ΕΤΟΙΜΟ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟΝ «ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ»

Μουσείο σίτου και αλεύρου

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:51

Μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξει τις πύλες του, το Μουσείο σίτου και αλεύρου, στον «Μύλο του Παππά». Την περασμένη Τρίτη υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του αναδόχου του έργου για την κατασκευή του Μουσείου, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, τη συντήρηση και τοποθέτηση παλαιών μηχανημάτων ως εκθέματα, ενός Μουσείου μοναδικού στη Θεσσαλία.

Με τη λειτουργία του Μουσείου, ολοκληρώνονται ουσιαστικά τα έργα ανάπλασης του «Μύλου» σύμφωνα και με τη Μουσειολογική Μελέτη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που εκπόνησε ο μελετητής Κωστής Σκρουμπέλος μετατρέποντας το κτιριακό συγκρότημα σε πολιτιστικό κέντρο.

Το Μουσείο «Σίτου και Αλεύρου» στον Μύλο «θα συμπληρώσει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των πολιτιστικών υποδομών της Λάρισας» τονίζει στην «Ε» με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης, σε συνδυασμό με το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί ήδη, το Διαχρονικό Μουσείο που αναμένεται να εγκαινιασθεί το φετινό καλοκαίρι, τη Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, τα δύο Αρχαία Θέατρα, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Μουσεία που θα συντελέσουν στη διάσωση σημαντικού τμήματος της ιστορίας της περιοχής όπως και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Λάρισας ενώ μπορούν παράλληλα να αποτελέσουν και πόλο έλξης.

«Θα αποτελέσει» προσθέτει ο κ. Μαβίδης «ένα άρτιο Μουσείο σίτου και αλεύρου, με τους επισκέπτες να γνωρίζουν από κοντά την όλη διαδικασία της μετατροπής του σιταριού σε αλεύρι, μέσω των μηχανημάτων. Το νέο Μουσείο θα αποτελέσει μία από τις κύριες λειτουργίες του Μύλου, μια ακόμη πολιτιστική δομή που προστίθεται στις πολιτιστικές υποδομές της πόλης» καταλήγει ο κ. Μαβίδης.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Η λειτουργία του Μουσείου, προστίθεται στη χρήση του Μύλου (του σημαντικότερου μνημείου της νεότερης περιόδου της Λάρισας) ως πολιτιστικό κέντρο.

Όπως διευκρινίζεται, στη σκοπιμότητα του έργου, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων «η Μουσειολογική Μελέτη περιείχε πρόταση για τη διαμόρφωση του μεγαλύτερου τμήματος του κεντρικού κτιρίου ως Μουσείου σίτου και αλεύρου, αλλά και με τμήματα για την ιστορία και εξέλιξη του κτιρίου και της πόλης.

Μετά την πυρκαγιά (το 2001) όμως καταστράφηκαν τελείως όλα τα παλαιά μηχανήματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν ξύλινα, και τα οποία αποτελούσαν τα βασικά εκθέματα του Μουσείου, και συντελούσαν στο να κατανοήσει ο επισκέπτης την πορεία του προϊόντος επεξεργασίας μέσα από εκατοντάδες μέτρα μηχανικών διαδρομών, και τη σειρά διαδοχικών επεμβάσεων για την απόδοση του τελικού προϊόντος.

Η πρόταση της παλαιάς Μουσειολογικής Μελέτης είχε ως στόχο να γνωρίσει ο επισκέπτης τα σημαντικότερα στάδια και της τεχνικές επεξεργασίας του σιταριού, καθώς και τη συνολική λειτουργία της βιομηχανικής αυτής Μονάδας».

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

 Ο επισκέπτης θα έχει μια συγκεκριμένη πορεία μέσα από την οποία «θα μπορεί να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαδικασία επεξεργασίας του σιταριού από την παραγωγή, τη συγκέντρωση έως την άλεση και την παραγωγή του αλεύρου. Το σιτάρι αποτέλεσε το κύριο προϊόν του θεσσαλικού κάμπου, σύμβολο ζωής και ανάπτυξης από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Στο Μουσείο, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει παρουσίαση της καλλιέργειας του σιταριού, της συλλογής και αποθήκευσης του από τα παραδοσιακά μέσα, το αλεύρι και το δρεπάνι μέχρι τις σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Της επεξεργασίας του σιταριού και της άλεσης του από τις μυλόπετρες έως τις μηχανές και τους σύγχρονους αλευρόμυλους. Των προϊόντων του σιταριού και του αλεύρου και των τρόπων παραγωγής ψωμιού.

Η παρουσίαση αυτή θα περιέχει φωτογραφικό υλικό, έκθεση μηχανημάτων ή τμημάτων μηχανών που σώθηκαν από το παλαιό εργοστάσιο του Μύλου μετά την πυρκαγιά, καθώς και κείμενα που θα εξηγούν όλη τη διαδικασία καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού έως την παραγωγή αλεύρου από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

ΣΥΜΒΑΣΗ

Η σύμβαση του έργου (προυπολογισμού 796.016 ευρώ) που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, υπογράφτηκε την περασμένη Τρίτη με προσωρινό ανάδοχο τον κ. Χαράλαμπο Καρτσάνα. Με τη διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων Λίλη Γιοβρή να σημειώνει πως «είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη, για την ανάπτυξη της περιοχής και τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Επιβλέποντες μηχανικοί του έργου είναι οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Μαρία Κωτούλα, Ειρήνη Σταθακοπούλου και Κώστας Συντάκας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass