ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΘΟΣ

Με έναν καφέ και ένα βιβλίο

* Με μια κούπα ζεστό espresso απολαμβάνει κανείς και την ανάγνωση του αγαπημένου του βιβλίου.

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2016 0:11

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Η Λάρισα έχει χαρακτηριστεί ως η πόλη του καφέ, τελευταία όμως τείνει –όπως υποστηρίζεται από πολλούς- να πάρει τα σκήπτρα της ανάγνωσης, της μελέτης. Οι Λαρισαίοι συνδυάζουν την αγαπημένη τους συνήθεια με το διάβασμα. Βγαίνουν από τα σπίτια τους, με το βιβλίο ανά χείρας και επιλέγουν έναν από τους χώρους που διαθέτουν καφέ και αναγνωστήρια.

Τα αναγνωστήρια στην πόλη δίπλα στην ιστορία της, σε κάνουν να συγκεντρωθείς και να το ρίξεις στο διάβασμα. Καφές, άνετες πολυθρόνες, χαλαρή μουσική, βιβλία και θαμώνες που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Χώροι που φιλοξενούν συγχρόνως πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο όπως λένε και οι ίδιοι «τη διέξοδο στην ποιοτική ψυχαγωγία».

ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Πώς διαβάζει κανείς καλύτερα, εντός της οικιακής γαλήνης ή στα αναγνωστήρια;

Μπορεί κάθε βιβλιοθήκη να λειτουργεί ως ιδιότυπο αναγνωστήριο. Στη Λάρισα για παράδειγμα μπορεί κανείς να βρει στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παράρτημα Τμήματος Ιατρικής Βιόπολις στο Μεζούρλο. Προσφέρουν αρκετό χώρο, βιβλία που μπορεί να δανειστεί κάποιος, διαδίκτυο και ησυχία. Τα αναγνωστήρια αυτά λειτουργούν με ωράριο. Ανοίγουν στις 8 το πρωί και κλείνουν είτε αργά το απόγευμα, είτε το μεσημέρι χωρίς όμως να λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Τη διαφορά όμως την κάνουν οι εξαιρέσεις και στη Λάρισα εξαίρεση αποτελεί το ιστορικό κτίριο του «Λίντο» στην οδό Ηφαίστου. Στο πρώτο επίπεδο του κτιρίου η είσοδος κρύβει έναν χώρο συνεργασίας, αναγνωστηρίου και βιβλιοθήκης που εκτός από την αισθητική, την απίστευτη θέα στο Α΄Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας προσφέρει και μαθήματα ιστορίας της πόλης. Στον χώρο αυτό φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα του Γιώργου Γουργιώτη όπως είναι το γραφείο του και η γραφομηχανή του αλλά και έργα εικαστικών όπως είναι του Χρήστου Παπανικολάου, του Κωνσταντίνου Παπαργύρη και γκραβούρες δωρεά του Νίκου Παπαθεοδώρου. «Οι νέοι όταν έρχονται στον χώρο θέλουμε να φεύγουν με λίγη από την ιστορία της πόλης», λέει ο Γιάννης Πέτρου ένας εκ των διαχειριστών του Οργανισμού συμπληρώνοντας ότι «το όνειρό μας είναι εδώ μέσα να δημιουργούνται συνεργασίες και διασυνδέσεις».

Το πρώτο επίπεδο, λοιπόν, των εγκαταστάσεων έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για ατομική ή ομαδική εργασία, διάβασμα, επαγγελματικά ραντεβού, meetings και study groups. Στην co-working area υπάρχουν γραφεία και άνετες θέσεις εργασίας, όπως επίσης δύο χαλαροί καθιστικοί χώροι και βιβλιοθήκη. Στην είσοδο του 1ου επιπέδου βρίσκεται και η γραμματεία η οποία προσφέρει πληροφορίες και βασική υποστήριξη. Στην ουσία πρόκειται για έναν χώρο ανάγνωσης, συνάντησης ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν κάποια επαγγελματική στέγη για συνεργασίες και επαφές. «Δύο διαφορετικές ομάδες παιδιών που βρέθηκαν στον χώρο, ήρθαν σε επαφή και ξεκίνησαν μια συνεργασία μεταξύ τους. Αυτό είναι ότι καλύτερο για εμάς», αναφέρει ο κ. Πέτρου προσθέτοντας ό,τι «νέοι άνθρωποι κάνουν καθημερινά τις συναντήσεις τους εδώ προκειμένου να ετοιμάσουν ένα νέο application. Θέλαμε να προσφέρουμε μια άλλη είδους διέξοδο στους πολίτες αυτής της πόλης, να κάνουμε έναν χώρο που σε εμπνέει να δουλεύεις».

Το όνομα «Λίντο», που στο ξεκίνημά του, το 1958 επιλέχτηκε για να προσδώσει μια κοσμοπολίτικη αύρα, στην τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα της «τουριστικής» Λάρισας, και στην πορεία έγινε συνώνυμο της πονηρής και ύποπτης θαλπωρής του, διατηρείται έτσι ώστε να τιμάται η ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας του.

Ένα κτίριο όπου μετά την αποκατάσταση και της εξωτερικής του όψης εναρμονίστηκε πλήρως με το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Ανάλογους χώρους ανάγνωσης μπορεί να βρει κανείς στις επίσης Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις «Kaveh Kanes» στην οδό Ασκληπιού 38 και «Wisedog» στην οδό Σκυλοσόφου 3.

Στο «Wisededog», στο «σοφό σκύλο» δηλαδή, αναμένεται το επόμενο διάστημα η περιοχή της βιβλιοθήκης να φιλοξενηθεί στο χώρο της καφετέριας μέχρι να ετοιμαστεί ο υπόγειος χώρος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν τις εργασίες τους με υποδομή για φορητούς υπολογιστές.

Εξάλλου όσο μοναχική ευχαρίστηση και αν είναι η ανάγνωση το κατάλληλο περιβάλλον μπορεί να τη μεταμορφώσει σε ιεροτελεστία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass