ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ΝΔ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πληθώρα υποψηφιοτήτων στις ΔΗΜΤΟ

* Υπόθεση για δύο η Νομαρχιακή Επιτροπή * Αυξημένο το ενδιαφέρον καθώς οι δημοτικές οργανώσεις θα έχουν λόγο στη χάραξη πολιτικής συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο αλλά και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2016 0:05

Του Γιώργου Ρούστα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ και στη Λάρισα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις συνεχείς εκλογικές μάχες που θα διεξαχθούν μέχρι και το συνέδριο του κόμματος, το τριήμερο 22-24 Απριλίου στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον των στελεχών της ΝΔ για τις εκλογές στις Δημοτικές Οργανώσεις, για τη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή (ΝΟΔΕ) και για την εκλογή συνέδρων είναι μεγάλο και αυτό αποδίδεται στην αλλαγή κλίματος που κυριαρχεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο από την εκλογή του νέου αρχηγού όσο και από τη δημοσκοπική άνοδο που καταγράφει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τις 3 Απριλίου, οπότε θα στηθούν κάλπες για τις ΔΗΜΤΟ, την ΟΝΝΕΔ και τους συνέδρους, μέχρι τις 17 Απριλίου οπότε θα γίνουν εκλογές για τη ΝΟΔΕ, η «γαλάζια» οικογένεια του νομού θα βρίσκεται σε εκλογικό πυρετό, με τις παρασκηνιακές διεργασίες να φουντώνουν και τις συμμαχίες να δοκιμάζουν τη συνοχή του κόμματος. Το ίδιο κλίμα θα παραμείνει μέχρι τέλος Απριλίου, καθώς από 22 ως 24 του μήνα (Κυριακή των Βαΐων) θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι η μόνη αλλαγή στις εκλογικές αρχαιρεσίες της ΝΔ σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο (πριν από 3 χρόνια) είναι ότι η εκλογή των συνέδρων θα γίνει από τη βάση και όχι από την Νομαρχιακή Οργανωτική Συνέλευση (ΝΟΣ). Όσον αφορά στο εκλογικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί, όλα δείχνουν ότι θα επιλεγεί αυτό που εφαρμόστηκε στις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου, με τα ίδια σχεδόν εκλογικά κέντρα, την επιστράτευση των εθελοντών και τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους. Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες Παρασκευή 11 Μαρτίου έληξε η προθεσμία εγγραφής νέων μελών, με την προσέλευση να είναι εξίσου μεγάλη. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συγκρότηση της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής (ΝΕΦΕ), η οποία θα αποτελείται από τον πρόεδρο (όχι Λαρισαίο), τον αναπληρωτή πρόεδρο (Λαρισαίο) και 2 τακτικά μέλη.

Και ενώ στις προηγούμενες εκλογές το ενδιαφέρον για τις «γαλάζιες» Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις ήταν μειωμένο, φέτος καταγράφεται μάχη υποψήφιων μνηστήρων, αφού οι ΔΗΜΤΟ αναμένεται να αναβαθμιστούν, καθώς θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση του μισού κομματικού ψηφοδελτίου στις επόμενες εθνικές εκλογές και γενικότερα οι αποφάσεις που θα λαμβάνουν θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής και συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αποκτήσουν και οικονομική αυτοτέλεια. Στο νομό Λάρισας, οι ΔΗΜΤΟ θα είναι όσο και οι δήμοι, δηλαδή 7 και θα αποτελούνται από 10-14 μέλη, ενώ σε επίπεδο νομού συνολικά θα ανέρχονται σε 77 μέλη.

* Αναλυτικότερα η ΔΗΜΤΟ Λάρισας θα αριθμεί 11 άτομα (10 μέλη και ο πρόεδρος). Από τη δεκάδα 3+3 θα προέρχονται από τους πρώην δήμους Γιάννουλης και Κραννώνα αντίστοιχα και 4 από την πόλη της Λάρισας. Υποψήφιοι πρόεδροι για την ΔΗΜΤΟ Λάρισας φέρονται οι Βίκυ Λάππα, Ηρ. Γερογιώκας, Βασ. Πολυμέρου.

* Στην ΔΗΜΤΟ Κιλελέρ η σύνθεση θα είναι 12μελής και θα προκύψει από 3 από τον πρώην δήμο Πλατυκάμπου και από 2 από τους δήμους Νίκαιας, Αρμενίου, Κιλελέρ και Κραννώνα. Για την προεδρεία ακούγεται το όνομα του γεωπόνου Δημ. Ντογκούλη.

* Στην αντίστοιχη οργάνωση της Ελασσόνας, τα μέλη που θα την απαρτίζουν θα είναι 13, συν τον πρόεδρο 14. Ιδιαίτερη δραστηριότητα επιδεικνύουν οι Φώτης Καραγκόγκος, Τάκης Δρυστέλας και Γ. Γιαννούλας.

* Δεκαμελής θα είναι οι υπόλοιπες ΔΗΜΤΟ σε Τέμπη, Φάρσαλα, Τύρναβο και Αγιά. Στον Τύρναβο υποψήφιοι εμφανίζονται οι κ.κ. Χριστοφ. Κατσαρός, Χριστοφ. Αλεξαντρής, Αντρέας Καλακάλας. Στα Τέμπη ακούγονται τα ονόματα των Χρ. Κίτσιου, Δημ. Κουρίτα, Γ. Νικολάου, Φ. Κωστόπουλου. Στα Φάρσαλα ενδιαφέρον έχουν δείξει ο Γ. Αγγελακόπουλος και η Μαργαρίτα Γκότη. Τέλος στην Αγιά το δίδυμο που θα κονταροχτυπηθεί αναμένεται να είναι οι Γιώργος Μασούρας, Αντίγονος Βατζιάς.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΔΗΜΤΟ θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει 20 υπογραφές στελεχών του κόμματος για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά τους.

Σχετικά με τους συνέδρους που θα εκλεγούν ενόψει του κεντρικού συνεδρίου της ΝΔ, σε επίπεδο νομού θα είναι 37, από το μικτό ψηφοδέλτιο 28, με τους Λαρισαίους που θα απευθύνονται σε μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων να έχουν προβάδισμα έναντι της επαρχίας και 9 γυναίκες λόγω ποσόστωσης.

Στις 3 Απριλίου θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ΟΝΝΕΔ, με τη διοίκησή της να είναι 7μελής, ενώ σε κάθε δήμο θα υπάρχει τοπική 3μελής επιτροπή.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου θα ξαναστηθούν κάλπες, αυτή τη φορά για την εκλογή των δέκα Τομεαρχών του κόμματος σε επίπεδο νομού και ειδικότερα στους τομείς: Αγροτικό, Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Οικονομίας, Υποδομών-Δικτύων, Κοινωνικής Πολιτικής, Μισθωτών, Εμπόρων-Βιοτεχνών-Παραγωγικών τάξεων και Πολιτισμού. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Τομεάρχες ξεκινά στις 21 Μαρτίου και λήγει στις 23 του μήνα.

Σχετικά με τη ΝΟΔΕ οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ οι κάλπες θα στηθούν στις 17 Απριλίου. Σε αυτή τη μάχη το εκλεκτορικό σώμα θα αποτελείται συνολικά από 121 στελέχη και πιο συγκεκριμένα: Από τα 77 μέλη των ΔΗΜΤΟ, 22 από την ΟΝΝΕΔ, τους 10 Θεματικούς Τομεάρχες, ενώ εξ οφίτσιο θα μετέχουν οι δύο βουλευτές κ. Χαρακόπουλος, Κέλλας, οι δύο εκλεγμένοι δήμαρχοι του κόμματος κ.κ. Ευαγγέλου, Νασιακόπουλος, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, και οι 6 Λαρισαίοι που μετέχουν στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ήτοι οι κ.κ. Γ. Ζιαράγκας, Γ. Αδαμούλης, Αντ. Μαγκλάρης, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Δημ. Παπαλέξης, Ξένια Κρασαδάκη. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ θα εκλεγεί εφόσον συγκεντρώσει το 40% τουλάχιστον των ψήφων. Όλα δείχνουν ότι η μάχη για την προεδρία της ΝΟΔΕ θα παιχτεί ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Βαγγέλη Παπαλέξη (ο οποίος διαδέχθηκε τον Γενάρη του 2015 τον αείμνηστο Δημ. Παπαευθυμίου κι έτσι έγινε -σε ηλικία 32 ετών- ο νεότερος πρόεδρος ΝΟΔΕ της ΝΔ σε όλη τη χώρα) και τον δικηγόρο Χρήστο Καπετάνο. Όπως όλα δείχνουν η υποψηφιότητα του Γιάννη Κουκούτση (δημ. σύμβουλος-αντιδήμαρχος Πλατυκάμπου) δεν δείχνει να προχωρά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass