ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Πολύχρωμο τοπίο ο τυρναβίτικος κάμπος

* Σε εξέλιξη οι αγροτικές καλλιέργειες

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2016 1:08

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Πρόωρη φέτος η ανθοφορία. Τα οπωροφόρα δένδρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μέσα στον Φεβρουάριο και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, είχαν ως αποτέλεσμα με πρώτες τις αμυγδαλιές να στολιστούν με λευκά και άλλων χρωμάτων άνθη μετατρέποντας τον τυρναβίτικο κάμπο σε ένα τεράστιο πίνακα ζωγραφικής με πολλά χρώματα.

Τα φυτά έχουν πλέον αφήσει πίσω τους τη χειμέρια νάρκη και οι χυμοί τους ζεσταίνονται από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Κι ενώ η ανθοφορία ολοκληρώνεται, οι τελευταίες βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας ανησύχησαν τον αγροτικό κόσμο από τον φόβο παγετού, αλλά και ενδεχόμενη απώλεια στην καρπόδεση.

Μια από τις πλέον γόνιμες και δυναμικές αγροτικές περιοχές είναι και αυτή του Τυρνάβου.

Σ’ αυτό τον κάμπο ο μεγαλοδύναμος τα έδωσε όλα απλόχερα. Το έδαφος γόνιμο για όλες τις καλλιέργειες, τα επιφανειακά νερά να τρέχουν δίπλα στις καλλιέργειες και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας παρά την υπέρ χρήση του διαθέτει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για την άρδευση αλλά και την ύδρευση. Άνοιξη και τα δέντρα στον κάμπο του Τυρνάβου άνθισαν δίνοντας μια εικόνα ανοιξιάτικη, γιορτινή.

Πρώτα ήταν οι αμυγδαλές οι οποίες αψήφησαν τον ύπουλο καιρό του Μάρτη και ξεπρόβαλαν τα λευκά τους άνθη. Αμέσως μετά ήρθαν οι πρώιμες ροδακινιές με τα ροζ - σομόν λουλούδια τους που έδωσαν ένα άλλο τόνο στον κάμπο, για να συνεχίσουν οι αχλαδιές τα λουλούδια των οποίων δεν είναι μόνα πάνω στα δέντρα αφού ο καθημερινός ανοιξιάτικος ελληνικός και ζωογόνος ήλιος μαζί με τα άνθη άνοιξε και τα «μάτια» των φύλλων δημιουργώντας μια εναλλαγή λευκού και πράσινου πάνω στο φυτό.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Με μια μικρή ανάπαυλα τις προηγούμενες ημέρες των έντονων βροχοπτώσεων, οι αγρότες βγήκαν και πάλι μέσα στο κάμπο αφού ο καλός καιρός επιτρέπει τώρα πιο εύκολα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες ολοκληρώθηκε το κλάδεμα εκτός από κάποια περιβόλια με αχλαδιές ενώ οι αγρότες τώρα θα μπουν στη διαδικασία του ραντίσματος για την αποφυγή ασθενειών αλλά και για τη γρήγορη απαλλαγή από τα ζιζάνια.

Χαρά θεού ο κάμπος του Τυρνάβου και ενόψει του Σαββατοκύριακου μια βόλτα στα ανθισμένα χωράφια είναι μια καλή ιδέα για κοντινή απόδραση και φυσικά δίπλα στα ανθισμένα χωράφια ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας και τα γύρω χωριά με τις πηγές της Βρύσης και του Μάτι Τυρνάβου σας περιμένουν συντροφιά με ντόπιο τσίπουρο και κρασί και νόστιμους μεζέδες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass