ΕΝΩ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Πώς έζησαν τη φρίκη οι Λαρισαίοι

* Μιλούν στην «Ε» ο νομικός Γιάννης Γκακούδης και η υπάλληλος της Κομισιόν Σοφία -Μαρία Καλτσάτου

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2016 0:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρ 2016 1:16

Τρόμος και φόβος στις Βρυξέλλες από τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ αναστατωμένη δηλώνει η ελληνική κοινότητα που διαμένει στο διοικητικό κέντρο της Ευρώπης. Το ευτύχημα για τους Έλληνες είναι ότι τα σχολεία είχαν κλείσει την περασμένη Παρασκευή, λόγω του Πάσχα των Καθολικών και αρκετοί επέστρεψαν στην πατρίδα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όσοι δεν ταξίδεψαν και παραμένουν στις Βρυξέλλες, μέσω του facebook ενημέρωναν τις οικογένειες και τους φίλους τους ότι είναι καλά στην υγεία τους» ενώ παρέμειναν καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις, παρακολουθώντας τα γεγονότα.

Ανήσυχος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επικοινώνησε με τον Σύλλογο Θεσσαλών στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερωθεί ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου η Σύνοδος των Περιφερειαρχών της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο νομικό Γιάννη Γκακούδη «όλοι οι κάτοικοι των Βρυξελλών είναι παγωμένοι και κλεισμένοι στα γραφεία ή στα σπίτια τους. Έχει δοθεί εντολή να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, ενώ χρονικά το χτύπημα τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και στο Μετρό στη στάση «Σούμαν» έδειξε ότι οι δράστες επιδίωξαν να χυθεί αίμα. Και αυτό γιατί αυτές τις μέρες το αεροδρόμιο είχε πολύ κόσμο, λόγω των διακοπών του Πάσχα, ενώ το πρωί στο Μετρό υπήρχαν πολλοί επιβάτες που πήγαιναν στις δουλειές τους. Ακούμε συνεχώς τις σειρήνες των περιπολικών κι όλα θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Όσοι πρόλαβαν να φθάσουν στα γραφεία τους, σοκαρισμένοι παρακολουθούν από τα παράθυρα των γραφείων τους, τις τρομαχτικές εικόνες με ανθρώπους να τρέχουν να κρυφθούν για να μπούνε σε ένα ασφαλές μέρος. Οι εντολές που δόθηκαν είναι να μείνουμε μέσα και να μην κυκλοφορούμε στους δρόμους».

Από την πλευρά της η Λαρισαία υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σοφία-Μαρία Καλτσάτου, η οποία μένει στην Μπριζ και πηγαινοέρχεται καθημερινά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τρένο-Μετρό) στις Βρυξέλλες στάθηκε πολύ τυχερή, γιατί πέρασε από το Μετρό όπου χτύπησαν οι τρομοκράτες λίγη ώρα νωρίτερα. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην «Ε» «το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά όταν έφθασα στο Μετρό, άκουγα ελληνικό ραδιόφωνο και ενημερώθηκα για το χτύπημα στο αεροδρόμιο. Υπήρχε μια έντονη ανησυχία κι ένας εκνευρισμός στα πρόσωπα όλων, ενώ εκείνη την ώρα η παρουσία της αστυνομίας ήταν η φυσιολογική. Μετά τα δύο χτυπήματα η κατάσταση στην πόλη ήταν τραγική. Άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους πανικόβλητοι να μπούνε σε ασφαλή κτίρια. Άλλοι που ήταν μέσα στα κτίρια, όπως κάποιοι συνάδελφοί μου έπαθαν κρίση πανικού, καθώς είχαμε ξαναβιώσει ανάλογες καταστάσεις με την επίθεση που είχε σημειωθεί στο Μπατακλάν, όταν το επίπεδο συναγερμού ήταν στο 4, όπως είναι σήμερα. Όσο περνούσε η ώρα η ψυχραιμία επέστρεφε στα πρόσωπα όλων, ενώ κάποια στιγμή η αντίδραση κατά του κλίματος τρομοκρατίας των Ισλαμιστών θύμιζε την πρόσφατη στάση των Γάλλων. Το μεσημέρι μας επέτρεψαν να φύγουμε από τις δουλειές μας πεζή και χρειάστηκε να περπατήσω όλο το κέντρο για να φθάσω σε σημείο, απ’ όπου θα με έπαιρνε ο σύζυγός μου με το ΙΧ. Τα μαγαζιά ήταν κλειστά, ενώ όλοι οι δρόμοι ήταν κλεισμένοι με τις κλασικές κορδέλες της αστυνομίας. Στα βελγικά ΜΜΕ το βράδυ υπήρχε μια έντονη κριτική για τη χαλαρή αστυνόμευση των Βρυξελλών, από τη στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν υποψίες για τρομοκρατικό χτύπημα, μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Σίγουρα θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές μέρες για να επέλθει πλήρως η ηρεμία στην πόλη».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass