ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανέβηκαν οι τόνοι για το προσφυγικό

* Κ. Αγοραστός: «Έρχεται τσουνάμι» - Ν. Τσιλιμίγκας: «Η χώρα είναι ανοργάνωτη» * Ηρώ Διώτη: «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» -Π. Ηλιόπουλος: «Λαθρομετανάστες εισβολείς»

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2016 8:00

 

Του Κώστα Γκιάστα

Σε υψηλούς τόνους και σε κάποιες στιγμές εν μέσω ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας λόγω τοποθετήσεων, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με θέμα το προσφυγικό. Σημείο αντιπαράθεσης ήταν μεταξύ άλλων τόσο οι προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων όσο ακόμα και οι εκφράσεις για τους πρόσφυγες, με την Ηρώ Διώτη να δέχεται κυρίως τα βέλη και τις διαμαρτυρίες από παρευρεθέντες στην αίθουσα (σ.σ. αυτοχαρακτηρίστηκαν ως Έλληνες) για την τοποθέτησή της και τις απόψεις της.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας έναν απολογισμό για ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί η ροή των προσφύγων σε όλη τη Θεσσαλία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σύσκεψη που προηγήθηκε χθες το πρωί για το θέμα.

Μάλιστα μετά τη σύσκεψη στην οποία έδωσε το «παρών», ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, έκανε μια δήλωση – και επί της ουσίας τα ίδια ανέφερε και στην τοποθέτησή του. Η δήλωση είχε ως εξής: «Το ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού είναι εθνικό και έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη φτώχεια, την ανεργία και το σχέδιο αξιολόγησης από τους θεσμούς, που επιτέλους πρέπει κάποτε να λήξει. Το σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες κατά μήκος της διαδρομής Πειραιάς – Ειδομένη, αντιμετωπίστηκε από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Συνεργαστήκαμε και μέσα από τη συνέργεια πετύχαμε να μην έχουμε καμία απώλεια. Διασφαλίσαμε τη δημόσια υγεία, τη σίτιση των ανθρώπων αυτών και την προσωρινή παραμονή και ομαλοποιήσαμε την κατάσταση. Το φαινόμενο όμως θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Έρχεται «τσουνάμι» και χρειάζεται συντονισμός. Ο συντονισμός αυτός ξεκινά σήμερα και μας ζητήθηκε να παρέχουμε στέγαση, σίτιση και κοινωνικές υπηρεσίες. Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνδράμουμε όλοι: Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, ΜΚΟ, τοπικές κοινωνίες, η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.α. έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε μια προσφορά αγαθών. Επίσης πρέπει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι σαφής και ξεκάθαρη έτσι ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις και πολώσεις. Είναι δύσκολο το εγχείρημα πάνω σε ένα σοβαρό θέμα, όπου η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μια ανθρωπιστική κρίση της ευρύτερης περιοχής. Αν όλο αυτό γινόταν σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Οι Έλληνες όμως το αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο του ανθρωπισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας. Άρα λοιπόν οι υπόλοιποι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η οικονομική ασφυξία και με τη διαχείριση που ακολουθείται είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, συνένωση δυνάμεων και σαφές σχέδιο για το ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο το κάνει».

Ο περιφερειάρχης, είπε ακόμα ότι στελέχη του υπουργείου ζήτησαν απ’ τους παρευρεθέντες στη σύσκεψη, να βρουν προσωρινούς χώρους εγκατάστασης προσφύγων, όπως βιομηχανικά κτίρια, παλιές εκθέσεις, κατασκηνώσεις κ.λπ., κοντά στο εθνικό οδικό δίκτυο, προκειμένου να αξιοποιηθούν εάν και εφόσον χρειαστεί.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ν. Τσιλιμίγκας που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η χώρα είναι ανοργάνωτη. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί η επίθεση είναι μεγάλη. Εμείς θα το έχουμε το πρόβλημα» και συμπληρώνοντας η κ. Λιακούλη υπογράμμισε: «Το θέμα δεν ήρθε από το πουθενά. Η χώρα είναι το διεθνές μονοπάτι. Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του προβλήματος».

Η επικεφαλής της παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», κ. Ηρώ Διώτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Τέτοιες εκφράσεις δεν βοηθάνε αλλά δημιουργούνε κλίμα. Όσοι υποστήριζαν το «μένουμε Ευρώπη» βλέπουνε τώρα για ποια Ευρώπη μιλάμε. Πρόσφυγες – μετανάστες ήταν οι πρόγονοί μας. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και ήρθαν για να μείνουν» ενώ υπογράμμισε και πως «η Εκκλησία ήταν απούσα από όλο αυτό (σ.σ. εννοώντας την υποστήριξη των προσφύγων) και παίρνω την ευθύνη του λόγου μου».

Απαντώντας στα παραπάνω ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Π. Ηλιόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Άλλο πρόσφυγας και άλλο λαθρομετανάστης – εισβολέας. Δεν έχουν πόλεμο αυτοί στις πατρίδες τους. Δεν έχει πόλεμο στο Μαρόκο και στο Πακιστάν» ενώ ανέφερε πως «είναι αστειότητα το πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα η Ευρώπη».

Εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συσπείρωσης ο κ. Γ. Λούμας είπε πως: «Είμαστε αντίθετοι στα Hot Spots. Γνωρίζουμε τι έρχεται και θα πρέπει όσοι έρθουν να μπούνε σε χώρους υποδοχής ανθρώπινους που θα τους φτιάξει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».

* Πριν τη συνεδρίαση κόπηκε η πίτα του Περιφερειακού Συμβουλίου και τυχερός αναδείχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Μπάρδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass