ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Αποχή – απεργία δημοτικών υπαλλήλων στις εκλογές

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2015 21:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:33

Την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ –ΟΤΑ) για απεργία – αποχή των δημοτικών υπαλλήλων από την προετοιμασία των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, υιοθέτησε χθες το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας.

«Εμείς ζητάμε τα δεδουλευμένα μας και δεν έχουμε καμία σχέση με την φορολογική ενημερότητα των δήμων» σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Δημήτρης Κουκούλης προσθέτοντας ότι «θα απέχουμε από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με τις εκλογές».

Την απόφαση για κινητοποίηση για «απεργία - αποχή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κάθε διαδικασία για την προετοιμασία, διεξαγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015» έλαβε σε χθεσινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ, μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη.

Αφορμή για την κινητοποίηση, αποτέλεσε η μη καταβολή του εκλογικού επιδόματος σε δημοτικούς υπαλλήλους που εργάσθηκαν στις δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Πρόκειται για υπαλλήλους δήμων όπως της Λάρισας και του Τυρνάβου, τα επιδόματα των οποίων παρακρατήθηκαν από οικονομικές Εφορίες, με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών, λόγω οφειλών των δήμων προς το Δημόσιο.

Για παράδειγμα, για τους 287 υπαλλήλους του δήμου Λαρισαίων που απασχολήθηκαν στις εκλογές του Μαΐου του 2014, το υπουργείο Οικονομικών, δια της Α’ ΔΟΥ Λάρισας, παρακράτησε την επιχορήγηση (ποσό μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ) του Υπουργείου Εσωτερικών προς το δήμο Λαρισαίων για την απασχόληση των υπαλλήλων, με αφορμή οφειλή του δήμου προς το Δημόσιο.

Μάλιστα παρότι ο δήμος, για το ίδιο θέμα,  βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με το Δημόσιο και η υπόθεση εκκρεμοδικεί, το Υπουργείο Οικονομικών δέσμευσε την επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών και ας πρόκειται για δεδουλευμένα εργαζομένων που δεν φέρουν καμία  ευθύνη για την οφειλή του δήμου.

 ΕΜΠΑΙΓΟΣ

«Αιτία» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ για τη νέα κινητοποίηση είναι «ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η άρνησή της να βρει λύση και να καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση - φιλοδώρημα για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου 2014, αλλά σε ορισμένους Δήμους και για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Πολλοί ΟΤΑ  Α’ Βαθμού δεν έχουν φορολογική ενημερότητα ή έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα τα ποσά που αφορούν στην εκλογική αποζημίωση να παρακρατούνται από τις ΥΔΕ και να μην αποδίδονται στους ΟΤΑ για χορήγηση στους δικαιούχους εργαζόμενους. Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά δεν έπραξε το παραμικρό για την επίλυση του.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ με έγγραφό της προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών  Αργύρη Ντινόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα που φέρει ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2014 τους καλούσε να δώσουν λύση στο πρόβλημα και τους προειδοποιούσε πως η τακτική αυτή αποθαρρύνει και τους τελευταίους εργαζόμενους να θέλουν να απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία που θα προέκυπτε.

Αυτή η ώρα έφτασε και κανείς δεν επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκλογική διαδικασία όταν δεν έχει πληρωθεί την προηγούμενη εκλογική αποζημίωση και δεν γίνεται απολύτως καμία νύξη για την εκλογική αποζημίωση στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές.

Αρκετά πια οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ υφίστανται τον εμπαιγμό, την απαξίωση και τον εξευτελισμό της κυβέρνησης.  Είναι αυτοί που βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής εργασίας (προετοιμασία εκλογικών κέντρων, μεταφορά και φύλαξη εκλογικού υλικού, μεταφορά-στήσιμο καλπών παραβάν, μεταφορά ψηφοδελτίων, μεταφορά εκλογικών αποτελεσμάτων, καθαριότητα χώρων, τροφοδοσία, εκλογικές επιτροπές, Δημοτολόγια και ΚΕΠ για έκδοση πιστοποιητικών, φύλαξη εκλογικών κέντρων, κ.λπ.) και η κυβέρνηση τους υπόσχεται εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα το οποίο μάλιστα δεν καταβάλει» καταλήγει η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η οποία διευκρινίζει επίσης ότι «η εκλογική αποζημίωση που είχε ορισθεί για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν στα 223 ευρώ μικτά, όταν η εκλογική αποζημίωση για το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν από 2.850 ευρώ έως και 3.350 ευρώ, για προσωπικό των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων 2.500 ευρώ, για το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 500 ευρώ και για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων 450 ευρώ».  

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass