ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Ζητούν αποζημιώσεις για τα αδιάθετα πράσινα μήλα

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2015 19:18 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:42

 

 (Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

            Με μαζική συμμετοχή αγροτών του Δήμου Αγιάς πραγματοποιή­θηκε σύσκεψη στην Αγιά για το πρόβλημα της διάθεσης και τιμής του πράσινου μήλου εξαιτίας του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία.

          Στη σύσκεψη συμμετείχαν, και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημα επιβίωσης των αγροτών, ο πρόεδρος της Επαγγελματι­κής Ένωσης Αγιάς Λάμπρος Γαλάνης και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος Αγιάς Γιάννης Κασίδας. Επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης που εξέφρασε τη συμπαράσταση του Δήμου και του δημάρχου και οι δημοτι­κοί σύμβουλοι Βασίλης Σμυρλής και Θωμάς Σιμούλης. Συμμετείχαν ακόμη τα Δ.Σ. και εκπρόσωποι από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αγιάς, Ανάβρας, Μεταξοχωρίου, Σκήτης, Ποταμιάς, Γερακαρίου και των Συνε­ταιρισμών Αγιάς, Σκήτης, Μεταξοχωρίου, Ανάβρας, Δήμητρας.

          Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπον­δίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι η απόφαση της Ε.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής συγκυβέρνησης για επιβολή και παράταση του εμπάργκο στη Ρωσία είναι καταστροφική για τους έλληνες αγρότες, αφού η πλειοψηφία των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων εξάγονται στην αγορά της Ρωσίας. Ιδιαί­τερα, πάνω από το 80% των ποσοτήτων πράσινου μήλου εξάγεται εκεί και το εμπάργκο έχει μειώσει την τιμή στον παραγωγό κάτω από το κό­στος παραγωγής, ενώ ποσότητες παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία. Κά­λεσε τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκ­δικήσουν την ικανοποίηση του δίκαιου, όπως είπε, αιτήματος για ουσια­στική ανα­πλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, όπως συνέβη και με τους ροδα­κινοπαραγωγούς από το πρόγραμμα de minimis για τον ίδιο λόγο.      

          Η σύσκεψη απαιτεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαχωρίσει τη θέση της από την Ε.Ε. για το εμπάργκο στη Ρωσία και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα ελληνικά προϊόντα να εξά­γονται κανονικά στη Ρώσικη αγορά. Αποφασίστηκε να μεταβεί στο υπουργείο αντιπροσωπεία αγροτών για να θέσει το αίτημα για άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Ήδη υπήρξαν δυο τηλεφωνικές επαφές με το γραφείου του υπουρ­γού κ. Αποστόλου για να κλειστεί ραντεβού των αγροτών του Δήμου Αγιάς, χωρίς ακόμη να οριστεί ημερομηνία, αφού η δικαιολογία του υπουργείου είναι ότι «δεν έχει ενημερωθεί ακόμη ο υπουργός και δεν έχει συσταθεί η ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων για να εξετάσει το αίτημα των αγροτών».

          Οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούν άμεση συνάντηση και ικανοποί­ηση του δίκαιου, όπως υποστηρίζουν, αιτήματός τους και διαμηνύουν ότι δεν θα ανεχτούν καμιά κωλυσιεργία. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης των αγροτών, των οικογενειών τους, αλλά και όλης της κοινωνικής δρα­στηριότητας του Δήμου Αγιάς που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα. Σε διαφορετική περίπτωση οι αγρότες συσπειρωμέ­νοι στους αγροτικούς συλλόγους τους έχουν τη δύναμη και τη θέληση, όπως δηλώνουν, να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass