ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΣΙΩΝ

Όλη η πόλη ένα απέραντο …wc σκύλων

*Πλήθος παραπόνων και έντονες διαμαρτυρίες Λαρισαίων

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2016 0:16

Της Ζωής Παρμάκη

Σε ένα απέραντο wc σκύλων τείνουν να μετατραπούν πλατείες και πάρκα στη Λάρισα. Ο κόσμος διαμαρτύρεται ακόμη και οι συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων, και μάλιστα δικαίως. Γιατί άπαξ και πατήσει κανείς φουριόζος τη «νάρκη» στο πεζοδρόμιο θα προσγειωθεί ανώμαλα μετά από δύο – τρεις φιγούρες καλλιτεχνικού πατινάζ, ένα διπλό τόλουπ και ένα τριλπό φλιπ, σε όχι και τόσο καλή κατάσταση.

Τα πρωινά και τα απογεύματα η κοίτη του Πηνειού, το γρασίδι στο θέατρο ΟΥΗΛ, το πάρκο της Δημοτικής Πινακοθήκης, το πάρκο Χατζηχαλάρ, το Κηποθέατρο, το πάρκο Αγίου Αντωνίου, οι πλατείες ΑΤΑ, Σοφίας Βέμπο και όχι μόνο κατακλύζονται από ζωόφιλους με τα κατοικίδιά τους για τον καθιερωμένο περίπατο. Πόσοι όμως εξ αυτών μεριμνούν να σκύψουν με το σακουλάκι τους και φεύγοντας να μην αφήσουν δωράκια;

Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Μάλιστα οι υποχρεώσεις τους προβλέπονται και από την ελληνική νομοθεσία, καθώς ο νόμος 4235/2014 είναι σαφής, «ο συνοδός του σκύλου στη βόλτα υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του από το περιβάλλον». Το πρόστιμο που προβλέπεται στην αντίθετη περίπτωση είναι 100 ευρώ. «Σε έναν χώρο πολιτισμού όπως είναι η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες σκύλων δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη παιδείας που τους διακρίνει», αναφέρει στην «Ε» κάτοικος της περιοχής που σπεύδει να τονίσει ότι «λατρεύω τα ζώα αλλά όχι τους ανθρώπους που δεν μαζεύουν τα κακά των σκύλων τους». Εξάλλου αισθητικά, οι ακαθαρσίες φυσικά και υποβαθμίζουν δραματικά έναν δημόσιο χώρο. Τα υπολείμματα ακαθαρσιών κολλημένα στις σόλες είναι ό, τι χειρότερο.

Συγχρόνως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εν λόγω ακαθαρσίες είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μπορεί να περιέχουν σοβαρές ασθένειες, εύκολα μεταδιδόμενες σε άλλα ζώα ή ακόμα και στον άνθρωπο. Αν ο σκύλος δεν είναι πλήρως αποπαρασιτωμένος ή απόλυτα υγιής, οι ακαθαρσίες του μπορεί να κρύβουν πολλών ειδών μικρόβια και ένα σωρό παράσιτα. Η επαφή με ξένα κόπρανα είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να μην βγει το κουτάβι από το σπίτι πριν ολοκληρώσει τα πρώτα του εμβόλια.

Δεν έχει σημασία το μέγεθος του σκύλου, είτε μικρόσωμος είτε μεγαλόσωμος, όλοι αφοδεύουν. «Σπάνια βλέπουμε ιδιοκτήτες ζώων να μαζεύουν τις ακαθαρσίες και όσοι το κάνουν τους αξίζουν συγχαρητήρια», λέει κάτοικος της περιοχής της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία). Οι σκυλίσιες ακαθαρσίες δεν αποσυντίθενται ούτε κατά διάνοια τόσο γρήγορα όσο νομίζουν κάποιοι. Σε αντίθεση με τα απόβλητα των άγριων σαρκοφάγων ζώων, που είναι 100% βιοδιασπώμενα, οι ακαθαρσίες του σκύλου μπορεί να μείνουν στο έδαφος μέχρι και ένα χρόνο πριν αρχίσουν να διαλύονται. Ο λόγος είναι ότι η διατροφή του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου διαφέρει πολύ από αυτήν των άγριων ζώων. Οι ακαθαρσίες των άγριων σαρκοφάγων είναι το αποτέλεσμα μιας διατροφής με πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας και πλούσιας σε ασβέστιο. Το σιτηρέσιο δεν περιλαμβάνει συντηρητικά, χημικά ούτε σπόρους, όπως οι σκυλοτροφές. Οπότε οι ακαθαρσίες μπορεί να διατηρήσουν τη συνοχή τους και τη μυρωδιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν αρχίσουν να διαλύονται. Αν, μάλιστα, πρόκειται για σκυλοτροφές πλούσιες σε συντηρητικά, τότε παράγουν απόβλητα που είναι επίσης πλούσια σε συντηρητικά.

Τέλος, το μάζεμα των ακαθαρσιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίζει ο ιδιοκτήτης του ζώου αν αυτό έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Επίσης, μπορεί μέσα στα κόπρανα ο ιδιοκτήτης να βρει οτιδήποτε έχει χάσει… όπως μια κάλτσα, ένα γάντι... Με μια τέτοιου είδους πληροφορία θα μπορούσε να το βοηθήσει εγκαίρως και να του σώσει ακόμα και τη ζωή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass