ΠΑΛΙ ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το ΚΚΕ ξανά στο εκλογικό βάθρο

* Επανεκλογή Λαμπρούλη, όπως αναμενόταν, με τάση ανάκαμψης των ποσοστών

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:07

Μετά από χρόνια το ΚΚΕ κατέκτησε ξανά στη Λάρισα τη θέση που είχε συνηθίσει και ήταν αδιαπραγμάτευτη στο παρελθόν. Τρίτο κόμμα στο εκλογικό βάθρο και μάλιστα σε εκλογές με πολλές ιδιομορφίες και ανάλογες δυσκολίες.

Ικανοποιημένα τα στελέχη στην Πανός με το αποτέλεσμα, με την ανοδική τάση, 13% αύξηση της κομματικής δύναμης, που παρατηρήθηκε στο αποτέλεσμα. Ιδίως μετά την ψυχρολουσία των προηγούμενων εκλογών, οπότε το ΚΚΕ είχε χάσει και στη Λάρισα τη μισή περίπου ισχύ του.

Παραδοσιακά ισχυρό το ΚΚΕ στο ν. Λάρισας, με ποσοστά πάντοτε μεγαλύτερα από το πανελλαδικό, κατάφερε να εκτοπίσει τοπικά τη Χ.Α. από την τρίτη θέση. Με διψήφιο ποσοστό ξανά στο ‘’κάστρο’’ του, τον Τύρναβο (10,7%). Τα στελέχη των οργανώσεων διαπίστωσαν επιπλέον ότι υπήρξε κόσμος που ψήφισε το κόμμα για πρώτη φορά.

Η παρατηρηθείσα τάση ανάκαμψης δίνει άλλον αέρα στα στελέχη του ΚΚΕ ενώ δικαιώνει την πολιτική σφοδρής πολεμικής και αποκάλυψης του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθήθηκε τον τελευταίο καιρό. Με ποσοστό που αγγίζει το 7% και με 11.800 ψήφους, το ΚΚΕ εμφανίζει στον νομό Λάρισας άνοδο 0,7% που αντιστοιχεί σε 1.500 ψηφοδέλτια, σε σύγκριση με το ατυχές αποτέλεσμα των εκλογών του 2012.

Το 2009 το ΚΚΕ είχε πλέον ανέβει στη Λάρισα στο 9,5% με 18.000 ψήφους, έδειχνε να σταθεροποιείται ψηλά, επανερχόμενο σιγά-σιγά στις παλιές καλές εποχές. Άλλη μια επιβεβαίωση έρχεται το 2012. Νέα άνοδος στις εκλογές του Μαΐου, 19.000 ψήφοι και ποσοστό 11%. Κι έρχονται οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου με το «κόκκινο στρατόπεδο» να λεηλατείται από τον επελαύνοντα ΣΥΡΙΖΑ. Θεαματική η πτώση στα 10.300 ψηφοδέλτια και ποσοστό μόλις 6,2%. Λογικό να υπάρχει τώρα ικανοποίηση με την παρατηρούμενη ανάκαμψη, τη στιγμή μάλιστα που το πρέσινγκ του ΣΥΡΙΖΑ και της επιδιωκόμενης αυτοδυναμίας της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» ήταν πολύ πιο έντονο. Το ΚΚΕ άντεξε. Και έδειξε να ανακάμπτει.

Το ΚΚΕ ξαναστέλνει Λαρισαίο στη Βουλή, τον Γ. Λαμπρούλη που επανεκλέγεται. Πρώτος στον συνδυασμό με 6.500 σταυρούς. Σημειώνεται ότι στο 2012, τον Μάιο, είχε λάβει ελαφρά περισσότερους από 10.000. Τότε όμως ήταν πολύ περισσότερα τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Και τότε και τώρα ο εκλεγείς βουλευτής του ΚΚΕ πήρε σταυρό στο 55% περίπου των ψηφοδελτίων του κόμματος.

Η σταυροδοσία που συνηθίζει το ΚΚΕ λειτούργησε κανονικά και στα άλλα επίπεδα. Στις πρώτες θέσεις στις περιοχές τους οι υποψήφιοι των επαρχιών: Αβρανάς στην Ελασσόνα, Μαρούδας-Κασίδας στην Αγιά, Σταμουλάκης Κιλελέρ κλπ.

Η πρώτη πεντάδα παρέμεινε σταθερή, όπως και στις εκλογές του 2012, με εναλλασσόμενη σειρά. Τότε Γ. Λαμπρούλης- Μαρία Γαβαλά-Τάσος Τσιαπλές-Ρίζος Μαρούδας-Δημ. Αβρανάς, ενώ τώρα Λαμπρούλης-Μαρούδας-Τσιαπλές-Γαβαλά-Αβρανάς. Στο κέντρο της σταθερά και προφανώς συμβολικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass