από την Υπέρεια Φαρσάλων. Είναι επίκουρος καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Χημείας στον τομέα της Ανόργανης με ειδίκευση στη Βιοανόργανη Χημεία, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Οι τρεις ερευνήτριες τιμήθηκαν για το πολύ σημαντικό τους έργο και για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη.

Το πρόγραμμα Ελληνικά Βραβεία L' Oreal - UNESCO" αναγνωρίζει και επιβραβεύει ανερχόμενες γυναίκες επιστήμονες που έχουν υλοποιήσει στην Ελλάδα υποδειγματική έρευνα με σημαντική επιστημονική αξία, στο πεδίο των βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Πέρα από την ηθική επιβράβευση, τα βραβεία έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και γι' αυτό συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.

Σε μια περίοδο που οι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό, το πρόγραμμα "Ελληνικά Βραβεία L' Oreal - UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των Ελληνίδων επιστημόνων που συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικότατο ερευνητικό έργο στη χώρα μας.

Η «ΕτΔ» «συνάντησε» την Ελένη Ευθυμιάδου η οποία μας εξήγησε τι σημαίνει για την ίδια η πρόσφατη διάκρισή της μιλώντας συγχρόνως για τον χώρο της έρευνας στην Ελλάδα. «Μέσα από αυτό το βραβείο αισθάνθηκα δικαίωση των προσπαθειών μου και του αγώνα μου για τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο. Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ τις γυναίκες στην επιστήμη μέσω του βραβείου L΄ oreal-Unesco. Ξέρετε, σε μία εποχή που όλα καταρέουν το βραβείο αποτελεί για εμένα κίνητρο να αγωνιστώ πιο σκληρά για να επιτύχω όσα επιθυμώ για τον άνθρωπο».

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν το μέλλον της έρευνας στην Ελλάδα διαγράφεται λαμπρό σύμφωνα με τους ερευνητές, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν εξαιρετικά μυαλά και άνθρωποι με ήθος στην έρευνα που ακόμη και μέσα από τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν δημιουργούν. Δεν διανοούμαι ανάπτυξη δίχως έρευνα. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα ερευνητικά ώστε να επιστρέψουν εξίσου εξαιρετικά μυαλά συναδέλφων που έφυγαν στο εξωτερικό. Όλοι μαζί θα βελτιώσουμε το αύριο της χώρας αυτής».

Μετά τη βράβευσή της τα μηνύματα που εισπράττει είναι «θετικά, προκύπτουν περισσότερες συνεργασίες, εκτίμηση του έργου μου και αναγνώριση της προσπάθειας μου».

Η Ελένη Ευθυμιάδου έχει επικεντρώσει την έρευνά της στην αναζήτηση ενός συστήματος μέσω του οποίου η χορήγηση του φαρμάκου και η θεραπεία του ασθενούς να γίνεται στοχευμένα και αποτελεσματικότερα, η ίδια εξηγεί ότι «τα παραδοσιακά αντικαρκινικά φάρμακα παράλληλα με το θεραπευτικό αποτέλεσμα παρουσιάζουν παρενέργειες εξαιτίας της επαγόμενης τοξικότητας. Τα συστήματα τα οποία συνθέτουμε έχουν την ικανότητα να ενθυλακώνουν τα αντικαρκινικά φάρμακα και στοχευμένα να απελευθερώνουν το φάρμακο στην πάσχουσα περιοχή σταδιακά, δίχως να προκαλούν τοξικά φαινόμενα στα υγιεί κύταρα του οργανισμού. Αυτό οδηγεί σε αποδέσμευση του φαρμάκου».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «αφορά στη μεγαλύτερη μερίδα των καρκινοπαθών, διότι τα παραδοσιακά φάρμακα είναι τα περισσότερα ευρέου φάσματος. Φυσικά αν υπάρχει κάποια υπερέκφραση υποδιχέων ή άλλων παραγόντων του όγκου θα βοηθήσει στην επιφανειακή τροποποίηση του νανοφορέα για ακόμη πιο αποτελεσματική θεραπεία».

ΦΑΡΣΑΛΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ

Η ερευνήτρια Ελένη Ευθυμιάδου έλκει την καταγωγή της από την Υπέρεια Φαρσάλων και η σχέση που διατηρεί με την ιδιαίτερη πατρίδα της είναι όπως λέει ένα «σημαντικό κομμάτι του είναι μου. Κατάγομαι απο την Υπέρεια Φαρσάλων, γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί και είμαι περήφανη για αυτό αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του να μεγαλώνει ένα παιδί σε χωριό αλλά εκτιμώντας παράλληλα όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα “του μάχομαι να τα καταφέρω” μέσα από αυτές. Ξέρετε οι γονείς μου, άνθρωποι αγωνιστές μου προσφέραν σε εμένα και τα αδέρφια μου το Είναι τους. Μέσα από τη δική τους μάχη για τη ζωή διδάχτηκα να μάχομαι. Καταλαβένετε ότι η σχέση μου με την ιδιαίτερη πατρίδα μου είμαι εγώ η ίδια, είναι μέσα μου. Πρακτικά πηγαίνω πολύ συχνά, είχα την ατυχία να χάσω τη μαμά μου εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, έχω όμως την υπόλοιπη οικογένειά μου εκεί, τους συγγενείς και τους καλούς μου φίλους».

* Η δρ Ελένη Ευθυμιάδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (1999-2004). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας (2004-2006). Η διδακτορική της διατριβή είχε ως αντικείμενο τη σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και τη βιολογική αξιολόγηση συμπλόκων ενώσεων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η δρ Ευθυμιάδου έλαβε υποτροφία για την ολοκλήρωση του διδακτορικού της από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ενώ πολλές ανακοινώσεις της βραβεύθηκαν σε συνέδρια φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (2006-2009). Το 2010 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στον τομέα της «Κατάλυσης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η μεταδιδακτορική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στον Δημόκριτο στο πρόγραμμα ERC Advanced grand (2009-2013), ΙΔΕΕΣ-Νανοθεραπεία, στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, στο εργαστήριο SOL-GEL, με θέμα τα στοχευμένα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Στη συνέχεια συμμετείχε στη συγγραφή του προγράμματος ERC-PoC επιτυχώς ως συνέχεια των επιτυχών αποτελεσμάτων του πρώτου ERC με στόχο την in vivo συγκριτική μελέτη ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ενός εμπορικού σκευάσματος.

Πρόσφατα εκλέχθηκε επίκουρος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Χημείας, στον τομέα της Ανόργανης με ειδίκευση στη Βιοανόργανη Χημεία. Παράλληλα, συμμετέχει στη δράση COST Radiomag για τη σύνθεση νανοσωματιδίων σιδήρου για τη μελέτη της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας της υπερθερμίας.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass