ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΠΑΝΙΑ ΡΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΣΚΕΣ

Παθιασμένοι με την ιστορία των αντικειμένων

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2016 18:50

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Συλλέκτης σημαίνει πάθος και η αλήθεια είναι ότι οι συλλέκτες συχνά το πληρώνουν ακριβά το πάθος τους. Ο Δημήτρης Μπαλούσης και ο Αθανάσιος Κατσίκας διαθέτουν στην πλούσια συλλογή τους περισσότερα από 3.000 αντικείμενα, για τα οποία γνωρίζουν συγχρόνως την ιστορία τους.

Την αρχή έκανε ο Αθανάσιος πριν από 25 χρόνια και δεν άργησε το μικρόβιο να το μεταφέρει γρήγορα και στον φίλο του Δημήτρη. «Όλα γίνονται με μεράκι, αγάπη και δουλειά», λένε στην «Ε» οι δυο τους, παρουσιάζοντας με καμάρι τη συλλογή τους.

Στον χώρο που φιλοξενούν τα περισσότερα αντικείμενα, ο επισκέπτης κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο. «Οι παλιοί θυμούνται, γνωρίζουν. Και οι νέοι ρωτούν και μαθαίνουν για τα κομμάτια της ιστορίας μας», αναφέρουν για να προσθέσουν ότι «πρόκειται για ένα ακριβό χόμπι αλλά συγχρόνως ιδιαίτερο». Από τα πιο παλιά αντικείμενα στη συλλογή τους είναι ένα ρολόι τοίχου από τη Γαλλία που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το τελευταίο διάστημα έχουν επικεντρωθεί στη συλλογή αντικειμένων που προέρχονται από το στρατό και την αστυνομία. Με καμάρι δείχνουν το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα. Είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και άργυρο ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του ελληνικού έθνους. Επάνω από τον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες. Τα πρώτα μετάλλια που κατασκευάστηκαν (1926-1935) είχαν σε κάθε βραχίονα του σταυρού την επιγραφή «E-T-T-A», τα αρχικά γράμματα του ρητού «Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι» (αναγεννιέμαι από τη στάχτη μου). Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας (1935-1974) οι επιγραφές αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκε το βασιλικό στέμμα. Στην αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου προστέθηκε το μονόγραμμα του εκάστοτε βασιλέως. Από το 1975 και μετά αφαιρέθηκε το στέμμα, ενώ η αντίστροφη πλευρά έχει το εθνόσημο της Ελλάδας που συνοδεύεται από τις λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία». Ο αστέρας του Τάγματος του Φοίνικα είναι αργυρός με οκτώ ευθείες ακτίνες. Στο κέντρο του φέρει τον Φοίνικα. Η ταινία του Τάγματος έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με μαύρες στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

Ένα από τα επίσης σπάνια κομμάτια στη συλλογή τους είναι και η ασπίδα του πρώην Σώματος της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το βαλιτσάκι εκστρατείας του στρατιωτικού κουρέα που το μετέφερε μαζί του στον πόλεμο, δελτία ταυτότητας τα οποία είχαν εκδοθεί στην Κατοχή, τρίτομο ελληνικό λεξικό αφιερωμένο στον βασιλιά Όθωνα αλλά και μια αχρησιμοποίητη κάσκα της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα στέκι συλλεκτών στην πόλη, να υπάρχει μία μόνιμη έκθεση και να είναι επισκέψιμη από το κοινό», αναφέρει ο κ. Κατσίκας που στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε φιλοτελική έκθεση που είχε διοργανώσει ο Δήμος Λαρισαίων σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ και όπως υποστηρίζει «η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη, όπως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα γραμματόσημα οι επισκέπτες». Ο Δημήτρης Μπαλούσης και ο Αθανάσιος Κατσίκας για τον εμπλουτισμό της συλλογής τους συμμετέχουν σε δημοπρασίες, ψάχνουν, ταξιδεύουν, αναζητούν αλλά συγχρόνως δεν ξεχνούν να ευχαριστήσουν και τους συμπολίτες τους που τους δωρίζουν διάφορα αντικείμενα.

Το κυνήγι των σπάνιων αντικειμένων, που τα ίχνη τους χάνονται στους αιώνες της ιστορίας, απαιτεί θυσίες που δεν λογαριάζονται μόνο με χρήματα αλλά και με επίμονη κοπιαστική μελέτη. Για τους δύο φίλους που έχουν αυτό το «μικρόβιο» τίποτα, όπως λένε και οι ίδιοι, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ικανοποίηση που αισθάνονται όταν ένα κομμάτι φτάνει στα χέρια τους και έρχεται να προστεθεί στη συλλογή τους. Γνωρίζουν τα μυστικά που κουβαλά το καθένα και πάνω του διαβάζουν τις ιστορίες που κρύβει από το ταξίδι του στον χρόνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass