Στην αντεπίθεση ο Κ. Τζανακούλης για τη ΔΕΥΑΛ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2015 16:24 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:38

Απάντηση στα όσα του καταλόγισε η δημοτική αρχή, με αφορμή το θέμα της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, έδωσε σήμερα ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κων. Τζανακούλης.

Σε συνέντευξη τύπου, πλαισιωμένος από δυο αντιπροέδρους της ΔΕΥΑΛ Σπ. Μπαρμπούτη και Κων. Καλαμπαλίκη ο κ. Τζανακούλης τόνισε πως «παραλάβαμε την 1-1-99 μια ΔΕΥΑΛ που γενικά ήταν σε καλή κατάσταση τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από απόψεως εξυπηρέτησης των πολιτών-χρηστών αλλά και  εργαζομένων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αποθεματικά της ήταν τότε κοντά στα 12 εκ. ευρώ (4 δισ δραχμές), απασχολούσε 208 τακτικούς υπαλλήλους και μικρό αριθμό συμβασιούχων και εξυπηρετούσε περίπου 65 χιλ. υδρόμετρα. Το δε κόστος μισθοδοσίας ήταν 5,2 εκ. ευρώ ετησίως. Σήμερα απασχολεί 122 τακτικούς υπαλλήλους και 80 περίπου συμβασιούχους .Το δε κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στο ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ.

Χρωστούσε δε σε δάνεια περίπου 39 εκ. ευρώ που είχαν παρθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πληρώθηκαν ή ρυθμίστηκαν για κεφάλαιο και τόκους περίπου 30 εκ. ευρώ και σήμερα είναι ανεξόφλητο 9,9 εκ. ευρώ.

Ακόμα, άξιο λόγου είναι ότι οι ετήσιες αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων κυμαίνονταν στο 12% ενώ οι άλλοι υπάλληλοι (π.χ. Δημοτικοί) έπαιρναν αυξήσεις της τάξεως του 4%. Ευθύς εξ αρχής τους είπαμε ότι και αυτοί θα παίρνουν την ίδια αύξηση που παίρνουν και οι άλλοι υπάλληλοι. Υπήρξε μεγάλη διαφωνία αλλά τελικά κατάλαβαν ότι προς το συμφέρον τους αλλά και της επιχείρησης είναι να παίρνουν αυξήσεις που παίρνουν και οι άλλοι υπάλληλοι. Μπορεί λοιπόν να αναλογιστεί ο καθένας τι σήμαινε αυτό για την επιχείρηση και τους πολίτες. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα ουσιαστικά να μην αυξάνουμε τις τιμές του νερού και γενικότερα των υπηρεσιών της Επιχείρησης- και βέβαια όχι μόνο αυτό -αλλά το 2010 ως γνωστόν μειώσαμε τις τιμές κατά 20% και φτάσαμε στα επίπεδα του 1998.

Τα διαθέσιμα χρήματα ήταν σε διάφορες τράπεζες όπως τα ρύθμιζε η υπηρεσία αφού προβλέπεται από τον οργανισμό ότι η διαχείριση των οικονομικών γίνεται από την υπηρεσία με την ενημέρωση του προεδρείου. Εμείς επιβάλαμε την επιλογή των τραπεζών σύμφωνα με το επιτόκιο που θα έδινε η κάθε τράπεζα και αυτό θα γινόταν με άτυπο διαγωνισμό για κάθε ποσό που ήταν να κατατεθεί. Τα επιτόκια ήταν αυξημένα και τα διαθέσιμα αυξάνονταν, λόγω της όλης καλής διαχείρισης.

Η υπηρεσία αλλά και εμείς θεωρούσαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα καλό διαθέσιμο ποσό αφενός μεν για να υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή του δανείου, αφετέρου για να γίνονται έργα που τα χρειαζόταν ο δήμος αλλά και για έκτακτα μεγάλα έργα σε περίπτωση που θα σταματούσε η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων από τα προγράμματα της Ε.Ε. Παρόλα αυτά, στα χρόνια της διοίκησής μας έγιναν έργα από ίδιους πόρους που ξεπερνούν τα 40 εκ.ευρώ ενώ αυξημένα ποσά πάρθηκαν από την Ε.Ε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  τα 2 μεγάλα στη Γιάννουλη και Φαλάνη που υλοποιούνται και ο προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε ολόκληρη την πόλη, αναβάθμιση και επέκταση στο διπλάσιο της δυναμικότητας του βιολογικού καθαρισμού, την ολοκλήρωση κάλυψης της Τάφρου Χατζηχαλάρ κλπ.

Πέραν των άλλων άρχισε η αλλαγή των σωλήνων του παλαιού δικτύου σε Νεράιδα (παλαιά και νέα), περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού, Ελευθεραί και τμήμα της Κοιλάδας κτλ ενώ γίνονταν μελέτες για άλλες συνοικίες ώστε σ’ ένα βάθος χρόνου να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου.

Αλλά και στην κοινωνική πολιτική η ΔΕΥΑΛ βοήθησε σημαντικά με την προσφορά της για την ανέγερση του Παιδικού Σταθμού στην περιοχή του Αγ.Θωμά, το κέντρο θερινών αθλημάτων στη Νεάπολη, αλλά και στα χρόνια της κρίσης κάθε χρόνο ενίσχυε τον ΟΚΠ του Δήμου με το ποσό των 250χιλ.ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστερων συμπολιτών μας.

Έτσι πορευτήκαμε μέχρι που από τις ρυθμίσεις που κάναμε στο δάνειο να ωφεληθεί η ΔΕΥΑΛ όπως προαναφέραμε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ και οι τόκοι που έφερναν τα αυξημένα επιτόκια να το αυξάνουν ακόμα περισσότερο. Το 2009 άρχισαν διάφορες τράπεζες να εμφανίζουν προβλήματα που μας ανησύχησαν.  Έτσι ανατρέξαμε στη συμβουλή της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και των μεγάλων συστημικών τραπεζών. Όλοι μας συνέστησαν να αγοράσουμε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή ακίνητα.

Επενδύσαμε καταρχάς ένα ποσό της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ το 2009 και 8,5 εκ. ευρώ το 2010 σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα ενώ φέραμε θέμα στο συμβούλιο για αγορά οικοπέδων του Δήμου πράγμα που και τον Δήμο θα ωφελούσε αλλά και την ΔΕΥΑΛ αλλά και την πόλη. Το Δ.Σ. υπερψήφισε την πρόταση αλλά δυστυχώς το Δημ. Συμβούλιο δεν το ψήφισε και δεν υλοποιήθηκε γιατί χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία παρόλο που είχαν ενημερωθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων και αρχικά δεν φαινόταν να είναι αντίθετοι και οι εκπρόσωποι τους στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ υπερψήφισαν την πρόταση.

Είναι γνωστό τι έγινε λόγω του PSI, όμως πρέπει να τονίσουμε και να σημειώσουμε ότι ήδη η ΔΕΥΑΛ είχε πάρει από  τόκους και επιστροφή λόγω του PSI  5,7 εκ.ευρώ. Μετά από αυτό εξαργυρώσαμε ένα ομόλογο που εκδόθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και διέπονταν από το αγγλικό δίκαιο και μάλιστα είναι αυτό που κάποιοι “ειδήμονες” το χαρακτήρισαν δομημένα τοξικό κλπ. Τώρα τι σόι τοξικό ήταν που απολάμβανε της προστασίας του αγγλικού δικαίου και δεν έχασε ούτε ένα ευρώ και η απόδοσή του ήταν πάνω από το 100% ας το εξηγήσουν οι σπεσιαλίστες του είδους.

Το συγκεκριμένο ομόλογο αγοράστηκε την 19-7-2010 στο ποσό  του 1.499.747 ευρώ και εξαργυρώθηκε την 27-12-2012 και η ΔΕΥΑΛ εισέπραξε συνολικά 1.712.267 ευρώ. Εάν η ΔΕΥΑΛ είχε απόλυτη ανάγκη εξαργύρωσης αυτών των ομολόγων σήμερα πράγματι θα υπήρχε μια απώλεια, όμως όταν εμείς προβήκαμε σε αυτές τις πράξεις ξέραμε πολύ καλά ότι αυτά τα χρήματα για κάποια χρόνια δεν θα τα χρειαζόταν και τούτο διότι πέραν αυτών των περίπου 20 εκ. ευρώ  εμείς παρόλα τα έργα που έγιναν παρόλη τη μείωση της τιμής του νερού αφήσαμε στη ΔΕΥΑΛ ένα ακόμα αποθεματικό της τάξεως των 25 εκ. ευρώ και το δάνειο που δεν πήραμε εμείς να αποπληρώνεται άνετα και τα μεγάλα έργα να χρηματοδοτούνται για να είναι η καινούρια Δημοτική Αρχή σε θέση να μιλάει για κοινωνική πολιτική, για προγραμματισμό μεγάλων έργων κλπ. Και επιπλέον της δώσαμε τη δυνατότητα με την νομοθετική ρύθμιση που περάσαμε να μπορούν- σημειώστε αυτό- στα πλαίσια του πολιτισμού να διαθέτει 160 χιλ. ευρώ για αγορά επίπλων. Ας περιμένουν λοιπόν παρά να βγάζουν βεβιασμένα συμπεράσματα.

Οι εγγραφές των αλλαγών που έγιναν στα περιουσιακά στοιχεία μετά την παρατήρηση των ορκωτών λογιστών και στους επόμενους οικονομικούς απολογισμούς εμφανίζουν όλα τα στοιχεία όπου βέβαια από την αρχή φαίνονταν τα ομόλογα άρα όλα τα μέλη του Δ.Σ. όλων των παρατάξεων ελάμβαναν γνώση όλων των στοιχείων.

Ο Γεν. Διευθυντής έδωσε ενημερωτικό σημείωμα όπου λέει αναλυτικά πως γίνεται η όλη διαδικασία, ποιος διαπραγματεύτηκε την αγορά κτλ. Αλλά αυτά για τον κ. Καλογιάννη είναι ψιλά γράμματα αφού δεν μπορεί να ελέγξει την ομάδα όλη και πρέπει να ικανοποιήσει και αυτούς που ακούνε Τζανακούλη και παθαίνουν ψιλοεγκεφαλικό.

Είμαστε υπερήφανοι για τη διοίκηση τόσο στον Δήμο όσο και στη ΔΕΥΑΛ. Αυξήσαμε την περιουσία του δήμου κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και παραδώσαμε και ταμείο με 12 εκατ. ευρώ αλλά και τη ΔΕΥΑΛ την καταστήσαμε κορυφαία στην Ελλάδα αλλά και τα αποθεματικά της τα τετραπλασιάσαμε και έργα πολλών εκατ. ευρώ κάναμε. Ας ψαχτούν αυτοί της δημοτικής αρχής ποιος ζημίωσε την περιουσία του δήμου με το «χάσιμο» τεράστιας αξίας περιουσιακού στοιχείου επειδή αν και ήταν υπεύθυνος για την απόφαση «ξέχασε» να προσθέσει τη φράση που ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων υποχρέωνε να μπει» κατέληξε ο κ. Τζανακούλης.

 

Ο πρώην δήμαρχος τέλος, τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίσθηκαν στη ΔΕΥΑΛ δυο νέοι διοικητικοί υπάλληλοι , αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ημετέρους και πως με πρόσφατη απόφαση της νέας δημοτικής αρχής, με 160.000  από τη ΔΕΥΑΛ προμηθεύτηκαν εξοπλισμό Λέσχες Πολιτισμού.    

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass