ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σε αδιέξοδο 3.300 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων

* Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «ξεμπλοκάρει» η καταβολή του εκλογικού επιδόματος

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:47

Τις έντονες αντιδράσεις περισσοτέρων των 3.300 Λαρισαίων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, προκάλεσε η καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Λαρισαίων (για το οικονομικό έτος 2015) από την αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει μέχρι χθες το επίδομα, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες σε όλες τις υπηρεσίες. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λαρισαίων, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου και στις 9 Δεκεμβρίου αποστάλθηκε προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μέχρι προχθές, έναν μήνα μετά, δεν είχε εκδοθεί ακόμη η εγκριτική πράξη με αποτέλεσμα περισσότερα από 2,3 εκατ. ευρώ, χρήματα που βρίσκονται στο ταμείο του Δήμου και τα οποία αντιστοιχούν σε προνοιακά επιδόματα 3.329 δικαιούχων Λαρισαίων, να μην έχουν καταβληθεί παρότι πρόκειται για ανήμπορους οικονομικά ή για το μοναδικό εισόδημά τους.

Νεότερες πληροφορίες ήθελαν τον προϋπολογισμό να εγκρίνεται χθες, με υπηρεσιακούς παράγοντες να εκτιμούν ότι εφόσον η έγκριση αποσταλεί στον Δήμο, τότε τα επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το αργότερο. Επισήμως πάντως μέχρι χθες δεν είχε κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση.

Πρόκειται για επιδόματα που αφορούν στους μήνες Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014, τα οποία καταβάλλονται ανά δίμηνο (το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου διμήνου) σε δικαιούχους διάφορων προγραμμάτων της Πρόνοιας.

Στο μεταξύ η καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2015 προκαλεί και την αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, μετά μάλιστα και την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που «ξεμπλοκάρει» την καταβολή του παρακρατηθέντος εκλογικού επιδόματος.

Όπως είναι γνωστό, η επιχορήγηση (εκλογικό επίδομα) του Υπουργείου Εσωτερικών για την απασχόληση υπαλλήλων δήμων, όπως της Λάρισας και του Τυρνάβου, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου καταβλήθηκε κανονικά, αλλά παρακρατήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για βεβαιωμένες οφειλές του Δήμου Λαρισαίων στο Δημόσιο και παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει προσφύγει δικαστικά κατά του Δημοσίου.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου («Χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης σε υπαλλήλους τους») δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ προχθές Τετάρτη και στο πρώτο άρθρο της προβλέπει πως «Χρηματοδοτήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης σε υπαλλήλους τους δεν συμψηφίζονται με οφειλές των φορέων αυτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από οποιαδήποτε αιτία και είναι ακατάσχετες εις χείρας τρίτων» και πως η ρύθμιση «ισχύει για χρηματοδοτήσεις που καταβάλλονται σε ΟΤΑ από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης της αξίωσης των υπαλλήλων τους για καταβολή της προβλεπόμενης εκλογικής αποζημίωσης».

Μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και αφού το ποσό αποδεσμευθεί, τότε οι υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων θα εξοφληθούν, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να συμβεί ακόμη, με δεδομένο ότι λόγω της μη έγκρισης του προϋπολογισμού, δεν είναι δυνατή η έκδοση των σχετικών οικονομικών ενταλμάτων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι χθεσινές πληροφορίες, περί έγκρισης τελικά του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τότε ο Δήμος Λαρισαίων θα ξεκινήσει την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος όπως και της κοινωνικής του πολιτικής.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass