ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ

Έξι μήνες τουρισμός στο Κόκκινο Νερό

* Κυριαρχούν οι Πολωνοί, εμφανίσθηκαν και Σέρβοι * Ανεκτίμητη η προσφορά των ιαματικών πηγών του

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2016 12:05

ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ (Του Κώστα Τσόλα)

Ένας από τους μοναδικούς προορισμούς για το καλοκαίρι και όχι μόνο συνδυάζοντας θάλασσα και βουνό είναι το γραφικό Κόκκινο Νερό με τις ιαματικές του πηγές, με το πράσινο και τις διαδρομές στο δάσος, όπως το φαράγγι και οι καταρράκτες της Καλυψούς και αλλού.

Κι όμως το Κόκκινο Νερό που είναι μόλις 60 χιλιόμετρα από τη Λάρισα παραμένει ένας προορισμός πλέον περισσότερο για ξένους τουρίστες παρά για τους Έλληνες οι οποίοι παραδοσιακά τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν την περιοχή ως τόπο διακοπών κάθε χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια στο Κόκκινο Νερό κυριαρχούν οι τουρίστες από την Πολωνία ενός φέτος άρχισαν οι επισκέψεις με τουρίστες και από τη Σερβία. Μια τουριστική περίοδος μοναδική σε διάρκεια για τον νομό Λάρισας αφού ξεκινάει από τον Απρίλιο και τελειώνει τέλη Σεπτεμβρίου. Χωρίς να είναι αμελητέα και η παρουσία επισκεπτών ακόμα και τον χειμωνα.

Το Κόκκινο Νερό διατηρεί, παρά τις προκλήσεις, την αυθεντικότητά του και όσοι επιλέγουν την περιοχή για τις διακοπές τους είναι γιατί θέλουν να περάσουν κάποιες μέρες σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με καταγάλανη και καθαρή θάλασσα και με ενδιαφέρουσες προτάσεις για αποδράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα πολλοί είναι οι παραθεριστές που επιλέγουν το Κόκκινο Νερό για θεραπευτικούς λόγους χάρη στις ιαματικές ιδιότητες του νερού της πηγής με την περίεργη ανθρακούχα γεύση.

Συναντήσαμε χθες σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο τον κ. Βασίλη Ευθυμίου, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Κόκκινου Νερού, Κουτσουπιάς, Παλιουργιάς και Πλατιάς Άμμου. Έναν νέο άνθρωπο με θέληση για προσφορά ο οποίος μαζί με μερικούς άλλους επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια κατόρθωσαν να κάνουν σε πολλά μέρη της Ευρώπης την περιοχή γνωστή και με τον τρόπο αυτό να υπάρχει συνεχής ροή τουριστών έξι μήνες τον χρόνο.

Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο κ. Βασίλης Ευθυμίου τόνισε ότι και φέτος η τουριστική περίοδος εξελίσσεται καλά, παρά το γεγονός ότι λόγω της εισροής στη χώρα και σε άλλες περιοχές μεταναστών και προσφύγων, λόγω κακής ενημέρωση και προπαγάνδας υπήρξαν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων.

Μάλιστα σημείωσε με έμφαση ότι το Κόκκινο Νερό κατόρθωσε να είναι η μόνη περιοχή στον νομό Λάρισας με έξι μήνες τουριστική περίοδο επειδή τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του κάθε χειμώνα επισκέπτονται μόνοι τους χωρίς, όπως λέει υποστήριξη από το Δήμο ή την Πολιτεία τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, προβάλλουν την περιοχή, προσφέρουν ελκυστικά οικονομικά «πακέτα» διακοπών και το καλοκαίρι στο Κόκκινο Νερό γίνεται το αδιαχώρητο.

Κι όμως αυτή η ανάπτυξη, σημειώνει ο κ. Ευθυμίου χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη. Χρειάζεται ο οικισμός να τύχει καλύτερης προσοχής σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και γενικότερα να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις τόσο από το Δήμο Αγιάς για την καθημερινότητα όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για ζητήματα προβολής της περιοχής.

Ο οικισμός διαθέτει 900 κλίνες σε όλες τις κατηγορίες και οι τιμές ενδεικτικά για ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 25 έως 40 ευρώ τη βραδιά. Σε προσιτές τιμές είναι επίσης και οι προσφερόμενες υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης, αφού η νυχτερινή ζωή στο Κόκκινο Νερό είναι έντονη. Σήμερα, τέλος Αυγούστου υπολογίζεται μαζί με τους ντόπιους κατοίκους ο πληθυσμός να αγγίζει τους 3.000 ανθρώπους. Από αυτούς το 80% είναι Πολωνοί, κάποιοι από τους οποίους επισκέπτονται την περιοχή κοντά ακόμα και δύο δεκαετίες συνεχώς. Σε ό,τι αφορά την ελληνική παρουσία αυτή είναι από την ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού χώρου, αλλά και από άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, ακόμα και η Αθήνα.

Επίσης ο κ. Ευθυμίου σημειώνει με τις δηλώσεις στην «ΕτΔ», ότι σε μια περιοχή με τόσο κόσμο δεν υπάρχει γιατρός, καμία ημέρα την εβδομάδα όλο το καλοκαίρι και τα επείγοντα περιστατικά θα πρέπει να μεταφερθούν στα Μεσάγγαλα, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

Τέλος τόσο ο ίδιος ο κ. Ευθυμίου όσο και οι επαγγελματίες – επιχειρηματίες του Κόκκινου Νερού, ζητούν από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας να επιμηκυνθούν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από και προς Λάρισα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί όλο τον Σεπτέμβριο το Κόκκινο Νερό σφύζει από ζωή και από τουρίστες οι οποίοι θέλουν να μετακινηθούν σε διάφορους προορισμούς και την ίδια τη Λάρισα και δεν μπορούν.

ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ

Σύμφωνα με στοιχεία από το Διαδίκτυο η ιαματική πηγή του Κόκκινου Νερού χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων. Το νερό ήταν γνωστό και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε κάποιο ιατρικό συνέδριο που έγινε στο Παρίσι το 1905 τονίστηκε από τους συμμετέχοντες γιατρούς ότι ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο για την αναιμία, τις νευρικές παθήσεις, την ατονία, τη δυσπεψία, τις παθήσεις του εντέρου και του στομάχου, αλλά και για παθήσεις γυναικολογικής φύσεως. Το συγκεκριμένο νερό χαρακτηρίζεται ως εξόχως τονωτικό, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Είναι ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον να τονιστεί ότι ο πρώτος που έκανε την εμφιάλωσή του ήταν ο βουλευτής Αγιάς Μιλτιάδης Δάλλας το 1896, στη συνέχεια ένας πολιτικός από την Αθήνα ο Κων. Λογοθέτης και αργότερα ο Γ. Δημητρακόπουλος. Ακολούθως, λόγω της καλής φήμης του, ιδρύθηκε και Ανώνυμη Εταιρία Πόσιμων Ιαματικών Υδάτων, με κυριότερο μέτοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, όπου το ιαματικό νερό της περιοχής εξαγόταν στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και πολλές ακόμη χώρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass