ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου

* Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους συμπολίτες να διευκολύνουν τις εργασίες καταγραφής

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2015 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:29

Με την καταγραφή της κίνησης, του κυκλοφοριακού φόρτου σε 76 συνολικά σημεία διάφορων οδών της Λάρισας, ξεκινά από αύριο η συγκέντρωση στοιχείων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Είναι το πρώτο βήμα για την εκπόνηση της μελέτης «Αστικής κινητικότητας για τον Δήμο Λαρισαίων» που σύναψε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος με ιδιώτες μελετητές, μια μελέτη – «εργαλείο» τόσο για την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων όσο κυρίως για τη «βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη» της Λάρισας, με χρονικό ορίζοντα 15ετίας.

Οι λεπτομέρειες υλοποίησης του πρώτου βήματος της μελέτης, που θα παραδοθεί στον Δήμο Λαρισαίων στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, εξετάσθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε σύσκεψη υπό τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Δημήτρη Μαβίδη, τη διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Λίλη Γιοβρή, στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και μελετητών, με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να καλεί τους συμπολίτες «να διευκολύνουν τις εργασίες καταγραφής».

Οι μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 76 διαφορετικά σημεία του οδικού δικτύου της Λάρισας (σε όλες τις εισόδους της πόλης, στη Λεωφόρο Καραμανλή, στο κέντρο κλπ) θα ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου.

Οι μετρήσεις θα αφορούν στη συγκέντρωση στοιχείων κυκλοφοριακών φόρτων, θα γίνουν με μηχανήματα (λάστιχα) αλλά και με παρατηρητές σε επιλεγμένους κόμβους και για τον λόγο αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων «καλεί τους συμπολίτες όπου αυτό απαιτηθεί να διευκολύνουν τις εργασίες καταγραφής».

Σημειώνεται πως η νέα μελέτη θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ» (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ), θα έχει χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας ενώ, όπως διευκρινίζεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών «θα δοθεί έμφαση σε θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας για το Δήμο, με τις αρχές που θέτει η Πράσινη Βίβλος “Προς ένα νέο πολιτισμό για τις αστικές μετακινήσεις”.

Θα έχει ως στόχο την επιλογή στρατηγικών που αποσκοπούν στην αλλαγή μέσου μετακινήσεων μικρού και μεσαίου μήκους (Κέντρο – περιοχές κεντρικών λειτουργιών) από το επιβατικό ΙΧ αυτοκίνητο στο βάδισμα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία, συνδυάζοντας κίνητρα, όπως η κατάλληλη υποδομή και αντικίνητρα, όπως η διαχείριση της στάθμευσης.

Θα αποτελέσει την αφετηρία για την υλοποίηση έργων με βασικό ζητούμενο να εγκατασταθούν συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας που θα δώσουν απάντηση σε μια σειρά από προβλήματα λειτουργίας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής για κατοίκους, εργαζομένους και επισκέπτες».

Συγκεκριμένα «θα υποβληθούν προτάσεις που θα συνιστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας με επιχειρησιακό σκέλος (προτάσεις για άμεση υλοποίηση) και στρατηγικό σκέλος (μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις).

Οι προτάσεις θα αφορούν στη διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας, στη διαχείριση της στάθμευσης, στην ανάπτυξη δικτύων πεζών, ποδηλάτων - στάθμη εξυπηρέτησης δικτύων (διατήρηση, βελτίωση δικτύου), στην ανάπτυξη δημοσίων συγκοινωνιών και τέλος, σε πιθανές προτάσεις για πολεοδομικές ρυθμίσεις ή τροποποιήσεις σε εφαρμογή των παραπάνω.

Θα συνταχθεί σε περιβάλλον GIS (Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών) και θα υποστηρίζεται από ένα μαθηματικό πρότυπο (μοντέλο) μέσω του οποίου θα τεκμηριωθούν οι επιπτώσεις των παρεμβάσεων και μέτρων στην κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος “Εξοικονομώ”» καταλήγει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Να σημειωθεί τέλος πως τις μετρήσεις θα πραγματοποιήσει το συμπράττον μελετητικό γραφείο: DENCO Συγκοινωνιακές Μελέτες ΕΠΕ (DENCO transport ΕΠΕ), DENCO Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. και, Δ. Ευαγγελίδης - Γ. Λυμπερόπουλος Ο.Ε. (ΠΟΛΙΝΔΕ).

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass