Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ

Ορκωτός λογιστής στη ΔΕΥΑΛ για «χασούρα» 13 εκ. ευρώ

* Είχαν επενδυθεί σε ομόλογα τα οποία «κουρεύτηκαν» * Ανακοινώνεται –ίσως και σήμερα- το φθηνότερο τιμολόγιο για κοινωνικές ομάδες

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2015 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:33

Στον ορισμό ορκωτού λογιστή προκειμένου να ελεγχθεί η διαχείριση των αποθεματικών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), προχωρά τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο Δήμος Λαρισαίων.

Αφορμή αποτέλεσαν οι απώλειες από την αγορά ομολόγων, πριν το 2010, που οδήγησαν σε μείωση των διαθεσίμων της ΔΕΥΑΛ που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τα 13 εκατ. ευρώ.

Η δημοτική αρχή εκτιμά πως «η διαχείριση των διαθεσίμων της ΔΕΥΑΛ αποτελεί μείζον θέμα καθώς πρόκειται για χρήματα των Λαρισαίων πολιτών» και υπό αυτή τη διάσταση η απόφαση για έλεγχο των οικονομικών της επιχείρησης από ορκωτό λογιστή, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου (μετά τη μείωση των δημοτικών τελών) και στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ και αναζητώντας τα οικονομικά δεδομένα στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΛ, διαπιστώθηκε πως «υπάρχει θέμα» με την αγορά ομολόγων, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφής η έκταση του θέματος γι' αυτό και ο Δήμος Λαρισαίων θα καταφύγει στον έλεγχο μέσω ορκωτού λογιστή.

ΚΡΙΣΗ

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», απασχόλησε τόσο τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων όσο και τη δημοτική ομάδα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμποντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης «σχετικά με την οικονομική πορεία της ΔΕΥΑΛ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΥΑΛ, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες, το 2009 ή το 2010 προχώρησε στην αγορά ομολόγων που μετά το «κούρεμα» είχαν ως αποτέλεσμα «σημαντικές οικονομικές απώλειες» που, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με σημερινές τιμές μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τα 13 εκατ. ευρώ.

Η δημοτική αρχή οδηγείται λοιπόν στην απόφαση της διερεύνησης ουσιαστικά της υπόθεσης, μέσω ειδικών, προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα οικονομικά μεγέθη, να διαπιστωθεί το μέγεθος της τυχόν οικονομικής ζημίας για τη δημοτική επιχείρηση και, σε μια τέτοια περίπτωση, να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Τα διαθέσιμα της ΔΕΥΑΛ αποτελούν, όπως είναι αυτονόητο, μείζον θέμα για τη δημοτική αρχή καθώς μέσω του προϋπολογισμού σχεδιάζει, τόσο την υλοποίηση νέων έργων, όπως οι αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης σε συνοικίες της Λάρισας, όσο και την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής.

Η απόφαση για κοινωνικό τιμολόγιο και στο νερό, θα ανακοινωθεί ίσως και σήμερα, οπότε θα γίνουν γνωστές οι ομάδες δικαιούχων συμπολιτών που θα τύχουν φθηνότερου τιμολογίου. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό πως στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου, έχει αποφασισθεί μείωση των δημοτικών τελών σε απόρους, πολυτέκνους και ΑμΕΑ ενώ μια δεύτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά και μακροχρόνια άνεργους.

Με βάση και την ισχυρή οικονομική θέση της ΔΕΥΑ Λάρισας η απόφαση για μειωμένο τιμολόγιο στο νερό θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες, με τους δικαιούχους να διευρύνονται σε 10.000 συμπολίτες με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ενώ η μείωση του τιμολογίου, έως και 50%, θα σημάνει αντίστοιχη μείωση στα έσοδα της δημοτικής επιχείρησης από 500.000 έως και ένα εκατ. ευρώ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass