ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η «ΡΟΚΑ» ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Απ. Καλογιάννης: Δεν είναι τρομοκράτες, είναι τρομοκρατημένοι

* Συνάντηση με τους κατοίκους της Μάνδρας είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων * 90 θέσεις εργασίας στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου»

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2016 0:15

«Είναι οικογένειες, δεν είναι τρομοκράτες. Δεν είναι τζιχαντιστές. Είναι τρομοκρατημένοι άνθρωποι», με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, και να περιορίσει τις αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων της Μάνδρας που εναντιώθηκαν στο άκουσμα έλευσης των προσφύγων.

Σε ανοιχτή συνέλευση κατοίκων με τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα κοινοτικά γραφεία της Μάνδρας παρουσία όλων των αντιδημάρχων και μελών του τοπικού συμβουλίου, ο κ. Καλογιάννης ξεκαθάρισε ότι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» είναι σαν τις οικογένειες που φιλοξενεί η «ΡΟΚΑ» και κάλεσε τους κατοίκους «να δείξουν την αλληλεγγύη τους». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εργασίας ενενήντα θέσεις εργασίας μέσω κοινωφελούς εργασίας για απασχόληση μέσα στη δομή και διευκρίνισε την παρέμβασή του προκειμένου να υπάρξει το κριτήριο της εντοπιότητας και να μην λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ανεργίας.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι συγκροτείται ένα άτυπο συντονιστικό όργανο που θα αποτελείται από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Σούλτη, τους προέδρους όλων των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας και τον γραμματέα της Τοπικής Κοινότητας Μάνδρας, το οποίο θα συνέρχεται τακτικά για να εξετάζει τα ζητήματα που προκύπτουν. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν εκτός του προέδρου της Τ.Κ. Μάνδρας Κ. Παπαδόπουλου, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των χωριών του πρώην δήμου Κοιλάδας. «Μόνο αν κλείσει η "ΡΟΚΑ" εμείς μπορούμε να επέμβουμε εδώ και θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό προκειμένου να υπάρχει γρήγορη και άμεση ενημέρωση για τα προβλήματα στην περιοχή. Δεν θέλω να αφήσουμε τους Λαρισαίους για να ασχοληθούμε μόνο με το προσφυγικό», επισήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλογιάννης στα ζητήματα ασφαλείας, τονίζοντας ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας και τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, συμφωνήθηκε η αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφαλείας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες.

Στα ερωτήματα των κατοίκων αν θα υπάρξει πρόβλημα με την ύδρευση του χωριού ο κ. Καλογιάννης ξεκαθάρισε ότι «η σύνδεση του δικτύου στον χώρο φιλοξενίας δεν επηρεάζει την πίεση του νερού ενώ για την ποσότητα που απαιτείται αναμένεται ενημέρωση από ανώτερο αξιωματικό που έχει τη διοικητική ευθύνη του χώρου». Παράλληλα, τέθηκαν μία σειρά από διάφορα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή όπως είναι η έλλειψη ηλεκτροφωτισμού, η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας αλλά και η καθαριότητα του νηπιαγωγείου.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας στη «ΡΟΚΑ», τόνισε ότι είναι αναγκαιότητα να κλείσει η δομή, οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί να μεταφερθούν σε άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι ως δήμαρχος θα ασκήσει πίεση προς το αρμόδιο συντονιστικό όργανο, ώστε να αποδεσμευτεί σύντομα ο χώρος.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Οικογένειες από τη Συρία και το Αφγανιστάν φιλοξενεί κυρίως το πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου». Ο δήμαρχος Λαρισαίων ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον διοικητή της δομής συνταγματάρχη Νίκο Λαουμτζή για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του χώρου καθώς και για τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά.

Αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται 1.250 άτομα από τα οποία τα 700 είναι παιδιά. Στις σκηνές που έχουν στηθεί τοποθετούνται κρεβάτια, δίνονται υπνόσακοι και κουβέρτες αλλά και αδιάβροχα για να προφυλάσσονται από τη βροχή. Στον χώρο υπάρχουν σαράντα χημικές τουαλέτες, είκοσι ντους τα οποία τις επόμενες ημέρες θα διαθέτουν ζεστό νερό, λειτουργούν πλέον όλες οι βρύσες και ο περιμετρικός φωτισμός. Συγχρόνως ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση παιδικής χαράς και δημιουργίας γηπέδου ποδοσφαίρου.

Επίσης ο κ. Καλογιάννης συναντήθηκε και με εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων σημείωσε πως ο Δήμος σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις και τους φορείς θα συνδράμει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται με την προϋπόθεση να κλείσει η δομή της «ΡΟΚΑ».

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι ανησυχίες των προσφύγων, δεν διαφέρουν από τη «ΡΟΚΑ» στο «Ευθυμιόπουλου». Τα ερωτήματα είναι παντού τα ίδια και η απογοήτευση επίσης. «Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;», «Για πόσο θα μείνουμε εδώ;», «Γιατί έκλεισαν τις διεξόδους μας στην υπόλοιπη Ευρώπη;» απαντήσεις που δεν γνωρίζει κανείς από όσους βρίσκονται στους χώρους φιλοξενίας. Ο Αχμέτ είναι από τη Συρία, η κόρη του με τη γυναίκα του είναι στο Λίβανο και αυτός έχει εγκλωβιστεί στη Λάρισα. Δεν είναι η μοναδική οικογένεια που έχει χωριστεί, οι περισσότερες το ίδιο πρόβλημα βιώνουν. Ο Mohamad είναι με τη γυναίκα του στη Μάνδρα ρωτάει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, αν θα είναι για μέρες ή για μήνες κλειστά. Απογοητεύεται «καλύτερο να γυρίσω πίσω στη Συρία», λέει «μπορεί να έχει πόλεμο αλλά είχα το σπίτι μου έστω και χτυπημένο από τις βόμβες, εδώ ζω σε μια σκηνή σαν ζώο».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass