ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

«Αντικερί» με «παλιά και αγαπημένα» των Λαρισαίων

* Οι πελάτες, από συλλέκτες μέχρι φοιτητές…, αδειάζουν τους πάγκους της

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2016 11:58

Της Λένας Κισσάβου

Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τζέκας

Χάρτινα κιβώτια μεταφέρονταν συνεχώς από χθες στην είσοδο της οδού Κουμουνδούρου 4, και τα άτομα που τα περίμεναν δεν προλάβαιναν να τα ανοίγουν και να τοποθετούν το περιεχόμενό τους σε πάγκους…

Ένα παλιό πορσελάνινο βάζο, ένα χειροποίητο κέντημα, πέντε μέτρα κασμίρ, ένα ξύλινο παλιό ρολόι τοίχου, κινέζικα διακοσμητικά, παλιά επιτραπέζια παιχνίδια και βιβλία, όλα αντικείμενα άλλων εποχών, που βρήκαν χώρο στη σύγχρονη αγορά και γίνονται ανάρπαστα.

Οι Λαρισαίοι τα περίμεναν! Περίμεναν τη μέρα που θα τα δουν στους πάγκους του χώρου της οδού Κουμουνδούρου 4, να βγαίνουν από τα μπαούλα και τα ντουλάπια και να εκτίθενται προς πώληση, στο ετήσιο παζάρι παλιών και αγαπημένων αντικειμένων.

Είναι η δέκατη έκτη χρονιά, που ανελλιπώς ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας, πραγματοποιεί στο κατάστημα της οδού Κουμουνδούρου-το οποίο έχει παραχωρήσει το ίδρυμα Ζιαζιά- το εν λόγω παζάρι, με σκοπό να ενισχύσει το έργο για τα παιδιά με αυτισμό και η ανταπόκριση του κόσμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι περισσότερο από μεγάλη.

Τακτικοί πελάτες κάθε χρόνο είναι οι συλλέκτες που αναζητούν να βρουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, (παλιά βάζα, ρολόγια, βιβλία κ.α.), ενώ διαπιστώνεται ότι το παζάρι έχει αποκτήσει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών σταθερού κοινού, που αναμένει την ώρα που θα ανοίξει ξανά για να προσφέρει και παράλληλα θα αγοράσει αντικείμενα για να ενισχύσει το έργο του Συλλόγου.

Οι εθελόντριες που στηρίζουν τη δράση, μέλη και φίλες του Συλλόγου, μας λένε ότι επί δέκα μέρες, οι πάγκοι γεμίζουν με νέα αντικείμενα και παράλληλα αδειάζουν, καθώς οι Λαρισαίοι βρίσκουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το είδος του παζαριού.

«Εξαφανίζονται» πολύ γρήγορα, μας είπαν, τα παλιά βιβλία και οι πορσελάνες, καθώς και τα χειροποίητα παλιά κεντητά και πλεκτά «σεμέν». Κάθε αντικείμενο έχει την ιστορία του και η προσφορά του αναμφίβολα αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν ο κάτοχός του το αποχωρίζεται γι’ αυτό τον σκοπό, αφήνοντας παράλληλα και ένα μέρος των αναμνήσεών του σε αυτό το παζάρι.

Η κυρία Νικολέτα, εθελόντρια αναφέρει: «Ένα εργοστάσιο έκλεισε και μας πρόσφερε τόπια από κασμίρ ύφασμα, πανάκριβο…

Λαρισαία έβγαλε από το «χρονοντούλαπο» παλιά σεμέν, κεντήματα τα οποία είναι έργα τέχνης καταπληκτικά, άλλος πρόσφερε ξυλόγλυπτα, άλλος κοσμήματά του… Όλοι μας τα προσφέρουν με αγάπη!

Ελάχιστα είναι τα αντικείμενα που μένουν για το επόμενο παζάρι «Παλιά κι αγαπημένα». Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος τους, θα πουληθεί.

Αυτός που θα έρθει μια φορά στο παζάρι, σίγουρα ξαναέρχεται και την επόμενη χρονιά. Ακόμη και ταξιδιώτες που πέρασαν από τη Λάρισα, ήρθαν και μάλιστα μία κυρία αγόρασε εκατό ευρώ αντικείμενα. Μια παρέα φοιτητών, μια μέρα αγόρασε όλα τα ποτήρια που είχαμε στο παζάρι, γιατί θα έκαναν πάρτι…».

Πραγματικά, χθες, που ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του, ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον χώρο.

Το παζάρι, λειτουργεί καθημερινές ημέρες, τις ώρες 10 π.μ. με 10 μ.μ. μέχρι και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στο κατάστημα επί της οδού Κουμουνδούρου 4 (πλησίον Μεγάλου Αλεξάνδρου)

Όσοι «αντέχουν» να αποχωριστούν αγαπημένα τους παλιά αντικείμενα (βιβλία, cd, παιχνίδια, διακοσμητικά, πίνακες, κουζινικά είδη, αξεσουάρ ένδυσης, κοσμήματα, κεντήματα, κ.λπ.) μπορούν να τα προσφέρουν, στον χώρο αυτό, τις ώρες λειτουργίας του.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας, ξεκίνησε το 1998 από γονείς παιδιών με αυτισμό σε μια

προσπάθεια να οργανωθούν σαν μία ομάδα, με κοινά προβλήματα.

Όπως ανακοινώνει: «Με την υποστήριξη των φίλων, ιδρύσαμε τον Σύλλογο… Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε τη συμπαράσταση επιστημόνων ειδικών στον αυτισμό. Οι φίλοι – εθελοντές στηρίζουν τις δραστηριότητές μας και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του συλλόγου. Σκοπός του συλλόγου είναι η στήριξη των ατόμων με αυτισμό της περιοχής και των οικογενειών τους. Με το πέρασμα του χρόνου η προσφορά του Συλλόγου επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Σήμερα η προσφορά και η δράση μας έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Στους άμεσους στόχους μας εντάσσεται η καλύτερη ενημέρωσή μας σε θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών, ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πληρέστερη πληροφόρηση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass