ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έξι κληροδοτήματα διεκδικεί ο Δήμος Λαρισαίων

* Στα μισά εξ αυτών λειτουργούν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2016 0:17

Της Λένας Κισσάβου

Στη διοίκηση και στην περιουσία του, ζητά να περιέλθουν έξι κληροδοτήματα, ο Δήμος Λαρισαίων, από την υπηρεσία κληροδοτημάτων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στα περισσότερα από τα οποία σήμερα λειτουργούν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Ο Δήμος εκπλήρωσε τους όρους των κληροδοτών, που είχαν αφήσει στη διαθήκη τους και σήμερα αυτά επιτελούν τον τελικό σκοπό των επιθυμιών τους. Ως εκ τούτου προκειμένου κάθε φορά να αναγκάζεται να μπλέκει στα χρονοβόρα γρανάζια της γραφειοκρατίας, για την κατάθεση ετήσιας έκθεσης και έγκρισης της διαχείρισής τους , από την αρμόδια υπηρεσία κληροδοτημάτων, ζητά να ενταχθούν στη δομή του για την ευέλικτή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτη Νταή: «Ο σκοπός για το οποίο προσφέρθηκαν τα κληροδοτήματα, έχει επιτευχθεί από τον Δήμο. Η αίτησή του λοιπόν, να περιέλθουν στην απόλυτη δικαιοδοσία του, ως διοίκηση και περιουσία, γίνεται και μόνο για να μειωθεί η γραφειοκρατία που απαιτείται στις περιπτώσεις διαχείρισης των κληροδοτημάτων και η οποία δυσχεραίνει το έργο της ομαλής λειτουργίας τους».

Η εν λόγω αίτηση, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο και στάλθηκε στο Τμήμα Εποπτείας, της διεύθυνσης Κοινωφελών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, απ’ όπου αναμένεται απάντηση.

Συγκεκριμένα, στην αίτηση αναφέρεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων ζητά

τον αποχαρακτηρισμό έξι κληροδοτημάτων του, ως Κεφάλαια Αυτοτελούς Διαχείρισης, καθώς «Με βάση το άρθρο 50 παραγ.3 του νόμου 4182/2013, αν ο σκοπός των Κληροδοτημάτων είναι όμοιος και δεν διαφέρει ουσιωδώς από τον τρόπο διοίκησης του Δήμου Λαρισαίων, η περιουσία και η διοίκησή τους θα πρέπει να ενταχθούν στη δομή και περιουσία του Δήμου Λαρισαίων».

Επειδή ο σκοπός των Κληροδοτημάτων κατέστη όμοιος με αυτόν του Δήμου, ζητά να ενταχθούν στη δομή, στην περιουσία και στη διοίκησή του τα εξής:

1. Κληροδότημα Παπαευσταθίου -Αληθινού Αλίκης, με σκοπό τη λειτουργία και συντήρηση Βρεφονηπιακού Σταθμού.

2. Κληροδότημα Μανέτα Αγγελικής με σκοπό την κατασκευή και συντήρηση Παιδικού Σταθμού.

3. Κληροδότημα Νακίδου Ευανθίας με σκοπό τη συντήρηση του οικογενειακού τάφου και τα μισθώματα των διαμερισμάτων του κληροδοτήματος να δίνονται στο Γηροκομείο.

4. Κληροδότημα Τσίτσα με σκοπό την λειτουργία και συντήρηση Βρεφονηπιακού Σταθμού

5. Κληροδότημα Ζορμπαλά Αθηνάς με σκοπό τη λειτουργία και συντήρηση Νηπιαγωγείου

6. Κληροδότημα Γρηγοριάδη με σκοπό τη συντήρηση του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κεντρου – Βιβλιοθήκη.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Αναλυτικότερα:

-Στο κληροδότημα της Παπαευσταθίου- Αληθινού Αλίκης, ένα ισόγειο κτίσμα, που βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου 12 στη Λάρισα, λειτουργεί ο 19ος δημοτικός βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός του δήμου Λαρισαίων.

Σύμφωνα με τους όρους του κληροδοτήματος: Ο Δήμος Λαρισαίων έχει στην αποκλειστική του κυριότητα κατοχή και νομή ένα διαμέρισμα εμβαδού 75,34 τ.μ. (μικτή επιφάνεια) 2ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Νικηφόρου Φωκά 1 στη Λάρισα, το οποίο αποτελεί κληροδότημα με την από 16-02-1994 μυστική διαθήκη της αποβιώσασας Παπαευσταθίου- Αληθινού Αλίκης, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος έχει την υποχρέωση-δέσμευση να χρησιμοποιεί τα μισθώματα του ανωτέρω κληροδοτήματος για τη συντήρηση του Βρεφονηπιακού Σταθμού και των ιδίων κτισμάτων.

-Το κληροδότημα της Μανέτας Αγγελικής, είναι μια μονοκατοικία στην οδό Μιαούλη 14, η οποία γκρεμίστηκε και αναγέρθηκε ο 17ος δημοτικός βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός του Δήμου Λαρισαίων.

-Το κληροδότημα της Νακίδου Ευανθίας, αφορά σε διαμερίσματα στη Λάρισα, τα μισθώματα των οποίων δίνονται για τη συντήρηση του οικογενειακού τάφου της. Στο κληροδότημα ο Δήμος Λαρισαίων έχει την ψιλή κυριότητα, ενώ το Γηροκομείο Λάρισας την επικαρπία.

-Το κληροδότημα της Ζορμπαλά Αθηνάς, είναι ένα ισόγειο κτίσμα στην οδό Αγιάς 2, όπου στεγάζονται και λειτουργούν τα 7ο και 32ο νηπιαγωγεία Λάρισας.

-Κληροδότημα Γρηγοριάδη με σκοπό τη συντήρηση του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κεντρου – Βιβλιοθήκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass