ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Οι 100 «υπηρέτες» του ανθρώπου

* Όποιος επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των ανθρωπιστικών δράσεων μπορεί να απευθυνθεί στα γραφεία του Ε.Ε.Σ. και στο τηλέφωνο 2410 532250.

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:38

Της Λένας Κισσάβου

Θα τους βρεις να αναζητούν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, νύχτες μέσα στην πόλη, τους άστεγους για να τους προσφέρουν φαγητό και μια κουβέρτα για να ζεσταθούν. Θα τους βρεις και στο γηροκομείο να προσπαθούν να κάνουν πιο ευχάριστη τη διαμονή των ηλικιωμένων και να τους προσφέρουν ανθρώπινες στιγμές συντροφικότητας και αγάπης.

Θα τους βρεις επίσης δίπλα σε παιδιά που έχουν ανάγκη στήριξης, να κάθονται μαζί τους σε ένα γραφείο βοηθώντας τους στα μαθήματα, να κυλούν το καροτσάκι τους μέσα στο ταρτάν του γηπέδου, ως η κινητήρια δύναμή τους σε αθλητικούς αγώνες, να τα αγκαλιάζουν και να τους θυμίζουν πόση αγάπη μπορούν να βρουν στον κόσμο...

Απ’ την άλλη, παράλληλα εκπαιδεύονται για να σώζουν ανθρώπους από καταστάσεις φυσικών καταστροφών, συγκεντρώνουν ρούχα για να τα προσφέρουν στους κρατούμενους των φυλακών, ενώ …έχουν την έννοια τους

για ασυνόδευτους ανήλικους στην πόλη.

Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, για ανθρωπιστικές αποστολές, που δεν ζητά ανταλλάγματα, που όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα, τα κάνει γιατί θέλει να προσφέρει και μάλιστα το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι ο αριθμός τους φτάνει τους εκατό!

Είναι εθελοντές. Με όλη τη σημασία που μπορεί να περικλείει αυτή η λέξη και στηρίζουν τα προγράμματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σήμερα, αυτή η υπηρεσία στελεχώνεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι μας μίλησαν τόσο για τη δράση της, όσο και για την πολύτιμη βοήθεια των 100 εθελοντών στο έργο της, από το 1991 στην πόλη.

«Η Κοινωνική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1991 και είναι μία από τις τρεις υπηρεσίες του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Λάρισας. Υποστηρίζεται από την Κεντρική Διοίκηση, τον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και το τοπικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ. και στεγάζεται στο κτίριο του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Λάρισας (οδός Μ. Αλεξάνδρου 7)», μας ενημερώνουν και όσον αφορά στους κύριους τομείς δράσης της, αναφέρουν ότι είναι οι εξής: «Η μελέτη των κοινωνικών αναγκών, ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και η προστασία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής, επείγουσας υλικής βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η εκπαίδευση εθελοντών στον τομέα της πρόνοιας και η αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη διαχείριση των κοινωνικών δυσκολιών και κρίσεων.

Η συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες –συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα με άλλους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, με σκοπό την ανάπτυξη ανθρωπιστικών κοινωνικών δράσεων.

Η ενεργός συμμετοχή σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών (άμεση κινητοποίηση για παροχή βοήθειας στους πληγέντες-αποκατάσταση της κοινότητας).

Η συμβολή στην οργάνωση και λειτουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ε.Ε.Σ., η Κοινωνική Υπηρεσία εξυπηρετεί περιπτώσεις αναζήτησης αγνοουμένων ατόμων και διευκολύνει την επικοινωνία – επανασύνδεση μεταξύ οικογενειών και συγγενών».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

«Το έργο των εθελοντών διέπεται από τις θεμελιώδεις αρχές, του Ερυθρού Σταυρού και της Κοινωνικής Πρόνοιας και περιλαμβάνει δράση σε σύγχρονα κοινωνικά προγράμματα», υποστηρίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας, και αναφέρουν ότι κάθε χρόνο δημιουργείται τμήμα εκπαίδευσης νέων εθελοντών. Η εκπαίδευσής τους, μας είπαν ότι περιλαμβάνει τα εξής: «Η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και υλοποιείται από κοινωνικούς λειτουργούς του Ε.Ε.Σ. και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες. Η θεματολογία αφορά ενημέρωση για το έργο του Διεθνή και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρουσίαση προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, βασικές ανθρώπινες ανάγκες και κίνητρα συμπεριφοράς, χαρακτηριστικά και ανάγκες ειδικών ομάδων π.χ. χρόνιοι ασθενείς, οικογένειες σε κρίση, ηλικιωμένοι κ.ά. και θεωρητικά «εργαλεία» χρήσιμα στη προσέγγιση και στήριξή τους, διαχείριση καταστάσεων κρίσης και εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευση στην ομαδοσυνεργατική δράση, τεχνικές επικοινωνίας, εμψύχωσης και κινητοποίησης των βοηθούμενων και

βιωματικά σεμινάρια.

Η θεωρητική εκπαίδευση εμπλουτίζεται με επισκέψεις σε ιδρύματα και δομές, με τα οποία συνεργαζόμαστε ώστε να επιλεγεί ο τομέας που θα απασχοληθεί ο δόκιμος εθελοντής.

Μετά τη βασική τους εκπαίδευση εντάσσονται σε εθελοντικές ομάδες εργασίας, που συντονίζουν και εποπτεύουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και υποστηρίζουν με την ανθρωπιστική τους δράση τα εξής: Προγράμματα για ασθενείς, υποστήριξης ηλικιωμένων, στήριξης ατόμων με αναπηρίες, στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ψυχοκοινωνικής στήριξης για μοναχικά άτομα, οικογένειες και άλλες ευάλωτες ομάδες, βοήθειας και στήριξης πληγέντων από φυσικές καταστροφές και ατυχήματα, προσφύγων, ασυνόδευτων ανηλίκων και αιτούντων άσυλο, παρεμβάσεων και παροχής υλικής βοήθειας σε ιδρύματα, νοσοκομεία, κέντρα κράτησης, αστέγους και συμμετοχή σε κοινωνικές, διαπολιτισμικές εκδηλώσεις – οικολογικές δράσεις και τέλος προγράμματα συλλογής και διανομής υλικής βοήθειας σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες».

Σημειώνουν δε ότι: «Το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και των Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ., υποστηρίζεται από ειδικούς σε εθελοντική βάση, καθώς και τα προγράμματα υλικής βοήθειας για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πραγματοποιούνται με την πολύτιμη συνεισφορά μέσω δωρεών – χορηγιών από επιχειρήσεις, καταστήματα, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως τους πολίτες του νομού μας. Όποιος επιθυμεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ανθρωπιστικών δράσεων μπορεί να απευθυνθεί στα γραφεία του Ε.Ε.Σ. και στο τηλέφωνο 2410 532250».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass