Ημερίδα για τα όσπρια και τα διατροφικά οφέλη

Δημοσίευση: 02 Νοε 2016 13:50

Ημερίδα με θέμα: «Καλλιέργεια –διατροφικά οφέλη-προοπτική των οσπρίων» θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. στο VILLAGE GARDEN (4o χιλ. Λάρισας – Νίκαιας) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών και την Ομάδα Παραγωγών οσπρίων.

Ομιλητές θα είναι ο επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Στάγκος, ο εντεταλμένος Ερευνητής- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Δημήτριος Βλαχοστέργιος και η διατροφολόγος Μεταλλούλη Νικολέτα.

Στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Την προσπάθεια των ανθρώπων της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και την ημερίδα που έχει ως στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων και τους παραγωγούς για τις προοπτικές που έχουν τα όσπρια στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έτσι στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός συνεχάρη τους ανθρώπους της ΟΠ Οσπρίων για την πρωτοβουλία τους αυτή, μίλησε για την προστιθέμενη αξία που δίνει στο προιόν η συνέργεια και η συνεργασία των παραγωγών μέσω των Ομάδων και τόνισε πως «η Περιφέρεια στηρίζει την παραγωγή, γιατί όπου διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της παραγωγής επέρχεται η κοινωνική ευημερία».

Από την πλευρά τους τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ομάδας Παραγωγών Απ. Δημητριάδης, Νίκος Νούλας μίλησαν για την αυξητική πρόθεση σποράς οσπρίων που εμφανίζεται στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι συνολικά στον κάμπο καλλιεργούνται 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά και παραπάνω βρίσκονται στο νομό Λάρισας, ενώ τα μέλη της ΟΠ καλλιεργούν περίπου 4000 στρ. Η αυξητική ζήτηση που παρουσιάζει η αγορά για τα όσπρια οφείλεται και την οικονομική κρίση, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα όσπρια (υπολογίζεται ότι ο καθένας μας καταναλώνει 7 κιλά όσπρια σε ετήσια βάση), ενώ λόγω των capital control περιορίστηκαν σημαντικά οι εξαγωγές. Στην χώρα μας η αγορά καλύπτεται κατά 30% από ελληνικά όσπρια (πιστοποιημένους σπόρους και το υπόλοιπο ποσοστό από εισαγωγές. Από τον Καναδά κυρίως τα φασόλια και από Μεξικό το ρεβύθι). Η σπορά της φακής ξεκινά αυτό τον μήνα και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ενώ πιο απαιτητική καλλιέργεια είναι το φασόλι που χρειάζεται 2-3 ποτίσματα, ενώ λιγότερη απαιτεί το ρεβίθι.            

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα θα προσφερθεί στο ακροατήριο και ένας τσελεμεντές με 12 νόστιμες συνταγές με όσπρια. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η εφημερίδα «Ελευθερία».

                                                                                                Γ. Ρούστας    

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass