ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΛΙΣΑΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΑΝΘΗ

Χειροποίητοι Επιτάφιοι – στολίδια που μοσχοβολούν παράδοση…

Δημοσίευση: 30 Απρ 2016 0:13 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Απρ 2016 17:13
Ο Επιτάφιος του ι.ν. της Του Θεού Σοφίας Ο Επιτάφιος του ι.ν. της Του Θεού Σοφίας

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

«Ψηφιδωτά» από άνθη, μοσχοβολώντας παράδοση, θυμίζουν οι Επιτάφιοι σε λίγες από τις ενορίες της Λάρισας που προτίμησαν να τους στολίσουν οι ίδιοι οι ενορίτες.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους Επιταφίους στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της Νίκαιας, του ιερού ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ και του ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας στη συνοικία της Χαραυγής. Στον στολισμό τους συμμετείχαν εθελοντικά πολλές γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά. Δούλεψαν νυχθημερόν και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το όνειρό τους, να φτιάξουν μοναδικούς και πανέμορφους Επιταφίους.

Τοποθέτησαν τις χάντρες και τα λουλούδια σε καρφιτσάκια, μια πολύ λεπτή και επίπονη εργασία, και στη συνέχεια κέντησαν κυριολεκτικά τις χειροποίητες παραστάσεις που τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία του κουβουκλίου και γύρω τους λευκά λουλούδια δημιουργώντας ένα έργο τέχνης. Επιτάφιοι που θυμίζουν ψηφιδωτά και μοσχοβολούν παράδοση.

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Με ευλάβεια και υπομονή οι ενορίτες στον Άγιο Γεώργιο Νίκαιας δημιούργησαν ένα κέντημα από χρυσάνθεμα. Όλος ο Επιτάφιος στολίστηκε στο χέρι, κάθε χρυσάνθεμο «κρύβει» στο εσωτερικό του και μια πέρλα. Οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει μέρες πριν προκειμένου να είναι έτοιμος χθες νωρίς το πρωί. Είναι η δεύτερη χρονιά που το έφτιαξαν οι ίδιοι και δεν το στόλισε κάποιο ανθοπωλείο, λένε στην «Ε». Η δουλειά μπορεί να είναι δύσκολη αλλά το αποτέλεσμα γέμισε σε όλους χαμόγελα. Με την ολοκλήρωση του Επιταφίου, οι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για το βράδυ της Ανάστασης. Εκατοντάδες κόκκινα αυγά ετοιμάζονταν για να μπουν σε μικρά κουτιά προκειμένου ο ιερέας της εκκλησίας να τα μοιράσει στους πιστούς, το πρωί της Κυριακής.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Από το τέλος του Ιανουαρίου ξεκίνησαν τις προετοιμασίες στον ιερό ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος στη συνοικία του Αβέρωφ στη Λάρισα. Με καμάρι ο ιερέας της εκκλησίας π. Νεόφυτος και οι ενορίτες κάνουν λόγο για περισσότερα από 250.000 λουλούδια και χάντρες που κοσμούν τον Επιτάφιό τους. Κάθε λεπτομέρεια του Επιταφίου είναι φτιαγμένη στο χέρι. «Το σχέδιο το βρήκαμε σε Αγιορείτικα βιβλία», λένε και προσθέτουν ότι «είναι η πρώτη φορά που φτιάξαμε μόνοι μας τον Επιτάφιο και αυτό μας γεμίζει χαρά. Θέλαμε να πρωτοτυπήσουμε, να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα». Τριάντα γυναίκες από τις 11 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης δούλεψαν και στόλισαν τον Επιτάφιο προκειμένου να είναι έτοιμος για να υποδεχτεί τον Χριστό χθες το πρωί.

ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά διακόσια άτομα πήραν μέρος, σύμφωνα με τον ιερέα του ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας π. Ιωαννίκιο. Ο μοσχοβολιστός Επιτάφιος φτιάχτηκε από το χέρι όλων των πιστών, μικρών και μεγάλων. «Τον φτιάχνουμε μόνοι μας τον επιτάφιο αυτό μας γεμίζει χαρά, ειδικά στα μικρά παιδιά», δηλώνει ο π. Ιωαννίκιος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass