ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ «ΦΕΥΓΑΤΩΝ» ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η περιπλάνηση του Περσέα που δεν είχε «μικροτσίπ»

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2016 1:10

 

Στο διαδίκτυο, στις κολόνες με την απαραίτητη φωτογραφία, στις εφημερίδες, σχεδόν καθημερινά, ιδιοκτήτες αναζητούν τα σκυλιά τους που το έσκασαν.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Περσέα που προφανώς «επηρεασμένος» από τον συνονόματό του τον ημίθεο, θέλησε προσφάτως να αποκτήσει και αυτός μια περιπετειώδη ζωή. Και απομακρύνθηκε από την ιδιοκτήτριά του.

Η ιστορία του χαμένου Περσέα ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και δεν άργησε να γίνει γρήγορα γνωστή. Δεν περνά και απαρατήρητο ένα μαύρο πιτ μπουλ στο κέντρο της Λάρισας. Το σκυλί φαινόταν ότι «ήταν από σπίτι», αλλά δεν διέθετε το απαραίτητο «μικροτσίπ» προκειμένου να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του. Τον Περσέα τον είδαν αρκετοί αλλά όπως λέει και η εθελόντρια από τους «Αδέσποτους Εθελοντές Λάρισας» Αλεξάνδρα Μουστάκα «κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να τον φιλοξενήσει για λίγες μέρες μέχρι να βρεθεί είτε ο ιδιοκτήτης του ζώου, είτε ένα νέο σπίτι». Τελικά την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ο Στέλιος, φίλος των «Αδέσποτων Εθελοντών», περιμάζεψε τον Περσέα. Αφού είχε κοιμηθεί έξω από καφετέριες, από ψαράδικα και διάφορα άλλα καταστήματα. Μετά από αρκετές κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ιδιοκτήτρια βρήκε τον αγαπημένο της σκύλο μόλις χθες και η πρώτη ενέργεια που έκανε εκτός από το να ευχαριστήσει τον εθελοντή που τον φιλοξένησε ήταν να του τοποθετήσει «μικροτσίπ».

Η παράκληση που κάνουν οι εθελοντές προς τους Λαρισαίους είναι να είναι περισσότερο ανοιχτοί και φιλόξενοι έτσι ώστε «όλοι μαζί, το κάτι να γίνεται πολύ. Παράλληλα, κανένας ιδιοκτήτης ζώου δεν θα πρέπει να λησμονά την τοποθέτηση “μικροτσίπ”, καθώς κρίνεται απαραίτητο για την καλή πορεία της συμβίωσής μας με τα αγαπημένα μας τετράποδα».

«ΦΕΥΓΑΤΑ» ΣΚΥΛΙΑ

Η περιπέτεια του Περσέα μπορεί να είχε αίσιο τέλος, την ίδια κατάληξη όμως δεν έχουν όλα τα ζώα που χάνονται σχεδόν καθημερινά. Σύμφωνα με κτηνιάτρους, εκπαιδευτές, ιδιοκτήτες σκύλων, όσο καλά εκπαιδευμένο και αν είναι ένα σκυλί, όσα χρόνια και αν κυκλοφορεί χωρίς λουρί μία στιγμή μπορεί να την… κοπανήσει. Και αυτό θα συμβεί όχι γιατί βαρέθηκε τον ιδιοκτήτη του αλλά γιατί πολύ απλά κάτι του κέντρισε το ενδιαφέρον, ένα περιστέρι, ένα μπαλάκι. Τα σκυλιά δεν το σκάνε. Η κροτοφοβία, ο οίστρος στα θηλυκά, οι τάσεις φυγής του αρσενικού που θέλει να ζευγαρώσει, η ανάγκη για περιπλάνηση που έχουν κάποιες φυλές είναι κάποιοι από τους λόγους που μόλις μείνουν χωρίς λουρί μπορεί και «την κάνουν» με σκοπό βέβαια να γυρίσουν κάποια στιγμή πίσω.

Οι κίνδυνοι ωστόσο καραδοκούν και δεν είναι άλλοι από το να φάει κάποιο φευγάτο σκυλί φόλα, να το χτυπήσει αυτοκίνητο, να μην βρίσκει το σπίτι, να το κλέψουν.

ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ "ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ"

Για να επιστρέψει και πάλι ο σκύλος στον ιδιοκτήτη του εκτός από την ταυτότητα που θα πρέπει να διαθέτει στο κολάρο του, κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση «μικροτσίπ» που θα αποτελεί την ηλεκτρονική ταυτότητα του σκύλου. Η διαδικασία, που γίνεται από τον κτηνίατρο είναι γρήγορη και εύκολη, και δεν δημιουργεί πρόβλημα στον σκύλο. Μετά την εμφύτευση, ο κτηνίατρος θα δώσει ένα αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με τα στοιχεία του σκύλου (όνομα, φυλή, ημερομηνία γέννησης),τα προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη αλλά και τον αριθμό του «μικροτσίπ». Ένα αντίγραφο στέλνεται και στον Σύλλογο Ελλήνων Κτηνιάτρων, όπου τα στοιχεία καταγράφονται σε μία βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σε περίπτωση που χαθεί το αγαπημένο τετράποδο και κάποιος το βρει και επισκεφθεί έναν κτηνίατρο, αυτός με μία συσκευή (scanner) θα βρει τον αριθμό του «μικροτσίπ» και επομένως τα στοιχεία του ιδιοκτήτη για να τον ειδοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση θα ειδοποιηθεί άμεσα ο Σύλλογος Ελλήνων Κτηνιάτρων και παράλληλα να υπάρξει επικοινωνία με τους τοπικούς φιλοζωικούς συλλόγους και καταφύγια αλλά και με τους κτηνιάτρους της περιοχής.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass