ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Με μαύρα περιβραχιόνια παρέλασαν οι μαθητές

* Στη μνήμη του πρόσφατα αδικοχαμένου τους γυμνασιάρχη

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2016 20:29 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρ 2016 20:31

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Με κάθε επισημότητα, όπως αρμόζει σ’ αυτήν την ημέρα, γιορτάστηκε και στην Αγιά προχθές την Παρασκευή η Εθνική Επέτειος της Παλιγγενεσίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ιερό ναό των Αγίων Αντωνίων που τέλεσαν ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ο αρχιμανδρίτης π. Ρωμανός Ζέρβας και ο πρωτοπρεσβύτερος ιερέας π. Αθανάσιος Μακρής, ενώ συνεχίστηκε με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς κ. Σοφία Σοφολόγη.

Η κ. Σοφολόγη αναφέρθηκε στον διπλό εορτασμό, του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της λυτρωτικής για το Έθνος μας επανάστασης του 1821, περιέγραψε το χρονικό του ξεσηκωμού, στάθηκε σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση και συνδύασε τους αγώνες εκείνης της περιόδου με τη τωρινή κατάσταση της χώρας λέγοντας «Σήμερα, 200 περίπου χρόνια μετά, επιβάλλεται να στοχαστούμε τι είχαμε, τι χάσαμε και τι μας πρέπει για να μην αναγκαστούμε να ξαναζήσουμε την ιστορία που ξεχάσαμε. Σήμερα η χώρα μας διέρχεται μια κρίση που τη βαφτίσαμε οικονομική. Κρίση που ωστόσο όλοι ξέρουμε πως είναι ηθική και πνευματική. Σήμερα πληρώνουμε ως χώρα και λαός όχι τόσο τα δανεικά, αλλά τα ιδανικά που απεμπολήσαμε. Σήμερα το μήνυμα που κομίζει η επανάσταση έχει επιτακτικό νόημα και νέα διάσταση, καθώς η χώρα μας σύρεται και διασύρεται έξωθεν και έσωθεν». Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της άλωσης της Πόλης που όπως είπε δεν προήλθε τόσο από τη στρατιωτική ισχύ των Οθωμανών, αλλά από την κοινωνική αναρχία που επικρατούσε τότε στο Βυζάντιο, τη διαφθορά, την εξαθλίωση του δημόσιου βίου, την αναρρίχηση σε αξιώματα φαύλων και ανάξιων ανθρώπων, την ηττοπάθεια και ιδιοτέλεια των αξιωματούχων, για να την παραλληλίσει με τη σύγχρονή μας υποταγή σε πανίσχυρα διεθνή οικονομικά κέντρα υπογραμμίζοντας πως «Στη σημερινή οδυνηρή κατάσταση έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι, από την κορυφή ως τη βάση της πολιτικής και κοινωνικής πυραμίδας. Γιατί προτάξαμε την ατομικότητα και το προσωπικό συμφέρον έναντι της συλλογικότητας και της κοινωνικής προσφοράς. Γιατί ανεχτήκαμε και επιτρέψαμε να κυριαρχήσει η φαυλότητα, η ανομία, η αναξιοκρατία και η ατιμωρησία. Γιατί απομακρυνθήκαμε από τις παραδοσιακές αξίες που χαρακτήριζαν τον ελληνικό λαό. Τις αξίες και τα ιδανικά που γέννησαν την ελληνική επανάσταση του 1821. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της πατρίδας μας πρέπει να ανατρέξουμε στο “εμείς” του Μακρυγιάννη και στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για να συνεχίσει ο λαός μας να είναι “ένας λαός αιώνια φλόγα” όπως έγραψε ο Κώστας Βάρναλης».   

Της ομιλίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Αγωνιστών, όπου ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος από μαθητές του Γυμνασίου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκαν στεφάνια από τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παπαδόπουλο, από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Απόστολο Μπίλλη εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τον διοικητή της 1ης ΔΑΚΑ κ. Ε. Κόνιαρη εκ μέρους των στρατιωτικών σωμάτων, από τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς κ. Βασίλη Βλαχογιάννη, από τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς κ. Χρήστο Καρνάβα, από τον διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Αγιοκάμπου κ. Χρήστο Αντωνίου, από τον κ. Ηλία Παντελίδη, διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς, εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον κ. Αργύρη Ντόβα, διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αγιάς, εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και από τον κ. Αντώνη Τουτούζη, πρώην κοινοτάρχη Αγιάς, για την Εθνική Αντίσταση και τους Αναπήρους Πολέμου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη παρέλαση από τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου, παρουσία πλήθους κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές του Γυμνασίου παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη του πρόσφατα αδικοχαμένου τους γυμνασιάρχη Γρηγορίου Κίσσα, πράξη η οποία καταχειροκροτήθηκε και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass