ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Ναι στις επενδύσεις αλλά με σεβασμό στα αρχαία

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2016 14:48
Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες στην Αθήνα Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες στην Αθήνα

Απειλή για τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, κρίνουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι το σχέδιο νόμου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και χθες πραγματοποίησαν πανελλαδική απεργία ζητώντας την τροποποίηση σημείων του.

Σε αυτή συμμετείχαν και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι ενάντια να ψηφιστούν όσα αφορούν στη συντόμευση των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης, αλλά είναι αντίθετοι να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις χωρίς κανέναν έλεγχο κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια: «Να ληφθεί υπόψη ότι οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι σεβαστοί σε οποιαδήποτε επενδυτική επιχειρηματική δραστηριότητα… Αν δεν προστεθεί στις ρυθμίσεις του, η αρχαιολογική εξαίρεση, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τινάζει στον αέρα όλο το σύστημα προστασίας των αρχαιοτήτων».

Και αναφέρουν για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί «ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο. Μπορείτε να φανταστείτε ένα λατομείο δίπλα σε βυζαντινή εκκλησία του 16ου αιώνα;».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αναφέρει: «πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει την εξαίρεση της αρχαιολογικής νομοθεσίας στο άρθρο 1 παρ. 3, όπου προβλέπεται η εξαίρεση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κάτι που είναι συνταγματικά επιβεβλημένο».

Στο πλευρό των αρχαιολόγων, βρέθηκαν χθες κηρύσσοντας επίσης απεργία: ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ ανακοίνωσε 4ωρη στάση εργασίας (11.00 με λήξη βάρδιας) και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, που έγιναν σε Αθήνα (στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού) και Θεσσαλονίκη (στο Αρχαιολογικό Μουσείο).

Το βασικό αίτημα των αρχαιολόγων είναι λοιπόν η τροποποίηση του άρθρου 1 παράγραφος 3 που γράφει: «Η εφαρμογή των διατάξεων της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας καθώς και των διατάξεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων δεν θίγεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου».Στο άρθρο αυτό, ενώ προβλέπεται η προστασία του περιβάλλοντος, δεν προβλέπεται εκείνη του πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι με ευρεία διακομματική πλειοψηφία ψηφίστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου κάλεσε μάλιστα τις πολιτικές δυνάμεις να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς το νομοθέτημα «θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας επιχείρησης εξ αποστάσεως. Ο υπόχρεος, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά μια σειρά πεδίων, θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass