ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Μπαίνει τάξη στα λιμανάκια Αγιοκάμπου και Στομίου

Δημοσίευση: 02 Απρ 2016 21:46
Το αλιευτικό καταφύγιο του Στομίου μετά από χρόνια αποκτά κανονισμό λειτουργίας Το αλιευτικό καταφύγιο του Στομίου μετά από χρόνια αποκτά κανονισμό λειτουργίας

 

Από το 2011, η λειτουργία και η διαχείριση των Αλιευτικών Καταφυγίων Αγιοκάμπου και Στομίου πέρασαν στον Δήμο Αγιάς. Πρόκειται για τον δεύτερο δήμο σε όλη τη χώρα που έχει υπό τη διαχείρισή του Αλιευτικά Καταφύγια καθώς όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Από το 2011 έως και σήμερα, στα δύο Αλιευτικά Καταφύγια επικρατούσε ένα άναρχο καθεστώς καθώς δεν είχαν οριστεί ποτέ θέσεις και κανόνες διαχείρισης των εγκαταστάσεων. Μετά από τη συνεργασία υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων επετεύχθη η σύνταξη του κανονισμού. Μάλιστα, μόλις προχθές εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγιάς, οπότε και αναμένεται η εφαρμογή του. «Μετά και την οριοθέτηση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης συντάχθηκε ο κανονισμός», δηλώνει ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας και προσθέτει ότι «έφτασε η ώρα που θα μπουν σε κανονική λειτουργία τα δύο Αλιευτικά Καταφύγια της περιοχής μας».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς, το 2011 συστάθηκε αυτοτελές Λιμενικό Γραφείο του Δήμου και ενσωματώθηκε στον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου.

Στη συνέχεια, το 2013 με απόφαση και πάλι του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκε η χερσαία και θαλάσσια ζώνη στα αλιευτικά καταφύγια Αγιοκάμπου και Στομίου, η απόφαση δε αυτή εγκρίθηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς με απόφαση της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και δημοσιεύθηκε αρχές του 2014.

 Ένα χρόνο μετά ζητήθηκε από την αρμόδια Λιμενική Αρχή η συνεργασία της και ο καθορισμός των θέσεων ελλιμενισμού στα αλιευτικά καταφύγια Αγιοκάμπου και Στομίου. Κάτι το οποίο και έγινε οπότε το Αυτοτελές Λιμενικό Γραφείο του Δήμου Αγιάς συνέταξε το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης εγκαταστάσεων αλιευτικών καταφυγίων Αγιοκάμπου και Στομίου, το οποίο κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγιάς και εκείνη με τη σειρά της εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από πέντε χρόνια σχεδόν και λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου επιχειρείται μέσω του κανονισμού να μπει τάξη στα Αλιευτικά Καταφύγια.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Ο κανονισμός διέπει όλους τους χώρους και εγκαταστάσεις των Αλιευτικών Καταφυγίων Στομίου και Αγιοκάμπου που χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό πάσης φύσεως ιδιωτικών σκαφών και πλοηγημάτων επαγγελματικής χρήσης, όπως αλιευτικά, τουριστικά, ερευνητικά ή χρήσης αναψυχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για την παραχώρηση δικαιώματος ελλιμενισμού σε σκάφη και γενικότερα για κάθε συναφές θέμα που έχει σχέση με τη θαλάσσια ζώνη, κρηπιδώματα και προβλήτες των συγκεκριμένων τμημάτων των αλιευτικών καταφυγίων, την παραχώρηση και μίσθωση των αντίστοιχων χερσαίων χώρων, την ασφάλεια και τήρηση της τάξης και καθαριότητος στη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, και γενικότερα για όλα τα μέτρα προστασίας των παραπάνω εγκαταστάσεων από κάθε κίνδυνο.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς δύναται να αναθέτει με απόφασή του, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, υπηρεσίες και λειτουργίες των συγκεκριμένων τμημάτων των αλιευτικών καταφυγίων, όπως τη φύλαξη, καθαρισμό, συντήρηση ηλεκτρολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων κ.λπ., σε εξωτερικούς εξειδικευμένους συνεργάτες. Δυνατότητα ελλιμενισμού και χρήσης των εγκαταστάσεων έχουν τα μικρά σκάφη, τα σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, τα επαγγελματικά τουριστικά και τα σκάφη επαγγελματιών αλιέων.

Με την κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού, οι χώροι ελλιμενισμού σκαφών των αλιευτικών καταφυγίων έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 83 σκαφών στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγιοκάμπου και 91 σκαφών σε εκείνο του Στομίου.

Δικαίωμα ελλιμενισμού αποκτάται μόνο μετά από σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη, πλοιάρχου ή νόμιμου εκπροσώπου του σκάφους και έγγραφη αποδοχή αυτού από το αρμόδιο Γραφείο.

Οι θέσεις πρυμνοδέτησης και παραβολής ιδιωτικών σκαφών διατίθενται κατά τη διακριτική ευχέρεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάλογα με τις διαστάσεις, τύπο, ανάγκες του σκάφους και τη χρονική περίοδο ελλιμενισμού. Απαγορεύεται η κατά βούληση αγκυροβολία, πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση παντός σκάφους, καθώς και η κατάληψη οποιασδήποτε θέσης εκτός από εκείνη που υποδεικνύει το αρμόδιο προσωπικό του λιμενικού γραφείου.

Η μέγιστη ταχύτητα οποιουδήποτε σκάφους μέσα στη θαλάσσια ζώνη των καταφυγίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τέσσερις κόμβους, υποχρεωτική είναι η τήρηση και μιας σειράς άλλων κανόνων που έχουν να κάνουν με τον ελλιμενισμό των σκαφών είτε επαγγελματικών είτε τουριστικών.

Σχετικά με τα τέλη ελλιμενισμού για όλα τα ελλιμενιζόμενα ιδιωτικά σκάφη το Λιμενικό Γραφείο εισπράττει από τους υπόχρεους τα ανάλογα τέλη και άλλα δικαιώματα όπως είναι η παροχή δικτύων που προβλέπεται από το τιμολόγιό του.

Τα καταφεύγοντα στα Αλιευτικά Καταφύγια σκάφη, λόγω κακοκαιρίας, απαλλάσσονται της καταβολής των χρεώσεων ελλιμενισμού μέχρι της άρσης του απαγορευτικού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Το Λιμενικό Γραφείο θα διαθέτει χώρο εναπόθεσης μικρών σκαφών (βάρκες μέχρι 6 μέτρα) στη ξηρά, για παραμονή ολίγων ημερών με ημερήσιο τέλος, που θα καθορισθεί με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου.

Δεν θα επιτρέπεται η ανέλκυση οιουδήποτε σκάφους και ο καθαρισμός του, ή οποιαδήποτε άλλη εργασία, στους χερσαίους χώρους του λιμένα.

Δεν θα επιτρέπεται στους πελάτες του Λιμενικού Γραφείου η διάθεση των θέσεων ελλιμενισμού του σκάφους τους ή των σκαφών τους σε τρίτους έστω και για προσωρινή χρήση. Δεν θα επιτρέπεται η εγκατάλειψη στους χώρους του εγκαταστάσεων, ειδών εξοπλισμού των σκαφών.

Μεταξύ άλλων, στα Αλιευτικά Καταφύγια απαγορεύεται το μπάνιο στον χώρο ελλιμενισμού των σκαφών, η χρησιμοποίηση ιστιοσανίδων και τζετ σκι στη θαλάσσια ζώνη τους, η αλιεία, οι υποβρύχιες δραστηριότητες, η είσοδος και η παραμονή μικροπωλητών, το μπάρμπεκιου, η χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων.

Στις χερσαίες εγκαταστάσεις μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι εμπορικές, τουριστικές, επισκευαστικές, είτε από το Λιμενικό Γραφείο είτε από τρίτους υπομισθωτές.

Η χερσαία ζώνη των Αλιευτικών Καταφυγίων δύναται να επιτηρείται επίσης για λόγους ασφαλείας σε εικοσιτετράωρη βάση από ιδιωτική εταιρία, που πληροί τους όρους της κείμενης νομοθεσίας και από προσωπικό του Λιμενικού Γραφείου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass