ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ 12ο Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Το «υγιεινό» πήγε σχολείο

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2016 0:30

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Φρούτα με χαμογελαστές φατσούλες, χαλβάδες με ευχές και ένας τεράστιος κλόουν καλωσορίζει όλα τα παιδιά στο «υγιεινό»! Το «υγιεινό» είναι ένα κυλικείο πρότυπο για τα σχολικά δεδομένα που λειτουργεί στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Η Φρόσω Χάιδα μητέρα τεσσάρων παιδιών, με τα τρία από αυτά στο δημοτικό σχολείο, επέλεξε από τη στιγμή που ανέλαβε το σχολικό κυλικείο να βάλει φρένο στις διατροφικές ατασθαλίες των παιδιών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια που δραστηριοποιούνταν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έθετε θέματα διατροφής που απασχολούσαν τους περισσότερους γονείς. Έτσι, λοιπόν, από τη μέρα που άνοιξε το «υγιεινό» έφερε φρούτα, λαχανικά και φυσικούς χυμούς στις σχολικές αίθουσες και έμειναν εκτός προαυλίου πατατάκια, γαριδάκια, ζελεδάκια και τσίχλες. Με καμάρι παρουσιάζει στην «Ε» την «πραμάτεια» της όπως είναι τα μήλα, μπανάνες και τα πορτοκάλια, ο χαλβάς Φαρσάλων, ο χαλβά με ταχίνι, το κουλούρι το γεμιστό με μέλι και κανέλα, το άπαχο γάλα, τα σάντουιτς με το ψωμάκι ολικής και η γαλοπούλα, οι κρέμες βανίλιας και σοκολάτας χωρίς πολλή ζάχαρη. «Τα παιδιά είναι πώς θα τα μάθεις. Από την πρώτη στιγμή βρήκαν στο κυλικείο μόνο υγιεινές τροφές, χωρίς συντηρητικά και αυτές επιλέγουν» λέει η Φρόσω για να προσθέσει ότι «οι τιμές δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ».

Για τους γονείς που είναι ικανοποιημένοι αλλά και για το μάθημα διατροφής που προσφέρει το σχολείο έκανε λόγο ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Θανάσης Μιμούλης. «Με το να προσφέρονται στα παιδιά φρούτα και παραδοσιακά προϊόντα και οι γονείς είναι ικανοποιημένοι και οι μαθητές τρέφονται σωστά. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κυλικείο πρότυπο για τις σχολικές μονάδες. Στόχος μας ήταν αυτά που λέγαμε στην τάξη για τη σωστή διατροφή να τα βρίσκουν και τα παιδιά στο διάλειμμα», δηλώνει ο κ. Μιμούλης.

Το κουδούνι χτυπά και οι μαθητές ξεχύνονται στους διαδρόμους του σχολείου. Έχουν αρκετές ώρες ακόμα για το μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι και τα περισσότερα από αυτά κατευθύνονται στο κυλικείο. Η Φρόσω τα έχει όλα τακτοποιημένα. Από την αριστερή πλευρά τα πιο μικρά παιδιά της Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού και από δεξιά οι μεγαλύτεροι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’. «Είναι υπόδειγμα κυλικείου για τα προϊόντα που διαθέτει αλλά και για διακόσμηση που επιλέγει κάθε φορά. Μας φτιάχνει τη διάθεση», λέει η δασκάλα των αγγλικών για να παραδεχτεί συγχρόνως ότι ούτε οι μεγάλοι μπορούν να αντισταθούν στις υγιεινές λιχουδιές του κυλικείου. «Οι γονείς είναι ήσυχοι πια για αυτά που καταναλώνει το παιδί στο σχολείο. Είναι πρότυπο κυλικείου, ένας κανόνας που θα έπρεπε να τον ακολουθούν όλοι», υπογραμμίζει ο γυμναστής του 12ου Δημοτικού.

Η Φρόσω Χάιδα εκτός από την προσοχή που δείχνει στα προϊόντα που προσφέρει στα παιδιά συγχρόνως φροντίζει και για την εξωτερική διακόσμηση του κυλικείου. Λόγω της γιορτής της αποκριάς το πρόσωπο ενός τεράστιου κλόουν κοσμεί τον λευκό τοίχο. Με χαρά τα παιδιά εξηγούν ότι τα Χριστούγεννα το κυλικείο είχε μετατραπεί σε σπίτι του Αϊ Βασίλη.    

Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας στη χώρα μας να είναι υψηλά, η ανάγκη για σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε καθημερινή βάση ακόμα και στο σχολείο είναι απαραίτητη. Όπως επίσης είναι πολύ χρήσιμο κάθε γονιός να γνωρίζει ότι υπάρχουν σχολικά κυλικεία που τηρούν τους νόμους και ακολουθούν τις λίστες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή.

Οι κατηγορίες τροφίμων που προβλέπονται είναι φρούτα – λαχανικά, γαλακτοκομικά, απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα, σάντουιτς γαλοπούλας, γλυκίσματα όπως χαλβάς, παστέλι, μέλι.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών, η διάθεση αναψυκτικών, η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass