Η Φιλιππούπολη τιμά τον Άγιο Τρύφωνα

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2016 0:45

 

Η λατρεία του Αγίου Τρύφωνα του Μεγαλομάρτυρα αποτελεί μία από τις θρησκευτικές παραδόσεις των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που μεταφυτεύτηκε στις νέες πατρίδες και παρέμεινε αναλλοίωτη ανά τους καιρούς. Κάθε χρόνο, την πρώτη μέρα του Φλεβάρη, οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας τιμούν με ιδιαίτερη ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τον Άγιο τους, προστάτη των αμπελουργών ειδικά αλλά και γενικότερα των γεωργών. Η θέση της εορτής του στον ετήσιο κύκλο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του Αγίου ως προστάτη των αμπελουργών, αφού συμπίπτει με την περίοδο του κλαδέματος των αμπελιών. Ο Άγιος Τρύφωνας, ο οποίος στις νεότερες αγιογραφίες κρατά κλαδευτήρι, θεωρείται σήμερα ο προστάτης των κηπουρών, της βλάστησης και των καλλιεργειών γενικότερα και αποτελεί τον αγαπημένο άγιο των γεωργών.

Κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη ευλάβεια, οι κάτοικοι της Φιλιππούπολης τιμούν τον προστάτη τους Άγιο. Τα τελευταία χρόνια, ο Άγιος Τρύφωνας εορτάζεται σε δικό του χώρο. Το παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα χτίστηκε από δωρεές των κατοίκων της Φιλιππούπολης. Φέτος μάλιστα, στον χώρο του ιερού ναού κατασκευάστηκε μεγάλο, σταθερό, ξύλινο κιόσκι για τις ανάγκες του ναού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο ιερός ναός Αγίου Τρύφωνα βρίσκεται στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι Φιλιππούπολης, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τους δικαιούχους της διανομής γης και που χρησίμευε ως χώρος ύδρευσης και τροφής των ζωντανών που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί για τις αγροτικές τους καλλιέργειες. Σήμερα Κυριακή το απόγευμα θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μερίμνη της Εξωραϊστικής – Μορφωτικής Λέσχης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαχανοπαραγωγών στον χώρο του ιερού ναού. Την επόμενη μέρα, ανήμερα της εορτής (Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και αγιασμός στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Φιλιππούπολης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

* 15.45: Αναχώρηση δωρεάν λεωφορείου από τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος.

* 16.00: Πανυγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα, προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης μας, π. Αχιλλίου.

* Θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις από την Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης στον χώρο του ιερού ναού.

ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

* 7.30 – 10.30: Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Λαρίσης, λειτουργούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου, όπου θα διαβαστούν και οι ευχές του Αγίου Τρύφωνα για τους αγρούς και τα αμπέλια.

* Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Γιορτάζει και το ξωκλήσι

στον Αμπελώνα

Πανηγυρίζει αύριο Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου το εξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα που βρίσκεται στο 2ο χλμ. στον δρόμο Αμπελώνα-Γιάννουλης.

Συγκεκριμένα σήμερα Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 5:30 το απόγευμα θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της μητρόπολης αρχιμανδρίτη π. Αχίλλιου Τσούτσουρα και θα ακολουθήσει αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Αύριο το πρωί, ανήμερα της γιορτής, θα πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία. Το θείο λόγο θα κηρύξει ο αρχιερατικός επίτροπος Αμπελώνα πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Φωκίδης.

Στις 5 το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα εκτεθεί για προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τμήμα του λειψάνου του Αγίου Τρύφωνος που φυλάσσεται στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελώνα. Παρακαλούνται οι πιστοί να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass