ΜΕ ΠΡΟΚΑΤ ΟΙΚΙΣΚΟΥΣ- ΔΩΡΕΑ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

«Μόνιμος» ο καταυλισμός προσφύγων στη Μάνδρα

* Διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες με αφορμή τα ερπετά * Σκηνή μετατράπηκε σε «σχολική αίθουσα» όπου παραδίδονται μαθήματα στα παιδιά

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2016 1:15
Μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Λάρισας προσέφεραν σχολικά είδη σε προσφυγόπουλα που «παρακολουθούν» μαθήματα Μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Λάρισας προσέφεραν σχολικά είδη σε προσφυγόπουλα που «παρακολουθούν» μαθήματα

Θέμα ημερών εκτιμάται πως αποτελεί η απόφαση για την αναβάθμιση των υποδομών στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μάνδρα (πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου»). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αραβική χώρα φαίνεται διατεθειμένη να δωρίσει προκάτ οικίσκους με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης Σύρων προσφύγων, και από την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον τελικά επικυρωθεί η σχετική συμφωνία, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μια από τις δομές που θα ενταχθούν στη συμφωνία να είναι και αυτή της Λάρισας.

Οι συζητήσεις πιθανότατα να ολοκληρωθούν σήμερα – αύριο, και, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι 772 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σήμερα στη Μάνδρα θα οδηγηθούν σε άλλες δομές, για κάποιους μήνες, έως ότου γίνουν οι εργασίες, για να εγκατασταθούν εκ νέου περί τους 800 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, προχθές Κυριακή το μεσημέρι, πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του καταυλισμού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες με αφορμή το έντονο πρόβλημα που δημιουργείται από επικίνδυνα ερπετά, όπως φίδια και σκορπιούς. Πρόβλημα που γίνεται έντονο καθημερινά μετά και την άνοδο της θερμοκρασίας, λόγω και της περιοχής που εδρεύει ο καταυλισμός και παρά τα προγράμματα μυοκτονίας κ.λπ. που υλοποιούνται εδώ και καιρό από την 1η Στρατιά, που έχει και τη διοικητική ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού.

Οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μάνδρας, ο αριθμός των οποίων βαίνει σταθερά μειούμενος (χθες ήταν 772 από 1.450 τον περασμένο Μάρτιο) αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα των συνόρων και του ασύλου ενώ με τη στήριξη εθελοντών, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, αναλαμβάνονται παράλληλα πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους, όπως αυτή της εκπαίδευσης των μαθητών.

ΟΙΚΙΣΚΟΙ

Άσχετα από το θέμα των οικίσκων, με πρωτοβουλία του διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, τόσο από την 1η Στρατιά όσο και από την ΕΛ.ΑΣ., «καταγράφονται» χώροι στη Θεσσαλία οι οποίοι χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος θα μπορέσουν να μετατραπούν σε νέες δομές, είτε πρόκειται για πρώην στρατόπεδα είτε πρόκειται ακόμη και για πρώην βιομηχανικούς χώρους οι οποίοι μπορεί να μισθωθούν. Τέτοιοι χώροι έχουν εντοπισθεί σήμερα και στην Καλαμπάκα και στον Βόλο.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της τοποθέτησης οικίσκων στη δομή της Μάνδρας, συζητήθηκε για πρώτη φορά όταν το πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», επισκέφθηκε στις 16 Απριλίου ο αναπλ. υπουργός Άμυνας Δημ. Βίτσας. Όπως προαναφέρθηκε εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία, τότε η δωρεά αραβικής χώρας θα γίνει αποδεκτή και αφού οριστεί ο φορέας υλοποίησης, ο καταυλισμός της Μάνδρας θα εκκενωθεί για να τοποθετηθούν οι προκάτ οικίσκοι.

«ΑΙΘΟΥΣΑ»

Στο μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα στη δομή της Μάνδρας οδηγήθηκαν άλλοι 30 πρόσφυγες από περιοχές της Βορ. Ελλάδας, αλλά -με εξαίρεση μόνο 2- δεν δέχθηκαν να παραμείνουν και αποχώρησαν οικειοθελώς.

Δυο μήνες μετά τη μεταφορά των πρώτων προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας. Έτσι, Σύρια εκπαιδευτικός έχει μετατρέψει μια σκηνή σε «σχολική αίθουσα» όπου μικρά παιδιά παρακολουθούν μαθήματα, πρωτοβουλία που τυγχάνει της στήριξης, μεταξύ άλλων, της Επιτροπής Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Λάρισας.

Μέλη της Επιτροπής βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στον καταυλισμό συνδράμοντας στην προσπάθεια, προσφέροντας στα προσφυγόπουλα σχολικά είδη.

* Να σημειωθεί τέλος ότι οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό θα απασχολήσουν και την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass