ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Εκοιμήθη εν κυρίω ο πρωτοψάλτης Ι. Κεσσάκης

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2016 0:48

Εκοιμήθη εν Κυρίω το απόγευμα της Δευτέρας, ο μεγάλος και καταξιωμένος Διδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και Άρχων Πρωτοψάλτης Ιωάννης Κεσσάκης, του Γεωργίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης «ο μακαριστός Ιεροψάλτης γεννήθηκε το 1934 στον Πολύφυτο Ξάνθης, όπου έμαθε και τα πρώτα γράμματα. Με το άριστο Πατριαρχικό ύφος και το σπάνιο ήθος της προσωπικότητός του υπηρέτησε πιστά και ελάμπρυνε με την απαράμιλλη σε κάλλος, ισχύν, μελωδίαν  και ανατολίτικη γλυκύτητα τα ιερά αναλόγια της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, του Σιδηροκάστρου, της γενετείρας του Ξάνθης και επί 40 ολόκληρα χρόνια διηκόνησε επαξίως το δεξιό ιερό αναλόγιο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης. Ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης και εραστής της Βυζαντινής Μουσικής υπηρέτησε ως καθηγητής στην σχολή Βυζαντινή Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, αρχιερατεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Ιακώβου, ενώ ανέδειξε πληθώρα επιτυχημένων μαθητών και σπουδαίων Ιεροψαλτών, που λαμπρύνουν με την παρουσία τους τα ιερά αναλόγια της Λαρισαϊκής Εκκλησίας και με τους οποίους έδωσε μεγάλες και αλησμόνητες συναυλίες βυζαντινών ύμνων και παραδοσιακών ασμάτων και μάλιστα βραβεύθηκε πολλές φορές ως Χοράρχης και Μαΐστορας. Σε όλη αυτή την ευλογημένη πορεία της δόξης και της χαράς αλλά και σε όλη την μακρά περίοδο της σκληρής δοκιμασίας της υγείας του, είχε θερμή την συμπαράσταση, την στοργή και την αληθινή αγάπη του ανθρώπου της ζωής του, της ευλογημένης συζύγου του Παγώνας, της εξαιρετικής θυγατρός του Ξανθίππης, εξαιρέτως δε των δύο αγαπημένων του εγγονών Ιωάννου και Γεωργίου, οι οποίοι διδάχθηκαν πάρα πολλά πλησίον του. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, εκτιμήσας την μεγάλη και πολυετή ιεροψαλτική του προσφορά, το σπάνιο τάλαντο, με το οποίο τον επροίκισε ο Θεός, τον ευαίσθητο και αδαμάντινο χαρακτήρα του και τον βαθύ και ειλικρινή σεβασμό αλλά και την ανιδιοτελή αγάπη που έτρεφε προς την αγία μας Εκκλησία και τους λειτουργούς της, τον ετίμησε με την υψηλή τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, προσφωνήσας αυτόν καταλλήλως κατά τον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της εορτής των αγίων ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στον εορτάζοντα Ιερό Ναό τους, στις 8 Μαρτίου του 2004, του απερχομένου Διδασκάλου Ιωάννου ψάλλοντος μεγαλοπρεπώς τον πολυχρονισμό του. Επίσης και οι αδελφοί του Ιεροψάλτες από την σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος» και τον Σύλλογο Ιεροψαλτών τον ετίμησαν ιεροχρεωστικώς σε μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας για την λαμπρά πορεία του στα Ιεροψαλτικά δρώμενα της περιοχής».

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Ιεροψάλτου τελέσθηκε χθες Τρίτη από τον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Ιγνατίου, ενώ ο ενταφιασμός του σκηνώματός του θα λάβει χώρα στο κοιμητήριο της πόλεως του Αγίου Αθανασίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, γενεθλίου τόπου της συζύγου του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass