* Ενημερωτική εκδήλωση χθες από την «Οικολογική Θεσσαλία» στη Λάρισα

TTIP: «Τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο»

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2016 0:48

«Τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο», θα μπορούσε να ερμηνευθεί, με μία φράση, η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς με τα αρχικά TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), που επιδιώκουν να υπογράψουν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την άποψη των «Οικολόγων Πράσινων».

Πρόκειται για ένα θέμα που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη Λάρισα, αν και οι διαδικασίες να «κλείσει» η εν λόγω εμπορική συμφωνία φτάνουν στο τέλος τους.

Το έφερε στην επιφάνεια η Περιφερειακή Παράταξη Θεσσαλίας «Οικολογική Θεσσαλία», καλώντας ειδικούς ομιλητές να ενημερώσουν για το τι προβλέπει, τι θα εφαρμοστεί και τι θα ακολουθήσει αυτής της συμφωνίας, σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες.

Ο προβληματισμός που κατατέθηκε ήταν «Συμφωνία εμπορίου ΤΤΕΙP: Ελεύθερες συναλλαγές ή νέος μεσαίωνας;», και μίλησαν οι κ. Γιώργος Κολέμπας και Κώστας Διάκος.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με χαιρετισμό του ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία», κ. Νίκος Πουτσιάκας.

Ο κ. Κ. Δούκας, αναφερόμενος στους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια συμφωνία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί την καθημερινή μας ζωή…

Υπέρτατο συμφέρον της θα είναι η οικονομική ανάπτυξη με όρους αγορών, όπου τα κέρδη θα είναι πάνω από τον άνθρωπο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό!»

Ο κ. Κολέμπας υποστήριξε: «Στις 8 Ιουλίου 2013 στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Barak Obama και ο τότε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Jose Manuel Barroso ανακοίνωσαν την αρχή των διαπραγματεύσεων για μια λεπτομερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ονομάσθηκε Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς με τα αρχικά TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Με αυτή τη συμφωνία, αν επικυρωθεί τελικά, οι επενδυτές και οι πολυεθνικές θα είναι το ίδιο κυρίαρχες με τα κράτη και τους λαούς! Θα έχουν τα ίδια, αν όχι και υπέρτατα δικαιώματα».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο κ. Κολέμπας στάθηκε περισσότερο στη νομοθεσία για τα τρόφιμα που προβλέπει η συμφωνία και τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νομοθεσία για τα τρόφιμα στην Ευρώπη δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και στην ουσία απαιτείται περαιτέρω θετική αναβάθμιση για την ασφάλεια στις επιλογές των παραγωγών και καταναλωτών. Στην Αμερική είναι όμως ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Για παράδειγμα, για την αποφυγή του κινδύνου από τις σαλμονέλες, τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας στα αμερικανικά σφαγεία απολυμαίνονται με χλώριο. Τα χλωριωμένα αυτά κοτόπουλα ή χοιρινά δεν επιθυμεί να εισάγει η Ευρώπη. Το ίδιο και το μοσχαρίσιο κρέας με αυξητική ορμόνη ή από κλωνοποιημένα ζώα που στις ΗΠΑ επιτρέπεται.

Η ΤΤΙΡ αποβλέπει στην άρση των εμποδίων που προέρχονται από τη νομοθεσία, αφού τα προϊόντα «περάσουν» από τα τελωνεία. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε νόμος, για τα τρόφιμα, που καταναλώνουμε. Η TTIP θα επηρεάσει τα υφιστάμενα πρότυπα της Ε.Ε., για την ασφάλεια και την επισήμανση των τροφίμων».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass