ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Γιατί ο «πελαργός» προτιμά τη Λάρισα…

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2015 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:06

 

Του Κ. Γκιάστα

Αλήθεια, πώς γίνεται ενώ σε όλη την Κεντρική Ελλάδα η αναλογία των γεννήσεων – θανάτων είναι απογοητευτική, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας – υπήρχε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε» στο φύλλο της Κυριακής- να δημιουργείται μια εξαίρεση στον κανόνα; Τη στιγμή μάλιστα που πανελληνίως οι αριθμοί αναφέρουν πως χάνουμε 20 χιλιάδες κατοίκους κατ΄ έτος.

Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε από το Ληξιαρχείο της Λάρισας μερικά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα, ποιες εγκυμονούσες επιλέγουν τη θεσσαλική πρωτεύουσα για να φέρουν στον κόσμο τον βλαστό τους. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του τμήματος, έρχονται κυρίως γυναίκες από ολόκληρο το θεσσαλικό διαμέρισμα, αλλά δεν λείπουν και γυναίκες από την ευρύτερη Κεντρική Ελλάδα όπως τη Θήβα, τη Λαμία, την Κατερίνη. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως έρχονται από τη μακρινή Αλόννησο αλλά και από το Καρπενήσι να γεννήσουν τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όσο και στο ΙΑΣΩ, το οποίο γεωγραφικά εντάσσεται στον Δήμο Νίκαιας. Άξιο αναφοράς πάντως είναι το γεγονός πως η καταγραφή αυτή της γέννησης γίνεται εδώ, στον τόπο δηλαδή που γεννιέται το παιδί, βάσει του ληξιαρχικού νόμου, που όμως τα παλιότερα χρόνια ήταν πολύ πιο… χαλαρός και οι γονείς δήλωναν τη γέννηση στο χωριό τους ή στην πόλη καταγωγής του.

Γιατί όμως γυναίκες από όλη την Κεντρική Ελλάδα, επιλέγουν τη Λάρισα για να γεννήσουν; Μιλήσαμε με τον κ. Ιωάννη Μεσσήνη, πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής αλλά και πρώην διευθυντή Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από τον οποίο ζητήσαμε να μας το αιτιολογήσει.

«Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας καταγράφονται ετησίως 1.500 – 1.700 γεννήσεις. Άλλες 1.500 περίπου καταγράφονται στο ΙΑΣΩ. Μιλάμε για δύο νοσοκομεία με εξοπλισμό, ποιότητα, επίπεδο. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο άλλος λόγος είναι το γεγονός πως υπάρχει υψηλή ποιότητα από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και αυτό είναι που ανέβασε το επίπεδο. Το περιβάλλον σε αναγκάζει να βρίσκεσαι ανάμεσα σε καλούς και το ίδιο περιβάλλον σε κάνει καλύτερο επιστήμονα. Όλα αυτά κάνουν όλους τους Θεσσαλούς να εμπιστεύονται τόσο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και το ΙΑΣΩ» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μεσσήνης.

Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς του κ. Μεσσήνη μένει ένας αριθμός 1.300 περίπου γεννήσεων που αφορά σε ιδιωτικές κλινικές στην πόλη.

«Πάντα γινόταν αυτό στη Λάρισα», μας λέει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Αστέριος Μ. Ρίζος, ιδιοκτήτης του μαιευτηρίου «Ο Ιπποκράτης» το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον πατέρα του Μενέλαο το 1978 και υπενθυμίζει: «Στη Λάρισα έρχονταν άνθρωποι εκτός του νομού, κυρίως από τον Βόλο, αλλά και από όλη τη Θεσσαλία, καθώς και από άλλες γειτονικές περιοχές. Η Λάρισα πάντα ήταν ένα βήμα μπροστά τόσο υλικοτεχνικά όσο και επιστημονικά σε σχέση με όλη την Κεντρική Ελλάδα και γι’ αυτό την προτιμούσαν οι πολίτες», προσθέτει.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Και αν στον Νομό Λάρισας καταγράφηκαν 2.883 θάνατοι και 4.399 γεννήσεις, έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε αυτούς τους αριθμούς με τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας. Για παράδειγμα σε ολόκληρο τον Νομό Μαγνησίας είχαμε 2.206 θανάτους και 993 γεννήσεις. Τραγικά είναι τα πράγματα στον Δήμο Καρδίτσας καθώς οι γεννήσεις σημείωσαν νέα κατακόρυφη πτώση φθάνοντας μόλις τις 156 για όλο το 2014. Και αν πέρυσι στην αντίστοιχη παρουσίαση για το 2013 μετρήθηκαν 243 και υπογραμμίστηκε πως ήταν οι λιγότερες από το 1943 και έπειτα, τώρα θα πρέπει να ψάξουν ακόμα πιο πίσω οι Καρδιτσιώτες. Όσον αφορά στους θανάτους σταμάτησαν στους 678. Τέλος στον Δήμο Τρικκαίων σημειώθηκαν 886 θάνατοι και μόλις 707 γεννήσεις.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass