Αντίσταση στις εξαρτητικές συμπεριφορές

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2015 15:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:53

Της Λένας Κισσάβου

Σε μια κοινωνία που έχει εξαθλιωθεί από τα «χτυπήματα» της οικονομικής κρίσης και που οι άνθρωποι γίνονται πιο ευάλωτοι στις εξαρτήσεις, το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας  Λάρισας «Ορφέας», του ΟΚΑΝΑ, δημιουργεί συνθήκες αντίστασης.

Σταθερά αισιόδοξοι ότι η πρόληψη, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η δράση, αποτελούν τα στοιχεία που έχουν τη δύναμη να φρενάρουν μια τέτοια πορεία ατόμων στο δρόμο των εξαρτήσεων, συνεχίζουν απτόητοι να δίνουν τη μάχη, σε συνθήκες δύσκολες, καλώντας να τη στηρίξουν όσοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες νιώθουν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Ένα τέτοιο κάλεσμα κάνει το Κέντρο και για την αυριανή εκδήλωση με τίτλο «Αποτύπωμα ανθρώπου», που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του, στο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Μανωλάκη 11.

Χαρακτηριστικό της είναι η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, που αποτελεί τη βάση για οποιοδήποτε επόμενο βήμα και συγκεκριμένα μιλώντας για αυτή η πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου κ. Λίστα Λιακούλη σε συνέντευξη τύπου, τόνισε: «Το «Αποτύπωμα του ανθρώπου» είναι μια μοναδική συνάντηση  των πολιτών της Λάρισας, στην οποία αισθανθήκαμε τη συλλογικότητα και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης επαφής μέσα από μια δράση που  συγκίνησε, άγγιξε και δημιούργησε την αφετηρία για σταθερές επικοινωνίες μέσα στην κοινότητα .

Η αφορμή για τον τίτλο αυτής της δράσης δόθηκε,  όταν πολλές φορές στην πορεία μας, συναντήσαμε διάφορα γεγονότα ή σχόλια σχετικά με το αρνητικό αποτύπωμα του ανθρώπου».

Για το σκοπό αυτού του θεσμού, που διανύει τον τέταρτο χρόνο του, η ίδια τόνισε: «Οι συνθήκες που καλούμαστε να ευαισθητοποιήσουμε τον υγιή πληθυσμό, είναι δύσκολες διότι δεν είμαστε αντιμέτωποι μόνο με το «γυμνό πρόβλημα», τις εξαρτήσεις, αλλά με την γενικευμένη κρίση του αξιακού μας συστήματος.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά , παιδιά , εφήβους, νέους και ενήλικες που αναζητούν διεξόδους καθώς αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια ζωή που δεν τη διάλεξαν και προσπαθούν να αντιδράσουν με πολλούς τρόπους, μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, να αισθάνονται ότι δεν αντέχουν, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με όλα όσα τους περιτριγυρίζουν και διαλέγουν το δρόμο της «εύκολης διαφυγής», μέσα από ουσίες όπως ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ ή  βία, internet κλπ

Σ’ αυτές τις συνθήκες , τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχουμε χρέος να δείξουμε το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσοι νιώθουν ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν ψευδαίσθηση, αλλά κυρίως,  εφοδιάζοντας τα παιδιά μας και τους νέους , με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών.

Το Διοικητικό Συμβούλιό μας, διατύπωσε εξαρχής και δημόσια την άποψη ότι κατά την περίοδο της θητείας μας χαράσσουμε πολιτικές και εκπονούμε δράσεις, που δεν αντιμετωπίζουν τα ναρκωτικά ως ένα «σύμπτωμα» , αλλά ως ένα πραγματικό κοινωνικό ζήτημα , ισότιμο της φτώχειας, της ανεργίας , του αποκλεισμού , της ανισότητας κλπ 

Οι αποτελεσματικές στρατηγικές συνδυάζουν την πληροφόρηση σχετικά με τις ουσίες,  μαζί με επιλεγμένες συμπεριφοριστικές και γνωστικές τεχνικές, οι οποίες στοχεύουν να λειτουργούν  προληπτικά και να  ευαισθητοποιούν  τον γενικό πληθυσμό, διοχετεύοντας μηνύματα, όχι πλέον μόνο με τη στείρα παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης (μια παρωχημένη λογική προσέγγισης ειδικά για τα σύγχρονα δεδομένα ) , αλλά με δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι πολίτες, ενισχύεται η συλλογικότητα και δημιουργούνται κοινά σημεία αναφοράς για τα μέλη της κοινότητας .

Στα πλαίσια αυτά δημιουργήσαμε και το «Αποτύπωμα του Ανθρώπου».

Θέλουμε να στείλουμε  παντού, στην πόλη και στη χώρα , το δυνατό μήνυμα  ότι ΑΝΤΙΣΚΕΚΟΜΑΣΤΕ στο αποτύπωμα του ανθρώπου που τον θέλει να αποδέχεται, να συμμετέχει, να ανέχεται ή να συμβιβάζεται με την καταστροφική δράση σε όλα τα επίπεδα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη ζωή  και αξιοπρέπεια.  

Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο , αποτρέποντας έτσι την εύκολη διαφυγή στις ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές».

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο διατηρητέο κτίριο της οδού Μανωλάκη 11, αύριο Κυριακή  

στις 11.30 π.μ. σύμφωνα με την κ. Λιακούλη θα γίνουν τα εξής: «Θα πιούμε τον καφέ μας όλοι μαζί , όσοι μπορούμε θα φέρουμε τα κουλουράκια, τις πίτες και τα γλυκίσματά μας από το σπίτι μας, μαζί με την οικογένειά μας ή την παρέα μας, σε μια μεγάλη συντροφιά που θα κλείσει μέσα της όλη την ζεστασιά αυτής της πόλης.

Θα γνωριστούμε ή θα ξανασυναντηθούμε, θα συζητήσουμε μεταξύ μας για όλα όσα μας απασχολούν, για τη σύγχρονη ζωή,  για την πρόληψη και τις εξαρτήσεις, τις οποίες  πολεμάμε με δράση , δημιουργία και συλλογικότητα. 

Θα απολαύσουμε παράλληλα όμορφη μουσική, θα ακούσουμε παλιά αγαπημένα παραμύθια, θα παρακολουθήσουμε δρώμενα, θα αναζητήσουμε μαζί νέους δρόμους σκέψης και προοπτικής .

Την ίδια ώρα, προσφέρουμε «στο σπίτι του φτωχού» οικονομική ενίσχυση, που θα διατεθεί για το φαγητό των απόρων και αστέγων, μέσα από τα συσσίτια της ενοριακής συντροφιάς του Αγίου Γεωργίου .  

Στο πλαίσιο αυτής θα εμφανιστούν η παραμυθού κ. Λένα Χαϊδούτη, η μουσική συντροφιά του 11ου δημοτικού σχολείου Λάρισας, η οποία αποτελείται από 22 μικρούς καλλιτέχνες με την διεύθυνση της μουσικού Βιργινίας Καραγιώργου και τη συνοδεία του Χρήστου Κολτσίδα, το μουσικό συγκρότημα «Ηχος Γηγενής» με τους μουσικούς Θανάσης Ζιώζια, Παύλο Λάλο , Νίκο Ραφτούλη και Δάφνη Τζήκα.  

Η εκδήλωσή μας είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες».

Στη συνέντευξη τύπου, συμμετείχαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας ΟΚΑΝΑ κ.κ. Μ. Μπανιός και Βλαχομήτρος, η υπεύθυνη του Κέντρου κ. Ειρήνη Κουφάκη και στελέχη αυτού.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass