Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ:

Μέτρα ασφάλειας, όχι ασφάλιση…

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2016 1:24

Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε απόπειρα στο μέλλον, μετά την πρόσφατη κλοπή πίνακα της Συλλογής Κατσίγρα από τη Δημοτική Πινακοθήκη, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, χωρίς να λείψουν αντιπαραθέσεις και κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη συνεδρίαση για το 2016 ξεκίνησε με την κοπή της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης πίτας με τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων να εύχονται στους δημότες για τη νέα χρονιά.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να ενημερώνει το σώμα, για την κλοπή ενός έργου του εικαστικού Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη («Γυναίκες στην Αυλή») από τη Δημοτική Πινακοθήκη, «την περασμένη Κυριακή και όχι το Σάββατο που έγινε η εκδήλωση» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.

Ο δήμαρχος αφού σημείωσε «την εξωστρέφεια πλέον στο έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης» και, την «καταγραφή των έργων που έγινε για πρώτη φορά» τόνισε πως «στο δίλλημα, ασφάλιση των έργων ή ασφάλεια, η απάντηση είναι πως η ασφάλιση των έργων δεν εξασφαλίζει από πιθανές κλοπές στο μέλλον και παράλληλα, εκτοξεύει τον προϋπολογισμό της Πινακοθήκης.

Συνεπώς το σημείο – κλειδί είναι τα μέτρα φύλαξης και η ενίσχυσή τους. Η εξέλιξη μας λυπεί, αποτελεί πλήγμα, αλλά θέλω να κάνω και ένα προσωπικό παράπονο. Μια τέτοια στιγμή» τόνισε ο κ. Καλογιάννης απαντώντας ουσιαστικά σε ανακοίνωση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου «είναι λάθος να βάλεις στο στόχαστρο τη δημοτική αρχή. Μια τέτοια στιγμή θα έπρεπε να είναι στιγμή συμπαράστασης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Μας ανησύχησε η κλοπή και αναρωτιόμαστε, ο άνθρωπος που το έκανε, ήξερε; Και γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο έργο;».

«Δεν είχαμε διάθεση αντιπολίτευσης, αλλά εκπλαγήκαμε» τόνισε στην τοποθέτησή της η κ. Καραλαριώτου. «Θα περιμέναμε η δημοτική αρχή να έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη για αυτό που έγινε. Θα περιμέναμε η δημοτική αρχή να εκπέμψει ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό που σημείωνε στην ανακοίνωσή της. Η Δημοτική Πινακοθήκη απέκτησε εξωστρέφεια τώρα που η κλοπή έγινε πρώτη είδηση».

Για να προσθέσει η κ. Καραλαριώτου πως «σύμφωνα με πληροφορίες μας η κασέτα που παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. δεν καλύπτει τον χώρο του κλεμμένου πίνακα. Η κάμερα δεν είχε οπτικό πεδίο καθώς υπάρχουν και χωρίσματα. Η δημοτική αρχή ολιγώρησε, τα έργα είναι στον αέρα» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου προτείνοντας «στις κατά καιρούς εκθέσεις, προσωπικό της Πινακοθήκης να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα» καλώντας τη δημοτική αρχή να εξετάσει το θέμα της ασφάλισης των έργων.

«Εμείς δεν βγάλαμε ανακοίνωση για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση αλλά μην με προκαλείτε κ. Καλογιάννη» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης. «Μην μηδενίζετε το έργο μας, δεν ξεκίνησαν όλα όταν αναλάβετε εσείς» πρόσθεσε ο κ. Τζανακούλης αντιδρώντας στο θέμα της καταγραφής των έργων για να σημειώσει πως «με προβληματίζει το γεγονός ότι δεν αξιοποιήσατε την εγγονή Κατσίγρα, σύμφωνα και με τη διαθήκη του δωρητή. Η ασφάλιση των έργων είναι προτιμότερη» κατέληξε λέγοντας πως «θεωρώ ότι η κλοπή είναι ένα τυχαίο περιστατικό που δεν περιποιεί τιμή για την Πινακοθήκη».

«Είναι ένα σοβαρό θέμα, αποτελεί πλήγμα για τη Λάρισα αλλά δεν είναι θέμα για πολιτική εκμετάλλευση» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας προσθέτοντας ότι «και στα ασφαλέστερα μουσεία του κόσμου γίνονται κλοπές, εμείς πρέπει να μελετήσουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

«Η τήρηση της διαθήκης είναι ζητούμενο» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος ενώ για το θέμα της κλοπής τοποθετήθηκε ο σύμβουλος της παράταξης του, Μάρ. Ξηρομερίτης. Ο οποίος, έχοντας θητεύσει στο παρελθόν στη Δημοτική Πινακοθήκη, υπεραμύνθηκε το έργο της περασμένης περιόδου καλώντας τη δημοτική αρχή «να μην απαξιώνει το έργο» προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση, ότι «το καταγραφικό του συστήματος ασφαλείας, δεν ελέγχεται από μόνιμο προσωπικό».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ Πέτρ. Κρίκης τόνισε πως «τέτοια περιστατικά δεν θα πάψουν» καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να μην μείνει «σε διαστάσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ. Μην αθωώνετε» όπως είπε «τις πολιτικές που οδήγησαν στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Πινακοθήκης η οποία έχει να λάβει επιχορήγηση από το αρμόδιο υπουργείο από το 1995. Ένοχες είναι οι πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που δεν επιτρέπουν τις προσλήψεις προσωπικού» κατέληξε.

Η τοποθέτηση του δημάρχου περί μη καταγραφής των έργων προκάλεσε νέα αντίδραση του κ. Τζανακούλη που τόνισε «με εκπλήσσετε κ. Καλογιάννη λέγοντας ότι δεν ήταν καταγεγραμμένα τα έργα. Μην εμπιστεύεσθε τους αιρετούς, τους υπηρεσιακούς παράγοντες να ρωτήσετε».

«Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι η βελτίωση του έργου της Πινακοθήκης, δεν απαξιώνουμε κανέναν» διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης. «Η συγκεκριμένη Συλλογή πρέπει να διασφαλισθεί στο μέγιστο. Μην απευθυνόσαστε σε εμάς όταν μιλάτε για την οικογένεια Κατσίγρα. Εμείς επί δημαρχίας Λαμπρούλη εγγυηθήκαμε στον Γεώργιο Κατσίγρα να κάνει τη δωρεά. Η οικογένεια εκφράζεται στο Δ.Σ. της Πινακοθήκης με την εγγονής εγώ “γλυψίματα” με γενικούς γραμματείς δεν κάνω.

Ποιοι εκπρόσωποι παρατάξεων παρίστανται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και ποιες παρατάξεις δεν έχουν ακόμη αντικαταστήσει τα μέλη τους είναι γνωστά» κατέληξε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του πως «ο άνθρωπος που μπήκε με το σακίδιο στην Πινακοθήκη θα βρεθεί». Για το θέμα τοποθετήθηκε τέλος και η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Αννυ Ψάρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, «έγινε ταυτοποίηση των έργων με βάση τον κατάλογο και βρέθηκαν όλα τα έργα».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τέθηκαν προς συζήτηση τέσσερα διαφορετικά ψηφίσματα με αφορμή τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, για ασφαλιστικό και φορολογικό. Το ένα ψήφισμα κατέθεσε η δημοτική αρχή και περιλαμβάνει όλους τους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποίηση, το δεύτερο ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξη Διαμάντου και αφορά στις κινητοποιήσεις επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, το τρίτο ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξη του ΚΚΕ και αφορά στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών ενώ το τέταρτο ψήφισμα κατατέθηκε από συνταξιουχικές οργανώσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει τελικά το θέμα σε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ψηφίσματος συμπαράστασης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass