ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (ΟΣΕ)

Στήλη με τα ονόματα πεσόντων σιδηροδρομικών

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2016 20:19

Τη θέση που τους αρμόζει, στην αναθηματική στήλη, του μνημείου των πεσόντων σιδηροδρομικών, που βρίσκεται στην πλατεία 23ης Οκτωβρίου 1944 (ΟΣΕ), στη Λάρισα, βρήκαν από χθες τα ονόματα πέντε εκτελεσθέντων, από τους ναζί, σιδηροδρομικών. Η αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων, που τοποθετήθηκε πάνω σε παλιότερο μνημείο, των σιδηροδρομικών, αποκαλύφθηκε χθες, σε ειδική τελετή των φορέων, Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Ο Άγιος Φίλιππος», Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών, και Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου.

Πρόκειται για τα ονόματα των: Σταυρόπουλου Σωτηρίου θερμαστή του μηχανοστασίου Λάρισας, με καταγωγή από τη Μακεδονία, Στεργιάδη Μενέλαου, επίσης θερμαστή, με καταγωγή από τη Σμύρνη, Παπαϊωάννου Γεωργίου μηχανουργού από τη Λάρισα, Στυμάρα ή Στυλιάρα Νικολάου υπαλλήλου μηχανοστασίου με καταγωγή από τον Παλαμά Καρδίτσας και Γιαννόπουλου Αναστασίου ή Τάσου, υπαλλήλου μηχανοστασίου από την Πελοπόννησο.  

Μετά το τρισάγιο από τον π. Τιμόθεο, ο πρόεδρος των συνταξιούχων κ. Γιάννης Πολυμέρου αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, τα σαμποτάζ του μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ στα Τέμπη και την εκτέλεση των σαράντα πατριωτών στο Αντιαεροπορικό, στις 8 Μαρτίου 1944, από τους Γερμανούς ναζί, μεταξύ των οποίων και των πέντε σιδηροδρομικών. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ι. Πολυμέρου, μέχρι τώρα ήταν γραμμένα στις αναθηματικές πλάκες, στο Αντιαεροπορικό και πλατείες Μ. Πατέρα και Δήμητρας Τσάτσου, τα ονόματα μόνο των τεσσάρων εκ των σιδηροδρομικών. Απουσίαζε το όνομα του Γιαννόπουλου, στον οποίο όμως έχει δοθεί όνομα οδού στη συνοικία Ιπποκράτη. ‘Έτσι συμπληρώθηκε και αυτό το κενό, με τα αποκαλυπτήρια της πλάκας στο μνημείο των σιδηροδρομικών. Επίσης, ο ομιλητής, αναφέρθηκε και στους αείμνηστους Τσακμάκη Αλέκο, Καρκάλα Αθανάσιο, Λεοντάρη Ιωάννη και Κορομηλά, που είχαν την ιδέα για να τιμηθούν οι πεσόντες και ο «άγνωστος» Γιαννόπουλος

Μετά την ομιλία έγινε η αποκάλυψη της πλάκας και κατατέθηκε στεφάνι από τον Σύλλογο των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «ο Άγιος Φίλιππος». Ακολούθησε, η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των σιδηροδρομικών φορέων και οι εκλογές στο σύλλογο των συνταξιούχων, για νέα διοίκηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass