Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΣ

Έχει …ρεύμα η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στη Λάρισα

* Με ένα τηλεφώνημα, συνεργείο της υπηρεσίας Καθαριότητας, μαζεύει από την πόρτα των σπιτιών των Λαρισαίων τις άχρηστες και χαλασμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2016 1:26

 

Της Λένας Κισσάβου

Αυξάνεται σταδιακά στη Λάρισα, η ανταπόκριση των πολιτών, που παραδίδουν στον Δήμο τις παλιές ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές τους, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το σύστημα διαχείρισης τέτοιου είδους αποβλήτων, αναπτύσσεται συνεχώς στην πόλη και χθες στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, με την οποία συνεργάζεται η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, επισκέφθηκαν τη Λάρισα και παρέδωσαν έναν νέο τύπου κάδο συλλογής ηλεκτρικών ηλεκτρονικών συσκευών, ενημερώνοντας για τη χρήση του.

Αυτός τοποθετήθηκε στο δημοτικό αμαξοστάσιο, όπου και γίνεται η συγκέντρωση αυτών των υλικών.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καλτσάς, υποστήριξε ότι ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, θα προχωρήσει και στην προμήθεια νέων παρόμοιων κάδων, ενώ σχολιάζοντας την πορεία ανάπτυξης αυτής της δράσης στην πόλη, επισήμανε: «Επιτυχημένη, με προοπτικές να αναπτυχθεί περισσότερο διαγράφεται η πορεία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στην Λάρισα. Κάθε χρόνο διαπιστώνεται ότι αυξάνεται η ανταπόκριση των πολιτών, γεγονός που μαρτυρά την αλλαγή στάσης τους απέναντι στο περιβάλλον, και τη συμμόρφωσή τους με την ανάγκη να το σεβαστούμε για τις επόμενες γενιές.

Αναμφίβολα μπορεί να μην αγγίξουμε το απόλυτο θετικό αποτέλεσμα, αλλά ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι όλο και πιο συχνά χτυπά το τηλέφωνο της υπηρεσίας Καθαριότητας, από κλήσεις πολιτών, που ζητούν από τον Δήμο να συλλέξει από τα σπίτια τους τις άχρηστες και χαλασμένες οικιακές συσκευές τους ή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Είναι γι’ αυτούς μια μεγάλη ευκολία, να τα ξεφορτωθούν χωρίς κόστος και χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουν οι ίδιοι τρόπο μεταφοράς τους και τον χώρο ρίψης τους, ενώ παράλληλα από την άλλη βοηθούν κι εμάς να επιτελέσουμε οργανωμένα το σημαντικό ρόλο στην καθαριότητα της πόλης και γενικότερα του περιβάλλοντός της».

Όσον αφορά τη δράση που έχει αναλάβει ο Δήμος, στη διαχείριση τέτοιων αποβλήτων, ο κ. Καλτσάς αναφέρει: «Αφού παίρνουμε τις συσκευές από τα σπίτια, τις συλλέγουμε σε ειδικό περιφραγμένο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο δημοτικό αμαξοστάσιο και ακολούθως τις παραδίδουμε σε πιστοποιημένη μονάδα διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στη Λάρισα. Εκεί τελειώνει η δική μας ευθύνη και ακολουθεί η πορεία τους στον τελικό προορισμό ανακύκλωσή τους».

Να σημειωθεί ότι η ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), είναι η διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων αυτών σε προϊόντα ίδιας ή διαφορετικής χρήσης, αφού έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των επικινδύνων στοιχείων από αυτά και την ανάκτηση των αξιοποιήσιμων υλικών τους.

7η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η Ελλάδα το 2015, έχει επιτύχει να βρίσκεται στην έβδομη θέση στην Ευρώπη (στα 28 κράτη μέλη) όσον αφορά στην αναλογία συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικών συσκευών προς διάθεση νέων ηλεκτρικών συσκευών στην αγορά, αφήνοντας πίσω της χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και η Μ. Βρετανία.

Επίσης αναφέρει πως: «οι ποσότητες των συσκευών που παραδόθηκαν για ανακύκλωση μέσα στο 2015, παρουσίασαν για δεύτερη συνεχή χρονιά αύξηση, μετά από τριετή πτωτική πορεία, λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Ειδικότερα, το 2015 η συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων προς ανακύκλωση σημείωσε 8% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τους 48.000 τόνους και υπερκαλύπτοντας τον εθνικό στόχο των 44.000 τόνων.

Τα θετικά αποτελέσματα συλλογής οφείλονται πρωτίστως στην εντατικοποίηση των προσπαθειών της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και των συνεργατών της εταιρίας στον τομέα συλλογής.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του εκτεταμένου δικτύου κάδων ανακύκλωσης συσκευών και λαμπτήρων που έχουν τοποθετηθεί δωρεάν από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. σε καταστήματα λιανικής, δήμους, επιχειρήσεις και οργανισμούς, που σήμερα ξεπερνούν τους 12.000 πανελλαδικά.

Το έργο της απορρύπανσης και επεξεργασίας έχουν αναλάβει οκτώ αδειοδοτημένες και τεχνολογικά άρτιες μονάδες, οι οποίες είναι όλες ελληνικές πρωτοβουλίες, που συνεισφέρουν στην επιχειρηματική καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας.

Κατά την επεξεργασία των συσκευών στις εξειδικευμένες αυτές μονάδες όπου εφαρμόζονται οι υψηλότερες ποιοτικά τεχνικές προδιαγραφές, αφαιρούνται οι εμπεριεχόμενες βλαβερές ουσίες και στη συνέχεια ανακτώνται με μηχανικό τρόπο τα αξιοποιήσιμα υλικά τους, δηλαδή μέταλλα, πλαστικό και γυαλί.

Τα υλικά αυτά προωθούνται στη βιομηχανία και επανεντάσσονται στην παραγωγή νέων προϊόντων, δημιουργώντας ανεκτίμητο περιβαλλοντικό όφελος, αυτό της εξοικονόμησης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων και ενέργειας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass