ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ι.Χ. ή λεωφορείο και ποδήλατο;

* Το κυκλοφοριακό σε διαβούλευση, με τη συμμετοχή συμπολιτών και φορέων της Λάρισας που καλούνται να καταθέσουν την άποψή τους

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2015 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:08

«Θα χρησιμοποιούσατε δημόσια συγκοινωνία αν υπήρχε στάση κοντά στο σπίτι σας; Θα χρησιμοποιούσατε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας, αν υπήρχαν ποδηλατόδρομοι; Θεωρείτε ότι η χρέωση που ισχύει σήμερα στη δημόσια συγκοινωνία είναι, υψηλή, λογική ή χαμηλή; Στη δουλειά σας, για τα ψώνια ή τις ατομικές σας υποθέσεις στο κέντρο, χρησιμοποιείτε το Ι.Χ., τη μοτοσικλέτα, τη δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο ή πάτε με τα πόδια;»

Είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι ενταγμένο στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης για την «Αστική κινητικότητα στον Δήμο Λαρισαίων» προκειμένου να αποτυπωθούν οι προτιμήσεις και οι τάσεις των συμπολιτών σχετικά με τις μετακινήσεις.

Χίλια τέτοια ερωτηματολόγια διανέμονται ήδη στους κατοίκους της Λάρισας με τη δημοτική αρχή να απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες, να μετάσχουν στην έρευνα, δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις, γράφοντας τις δικές τους παρατηρήσεις.

Μια μελέτη, «εργαλείο» κατά τη δημοτική αρχή καθώς οι προτάσεις της θα διαμορφώσουν το πλαίσιο έργων που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια, για την επίλυση του κυκλοφοριακού στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης της Λάρισας, δίνοντας έμφαση σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας για τον Δήμο, με χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Είναι η πρώτη μελέτη για το κυκλοφοριακό που υλοποιείται μετά τη δεκαετία του ΄80 με τη δημοτική αρχή να στοχεύει σε παρεμβάσεις, όπως μεταξύ άλλων η ανάπτυξη δικτύων πεζών και ποδηλάτων, η ανάπτυξη των δημοσίων συγκοινωνιών και φυσικά η διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας, όπως και η διαχείριση στάθμευσης. Μάλιστα στο πλαίσιο της μελέτης καταγράφηκε ήδη ο κυκλοφοριακός φόρτος ενώ αυτές τις ημέρες καταγράφεται η ελεγχόμενη στάθμευση.

Η μελέτη προκηρύχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και συμβασιοποιήθηκε από τη σημερινή, η οποία αναγνωρίζει το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Στοχεύοντας παράλληλα στην αντικατάσταση της, κυρίαρχης σήμερα, καθημερινής χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο (και γενικότερα) από την ευρύτερη χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών, την χρήση ποδηλάτων κλπ.

Αυτός είναι ο λόγος που η δημοτική αρχή «εστιάζει» στο έργο με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες για συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων στην έρευνα, άσχετα με τα 1.000 ερωτηματολόγια που διατίθενται ήδη.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα κληθούν και περισσότεροι από 50 φορείς της πόλης να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις όπως επίσης οι Δημοτικές και οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Τεχνικής Υπηρεσίας θα υποβάλουν εκ νέου, συνολικά αιτήματα που αφορούν τις μετακινήσεις και τα γενικότερα κυκλοφοριακά προβλήματα των κοινοτήτων τους.

ΕΝΤΥΠΑ

Όσοι λοιπόν ενδιαφερόμενοι, θέλουν να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, στο Τμήμα Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, στο Δημαρχείο ή στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου (www.larissa-dimos.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια μπορούν να αποστέλλονται είτε στο email astikikin@larissa-dimos.gr είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, Ίωνος Δραγούμη 1 , Τ.K. : 412 22, ή να παραδίδονται στο Δημαρχείο Λάρισας (στα γραφεία του Τμήματος Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων ή στο ισόγειο στο θυρωρείο).

Επίσης στο email: astikikin@larissa-dimos.gr οι πολίτες μπορούν επιπρόσθετα να παραθέσουν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους στην πόλη.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Το ερωτηματολόγιο, πέραν των γενικών στοιχείων (διεύθυνση, απασχόληση, ηλικία κ.λπ.) που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι Λαρισαίοι, περιλαμβάνει 6 άξονες ερωτήσεων. Η πρώτη κατηγορία αφορά στα δρομολόγια και τις διαδρομές της δημόσιας συγκοινωνίας και τους λόγους χρήσης (αν υπήρχε στάση κοντά στο σπίτι, αν ο χρόνος μετακίνησης ήταν πιο σύντομος, αν χρειαζόμαστε καλύτερη δημόσια συγκοινωνία και όχι περισσότερους δρόμους) όπως επίσης και στη χρήση ποδηλάτου στις μετακινήσεις (αν υπήρχαν ποδηλατόδρομοι ή αν πρέπει να δημιουργηθούν περισσότεροι ποδηλατόδρομοι, έστω και αν χρειαστεί να καταργηθούν θέσεις στάθμευσης).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις των Λαρισαίων και στο μέσο μετακίνησης που χρησιμοποιούν πιο συχνά (ΙΧ, μοτοσικλέτα, ποδήλατο, λεωφορείο, πόδια).

Η τρίτη κατηγορία αφορά στο πόσο συχνά μετακινείται κάποιος και με ποιο μεταφορικό μέσο (με επιβατικό όχημα ως οδηγός του οχήματος, ως επιβάτης με ΙΧ ή ΤΑΧΙ, με δίκυκλη μηχανή, με δημόσια συγκοινωνία κα).

Η τέταρτη κατηγορία αφορά στο πόσο συχνά μετακινείται κάποιος (και με τι μεταφορικό μέσο), για ψώνια στο κέντρο της πόλης, η πέμπτη κατηγορία αφορά στο πόσο συχνά μετακινείται κάποιος (και με τι μεταφορικό μέσο), για ατομικές υποθέσεις στο κέντρο της πόλης και, τέλος, έκτη κατηγορία αφορά στο πόσο συχνά μετακινείται κάποιος (και με τι μεταφορικό μέσο), για αναψυχή στο κέντρο της πόλης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass