ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΕ 36,5% ΕΝΑΝΤΙ 27,7% ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Θρίαμβος Σύριζα, θρίλερ με αυτοδυναμία

* Η Χρυσή Αυγή κερδίζει την 3η θέση από το «Ποτάμι», ακολουθεί το ΚΚΕ * Μάχη ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ για την 6η θέση, εκτός Βουλής ο ΓΑΠ* Εκπλήξεις από Γκλέτσο-Λεβέντη, καταποντίσθηκε η ΔΗΜΑΡ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2015 5:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:05

Θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και θρίλερ με (για) την αυτοδυναμία που συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες ανέδειξαν οι χθεσινές κάλπες. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 αποκτούν εκ των πραγμάτων ιστορική σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ζωή του ελληνικού κράτους που κερδίζει τις εκλογές ένα κόμμα της Αριστεράς και μάλιστα με μεγάλη διαφορά της τάξεως των 8 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σε σχεδόν 2,5 χρόνια να αυξήσει τις δυνάμεις του κατά 9,2% και να ξεπεράσει το 36,25%. Έχει καταφέρει μάλιστα το εξής εντυπωσιακό: στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αυξάνει κάθε φορά το ποσοστό του κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες ή και περισσότερο, φαινόμενο σπάνιο αν όχι πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο (2009: 4,6%, 2012 Μάιος: 16,78%, 2012 Ιούνιος: 26,89%).

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν να απέχει μία – δύο έδρες από την αυτοδυναμία και το θρίλερ για το αν θα σχηματίσει ή όχι κυβέρνηση συνεργασίας και με ποιο ή ποια άλλα κόμματα συνεχιζόταν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι φυσικά ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, αφού παραδίδει την εξουσία 2,5 χρόνια μετά την αγωνιώδη νίκη της τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, όπως τόνισε και στη δήλωσή του ο κ. Αντ. Σαμαράς, έχασε μόλις δύο μονάδες (27,9% το ποσοστό της) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με άλλα λόγια μπορεί να ισχυρισθεί ότι άντεξε παρά τη φθορά που υπέστη στην κυβέρνηση. Βεβαίως, λόγω του εκλογικού νόμου, η ΝΔ έχασε 52 βουλευτικές έδρες και στη νέα Βουλή θα αριθμεί 77 βουλευτές.

Μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής ημέρας και η Χρυσή Αυγή, η οποία αναδείχτηκε σε τρίτο κόμμα παρά το ότι κατέβηκε στις εκλογές με την ηγεσία της στη φυλακή. Η Χρυσή Αυγή, αν και έχασε το 0,6% της δύναμής της, και μία βουλευτική έδρα (17 από 18), δείχνει να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό και μάλιστα, αν δεν καρποφορήσουν οι δύο πρώτες διερευνητικές εντολές, θα είναι αυτή που θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή

Το Ποτάμι ήλθε τελικά τέταρτο κόμμα, δεν πέτυχε δηλαδή τον στόχο του να είναι το τρίτο κόμμα, ωστόσο στην παρθενική του εμφάνιση σε εθνικές εκλογές έφθασε το 6% και με τους 16 βουλευτές του πιθανόν να αποτελέσει τον κυβερνητικό εταίρο και να έχει τον πρώτο λόγο στις διαδικασίες ανασύνθεσης του σκηνικού στον χώρο της κεντροαριστεράς που θα αναμφίβολα θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες.

Το ΚΚΕ συγκαταλέγεται επίσης στους κερδισμένους των εκλογών καθώς αύξησε τις δυνάμεις του κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 5,5% και τις έδρες του κατά τρεις στις 15. Η επίδοση αυτή προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω της ταυτόχρονης πολύ μεγάλης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους κερδισμένους των εκλογών εντάσσονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή με ποσοστό 4,71% παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις των πρώτων ημερών τους «μετρούσαν» κάτω από το κατώφλι του 3%. Φυσικά, σε σχέση με τον Ιούνιο 2012 έχουν χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής τους (τρεις ποσοστιαίες μονάδες) αλλά με τους 13 βουλευτές τους (είχαν 20) μπορούν να αποτελέσουν τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Στους μεγάλους χαμένους των εκλογών και το έτερο κόμμα της (απερχόμενης) κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το 44% το 2009 έφθασε στο 4,70%, δηλαδή έχασε σχεδόν 10 στους 11 ψηφοφόρους του μέσα σε μια 5ετία ή 2 στους 3 από τον Ιούνιο του 2012 όταν έλαβε 12,28%. Το 4,70% είναι φυσικά το χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος στη Μεταπολίτευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έχει στη νέα Βουλή μόλις 13 από τους 33 βουλευτές που είχε μέχρι τώρα.

Στους ηττημένους των εκλογών το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του κ. Γιώργου Παπανδρέου που δεν κατάφερε να είναι στη νέα Βουλή (πήρε 2,44%) και φυσικά η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία καίτοι συνεργάστηκε με τους Οικολόγους μόλις που «άγγιξαν» το 0,5%. Αν υπολογιστεί ότι το 2012 η ΔΗΜΑΡ είχε λάβει 6,25%, δεν είναι υπερβολή αν λεχθεί ότι εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη.

Αξιοσημείωτες οι επιδόσεις της Ένωσης Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη που εξαπλασίασε τη δύναμή της από τον Ιούνιο του 2012 (1,79% από 0,28%) και του κόμματος «Τελεία» του κ. Απόστολου Γκλέτσου που επίσης έλαβε 1,79% στην πρώτη συμμετοχή του στις εκλογές. Τα δύο αυτά κόμματα πέρασαν τον ΛΑΟΣ, ο οποίος μόλις υπερέβη το 1% (είχε λάβει 1,58% τον Ιούνιο 2012).

Όσον αφορά στην αποχή, αυτή παρά τις εκτιμήσεις μειώθηκε κατά τι στο 36,56% από 37,51% τον Ιούνιο του 2012. Αντίθετα, αυξήθηκαν τα άκυρα – λευκά στο 2,36% από 0,99%

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass